Kultúra

Barbie: visszataszító poénkodás miatt kér bocsánatot a gyártó

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 7:06

A világ harmadik legnagyobb filmes piaca fordulhat a Barbie és az Oppenheimer ellen.

Közösségi médiás tapintatlankodás miatt kért bocsánatot a nagysikerű Barbie című film gyártója, a Warner Bros. A BBC cikke szerint a film hivatalos fiókja olyan mémekhez fűzött viccesnek szánt kommentárokat, amelyek az atomtámadást használták humurosnak szánt környezetben.

A Barbie és Christopher Nolan filmje, az Oppenheimer egy hétvégén jelent meg az Egyesült Államokban, ez vezetett el a Barbenheimernek nevezett jelenségig. Ebből meglehetősen sokan készítettek mémeket, az egyik képen például a Barbie-t alakító, a filmben producerként is érdekelt Margot Robbie gombafelhős frizurával látható. A Barbie-film hivatalos fiókja így kommentálta a képet:

Ez a Ken egy stylist.

A Barbie a tervek szerint augusztus 11-én kerül a mozikba Japánban. A debütálás előtt azonban a #NoBarbenheimer tag kezdett trendi lenni a világ harmadik legnagyobb filmes piacán, ennek a használói nyíltan elfordulnak mindkét filmtől. 

A japán közösségi médiafelhasználókat feldühítő mémképek között szerepel egy olyan is, amelyen az atombomba megalkotójaként ismert Robert Oppenheimert alakító Cillian Murphy látható, amint Margot Robbie-t – azaz Barbie-t –  a vállán viszi át egy égő városon. A Barbie-film hivatalos fiókja erre így válaszolt: 

Ez egy emlékezetes nyár lesz.

A Warner Bros Japan saját Barbie-filmes fiókján közzétett közleményében azt írta hogy rendkívül sajnálatos, ahogy a Barbie című film amerikai főhadiszállásának hivatalos fiókja a Barbenheimer-rajongók közösségi médiás bejegyzéseire reagált.

A japán célpontok ellen indított atomtámadások áldozatainak számát csak megbecsülni lehet, Hirosima 350 ezer lakosából körülbelül 140 ezer vesztette életét az 1945. augusztus 6-i robbanásban. Legalább 74 ezer ember halt meg, amikor három nappal később Nagaszakit bombázták. A bombák által kibocsátott sugárzás miatt az azt követő hetekben, hónapokban és években további több ezer ember halt meg sugárbetegségben.

Egy közösségi média felhasználó a következőket írta: 

A nagyapám Hirosimában volt néhány nappal az atombomba ledobása előtt. Azok között, akik meghaltak a gombafelhő alatt, sok olyan gyerek volt, akik abban a korban Barbie babákkal játszottak.

Az Oppenheimer forgalmazója egyelőre nem közölte a film japán bemutatójának időpontját.

Nyitókép: Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency via Getty Images

#Kultúra#barbie#oppenheimer#barbenheimer#atombomba

Címlapról ajánljuk