Kultúra

Szenzációs oldtimerlelet: elárverezik Európa egyik legnagyobb titkos autógyűjteményét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 13. 17:25

Az idős és beteg gyűjtőn kívül szinte senki nem tudott a több mint 230 autókülönlegességből álló kollekcióról, aminek értékes darabjai egy templomban és ipari csarnokokban porosodtak mostanáig.

Fantasztikus autóklasszikusokból álló gyűjtemény létéről szerzett tudomást nemrég a régi autók iránt érdeklődő közönség. Egy holland férfi, egy bizonyos Mr. Palmen a nyolcvanas években kezdett el autókat gyűjteni, és szerzeményeit három különböző helyen, egy használaton kívóüli templomban, és ipari csarnokokban tárolta. Szomszédai semmit sem sejtettek az épületekben lapuló kincsekről.

A szakértők által az egyik legnagyobb titkos autógyűjteménynek nevezett kollekció mostanáig Dordrechtben rejtőzött. A hatvanas években autókereskedőként dolgozó Palmen úr kissé fura módját választotta az autógyűjtésnek: a megvásárolt példányokkal leparkolt a raktárban, majd gyakorlatilag hozzá sem nyúlt egyikhez se soha, így azokat mostanra vastag porréteg lepte be.

Első szerzeménye egy sárga Lancia B20 volt, amit aztán több mint 230 pazar gépjármű követett. Közülük olyan ritkaságok kerültek most elő, mint egy Alfa Romeo 2600 SZ, Lancia Aurelia Spider, Mercedes-Benz 300S Roadster és több Facel Vega.

Palmen úr nagy rajongója volt az olasz márkáknak, különösen az Alfa Romeo-nak, a Lanciának, a Maseratinak és a Ferrarinak, de akad a gyűjteményében BMW, Mercedes-Benz, NSU, Jaguar, Aston Martin, Chevrolet, Cadillac és Ford is. A különlegességek kedvelői is találnak maguknak valót: Tatra, Monica, Moretti, Matra, Alvis, Imperial és Villard, csupa jobbára feledésbe merült legendás márka.

Palmen úr soha nem adott el semmit, amikor újabb járművet vásárolt, de szerencsére nem hanyagolta el teljesen gyűjteményét: a legtöbb autót rendszeresen beindította, hogy motorjaik ne menjenek tönkre. Ennek megfelelően a járművek nagyrészt eredeti, felújítatlan állapotban vannak.

Az idős gyűjtő korára és egészségi állapotára tekintettel most úgy döntött, hogy megszabadul kincseitől. A 230 autót tartalmazó hollandiai „pajtaleletet” a Gallery Aaldering és a Classic Car Auctions május 19-én kezdődő közös aukción kínálja fel a gyűjtőknek.

Képek: Gallery Aaldering

#Kultúra#gyűjtemény#képgaléria#autógyűjtemény#barnfind#palmen kollekció#alfa romeo#maserati#ferrari#oldtimer#klasszikus

Címlapról ajánljuk