Kultúra

Ókovács Szilvesztert nevezte ki Csák János az Operaház élére, pedig a bizottság nem támogatta

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 15:21

Csák János miniszter Ókovács Szilvesztert nevezte ki az Operaház főigazgatójának, pedig a bizottsági meghallgatás után nem támogatták a 13 éve regnáló vezetőt. Ókovács már meg is köszönte a tárcavezetőnek a bizalmat.

Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója – közölte Csák János, kulturális és innovációs miniszter a Facebookon.

A döntés meglepő, mivel a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság nem támogatta a kinevezését. Ők Kesselyák Gergelyt, Miklósa Erikát és Vadász Dánielt javasolták a posztra. Azt azonban már korábban is tudni lehetett, hogy a végső döntést Csák János hozza meg, aki nem köteles figyelembe venni a bizottság álláspontját, választhat az összes jelölt közül.


Ókovács Szilveszter megköszönte Csák támogatását, a poszt alatt azt írta, hogy

Köszönöm a bizalmat, Miniszter Úr!


Ókovács 13 éve vezeti az Operaházat, mindenki arra számított, hogy nem jelölteti magát, miután a tavalyi választások előtt azt mondta, hogy „szeretném megköszönni a miniszterelnök úr huzamos bizalmát. Én csak tudom, mert lassan elérem azt a határt, ami még a magyar operaházi történetben nem volt. Tizenkét év! Ezután már tényleg mindenkinek mennie kellett. Nem akarok ötleteket adni, de ez tényleg lassan elközeleg” – mondta.

A Magyar Hang szerint Miklósa Erika így kommentálta a hírt a Facebook-oldalán: „Nincs fotó, csak szavak: gratulálok Ókovács Szilveszternek. Ő viszi tovább az Operaházat. És gratulálok a többi pályázónak is, hogy komolyan vették a Magyar Állami Operaház megújításának szakmai lehetőségét. Fantasztikus kollégák tettek próbát a pályázattal. A szakmai bírálóbizottság munkáját is köszönöm, és a dicséretüket, hogy jó pályázatot írtam annak kapcsán, hogyan képzelem el a Magyar Állami Operaház megújítását.”

Nyitókép: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a 2023/2024-es évadról tartott sajtótájékoztatón az Operaház Eiffel műhelyházában 2023. március 21-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

#Kultúra#operaház#ókovács szilveszter#NER#fidesz#csák jános#kinevezés#főigazgató

Címlapról ajánljuk