Kultúra

Anna Nyetrebko, a háború miatt kirúgott orosz szoprán bepereli a New York-i operát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 5. 11:02

Anna Nyetrebko orosz operaénekesnő bepereli a New York-i Metropolitan Operát, mert az Ukrajna elleni totális háború kitörése után menesztették Vlagyimir Putyin elnököt támogató megnyilvánulásai miatt.

360 ezer dolláros kártérítésre perli a New York-i Metropolitan Operaházat és annak vezetőjét Anna Nyetrebko orosz operaénekesnő, írja a BBC. Nyetrebko pénteken nyújtotta be keresetét az Egyesült Államok manhattani kerületi bíróságára.

A világhírű orosz szoprán rágalmazással, szerződésszegéssel és egyéb jogsértésekkel vádolja a New York-i operát, kártérítést követelve az elmaradt előadások és próbadíjak miatt.

Az 51 éves nő azt állítja, hogy a Met, amelynek 20 évig volt az énekese, „súlyos lelki gyötrelmet, érzelmi fájdalmat és szenvedést, valamint szorongást, depressziót, megaláztatást és stresszt” okozott neki, amikor tavaly tavasszal menesztette.

Az osztrák állampolgársággal is rendelkező Nyetrebkótól azért vált meg a Met az ukrajnai elleni totális háború kitörése után, mert az énekes korábban támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Az orosz szoprán 2014-ben pénzt adományozott a kelet-ukrajnai lázadók által uralt Donyeck városának színházának, és nyilvánosságra került róla olyan kép, amelyen oroszbarát lázadó zászlót tart a kezében. Ukránellenes nézetei miatt Nyetrebko szerepel Ukrajna szankciós listáján is.

Anna Nyetrebko, a háború miatt kirúgott orosz szoprán bepereli a New York-i operát
Vlagyimir Putyin és Anna Nyetrebko a szentpétervári II. Marinszkij színház megnyitóján  2013-ban – Fotó: Sasha Mordovets/Getty Images

Miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, felszólították, hogy ítélje el az orosz elnököt és a népirtó háborút. Anna Nyetrebko végül eleget tett ugyan a háború elítélésére vonatkozó követeléseknek, de az orosz elnököt már nem kárhoztatta, és egy hónappal az Ukrajna elleni invázió kezdete után a Met minden további fellépéséről lemondott.

A Met közleménye szerint Nyetrebko asszony keresetének nincs érdemi része.

Az év elején Nyetrebko külön panaszt nyújtott be az operaelőadókat képviselő szakszervezet, az American Guild of Musical Artists-on keresztül. A vitában egy választott bíró februárban úgy döntött, hogy a Met szerződést sértett, amikor lemondta az énekesnő néhány előadását, és több mint 200 000 dollár kártérítést ítélt meg neki.

Anna Nyetrebko, a háború miatt kirúgott orosz szoprán bepereli a New York-i operát
Ukránpárti tüntetés Nyetrebko és Putyin ellen 2022. július 22-én, Regensburgban – Fotó: Ute Wessels/picture alliance via Getty Images

Nyetrebko nem maradt munka nélkül: júniusban fellépett Olaszországban is, és a tervek szerint Buenos Airesben, Berlinben, Bécsben, Milánóban és Párizsban is énekelni fog. Októberben Prágában is lett volna koncertje, de a múlt hónapban a város alpolgármestere felszólította a szervezőket, hogy mondják le az eseményt.

Nyitókép: Heinz-Peter Bader/Getty Images

#Kultúra#egyesült államok#new york#metropolitan#opera#met#anna nyetrebko#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk