Kultúra

John Cleese kivágta a Brian élete előadásából a legendás záródalt, amit Eric Idle írt – kitört a botrány

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 20. 15:22

Balhé a Monty Python tagjai közt: a Brian élete színpadi változatában nem lesz keresztre feszítős jelenet, így nem hangzik el a kultikus dal sem, a Nézd mindig az élet napos oldalát.

Szinte tapinthatóvá vált a feszültség a brit abszurd humor legendás csapata, a Monty Python két tagja, John Cleese és Eric Idle között.

A két tag közti nézeteltérés legutóbbi jele Eric Idle egy péntek esti twitteres megjegyzése volt. A humorista a British Comedy Guide humorszaklap posztjához szólt hozzá, amiben az állt, hogy 2024-ben színpadra állítják a Monty Python-csoport egyik legnagyobb sikerű filmjét, az 1979-es Brian életét.

A British Comedy Guide John Cleese közlésére hivatkozva azt írta, hogy a színpadi változat különbözni fog pár dologban a filmből, John Cleese és Eric Idle közösen változtattak a forgatókönyvön, így például a színházakban nem lesz látható a filmet záró keresztre feszítés. Erre reagált három egyre rövidebb mondatban az idén 80 éves Eric Idle:

Az égvilágon semmi közöm ehhez a produkcióhoz vagy adaptációhoz. Úgy tűnik, Cleese kivágta a dalt. Nyilván.

A dal, amit Idle említett, nem más, mint a Brian élete kultikus fütyülős dala, a Nézd mindig az élet napos oldalát (Always Look on the Bright Side of Life).


A groteszk egyszerűségében és gyermekded vidámságában is mélyen filozofikus dalt Idle írta, és világszerte nagy népszerűségnek örvend, mondhatni a Monty Python-csoport egyik csúcsteljesítménye. Hogy pont ez nem került bele a színpadi változatba, sokat elárul a két tag közti megromlott viszonyról.


John Cleese Twitteren és Facebookon is aktív, de egyelőre nem reagált nyilvánosan Idle megjegyzésére.

Nyitókép: Cleese és Idle 2014-ben – Fotó: Oliver Walker/Getty Image

#Kultúra#monty python#eric idle#john cleese#Brian élete

Címlapról ajánljuk