Kultúra

„Visszatérek Budapestre, ott fogok dolgozni idén” – exkluzív interjú Russell Crowe-val

Köves GáborKöves Gábor

2023. április 6. 14:31

Csütörtöktől játsszák a mozik A pápa ördögűzője című horrort, amelyben a hajdani gladiátor alakítja a címszerepet, Amorth atyát, a Vatikán ördögűzőjét. Az Oscar-díjas szupersztár az rtl.hu-nak elmesélte, hogyan káromkodott Franco Nero a pápa szerepében, és hogy mit csinált Budapesten néhány évvel ezelőtt, amikor egy napig volt a magyar fővárosban. Az is kiderült, a szerencsések idén is összefuthatnak a hírességgel. 

Russell Crowe két dolgot biztosan szeret.

  1. Ízes olaszsággal kiejteni Franco Nero nevét.
  2. És a „man” szócskával (nagyjából annyit tesz: „öregem”) megszólítani a magyar újságírót, akivel most találkozott életében először. Visszafelé ez persze nem működik, mi maradtunk a laza, de udvarias „Russell”-nél.

A nagy találkozás Zoomon esett meg, 4 percet kaptunk, hogy Russell Crowe-nak feltegyük kérdéseinket, aki Ausztráliából válaszolt – láthatóan jó hangulatban – rájuk. 

Az idő rövidsége miatt csakis a legszükségesebbekre szorítkoztunk, de A pápa ördögűzője mellett, amely minden, amit a címe sugall, sőt még annál is több, hiszen Amorth atya valós személy volt, szóval az ördögűzős horrorok e legfrissebb példánya mellett szóba került, már hogyne került volna szóba, a Gladiátor is. A Russell Crowe-interjúk íratlan szabálya, még a négyperces Russell Crowe-interjúké is, hogy a Gladiátornak szóba kell kerülnie.

A harmadik perchez közeledve azonban drámai döntésre kényszerültünk: vagy a Budapest-kérdésünket tesszük fel, vagy azt firtatjuk, teljesült-e a Russ Le Roq nevű rockzenész álma (hősünk egy wannabe rocksztár volt fiatal éveiben), hiszen 18 évesen még arról dalolt nagy átéléssel, hogy olyan szeretne lenni, mint Marlon Brando. (Az igen mellett szól, hogy ő is eljátszotta Superman papáját, akárcsak Brando, de ez egy másik történet.)

Érvek és ellenérvek heves összecsapása után elengedtük Marlon Brandót és maradtunk Budapestnél; megpróbáltuk kideríteni, mégis mit csinált Russell Crowe „titkos” budapesti útja alatt, néhány évvel ezelőtt.

Egy ördögűzőt játszik, a pápa bizalmasát. míg a pápát Franco Nero alakítja. Volt alkalmuk hülyéskedni a drámai jeleneteik szünetében?

Volt, nagyon is. A kilencvenes évek óta ismerem Franco Nerót. Ha jól emlékszem, ’97-ben találkoztunk a Cannes-i Filmfesztiválon. Együtt ebédeltünk, jót beszélgettünk. Nagyon örültem, hogy találkozhattam vele, az ő filmjein nőttem fel. Jót dumáltunk, az a fajta beszélgetés volt, amikor az idősebb kolléga azt mondja: kedves, fiam, egyszer mindenképp dolgozzunk együtt! Ez volt '97 táján. És akkor vágás, és íme, huszonvalahány évvel később együtt dolgozunk ebben a filmben. 


Elmesélek valamit, remélem, nem bánja, ha káromkodni fogok, úgyse élő adásban vagyunk. A jelenet a következő: egy kápolnában vagyunk, én Amorth atyának öltözve, Franco Nero pedig a pápának. Egyik nyelvről váltunk a másikra, ahogy azt a jelenet megköveteli, egy kis geg ez a filmben. Olaszról angolra váltunk, máskor spanyolról angolra. Olaszul kezdem, az olaszból váltok angolra, tehát a jelenet eleje Franco Nero számára könnyű, nekem nem annyira, majd angolra váltva nekem lesz könnyű és neki nehezebb. 

És akkor Franco Nero, mint maga őszentsége, a pápa elbaltázza az angol szövegét és mérgében felkiált: Motherfucker! Motherfucker! Vicces pillanat volt ezt hallani a pápától. 

Remekül kijöttünk egymással, jókat szórakoztunk a szünetekben.

A film egy része Rómában játszódik. Eszébe juttatta a helyszín hajdani állását, amikor még gladiátorként dolgozott itt?

Hogyne, természetesen. Fura dolog, de bármennyire is összenőtt a pályafutásom Olaszországgal és különösképp Rómával, ez volt az első alkalom, hogy valóban Rómában forgattam. Amikor az Il gladiatore-t (a Gladiátor olaszul) csináltuk, a barbárok elleni csatát Angliában vettük fel, forgattunk Marokkóban, ami a birodalom távoli provinciájaként szerepel a filmben, a kezdeti arénajelenetek helyszíneként, Rómát pedig Málta alakította. Úgyhogy egyetlen jelenetet sem forgattam Rómában. De szorosan kötődöm a városhoz, tavaly például egy tiszteletbeli címmel is megajándékoztak, így immár Róma tiszteletbeli nagykövete vagyok a világban. Nagyon szép, kedves gesztus volt a részükről.

Fotó: InterCom

Néhány évvel ezelőtt egy napot töltött Budapesten, posztolt is róla, hogy itt van. Mit csinált nálunk? És mikor jön legközelebb?

Azért repültem Budapestre, mert két ismerősöm is ott dolgozott éppen. És közben egy film finanszírozási ügyeit intéztem, a The Water Diviner (Akihez beszél a föld) című filmét, amit aztán én rendeztem. Dante Spinotti, az operatőr épp Budapesten forgatott (ő fényképezte A szigorúan bizalmas és A bennfentes című Russell Crowe-filmeket), nagyon szeretem őt. Szerettem volna vele is találkozni, de a fő úti cél az volt, hogy találkozzak azzal a partnerrel, azzal a céggel, ami pénzt invesztált a The Water Diviner-be. 

De visszatérek Budapestre, ott fogok dolgozni idén.

A pápa ördögűzőjét április 6-tól játsszák a mozik.

Nyitókép: InterCom

#Kultúra#russell crowe#ördögűző#a pápa ördögűzője#gladiátor#Franco Nero#róma

Címlapról ajánljuk