Kultúra

77 évesen fizikai munkát is vállalna a megélhetési gondokkal küzdő Kossuth-díjas rendező

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 25. 17:02

Jeles András, az Oscar-díjas Nemes Jeles László filmrendező apja Facebookon kért segítséget.

MUNKÁT VÁLLALOK!

így kezdődik a 77 éves Jeles András, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező facebookos segélykiáltása. A forgatókönyv- és drámaíróként is jól ismert kiváló művész, Nemes Jeles László, Oscar-díjas filmrendező apja március 22-én azt írta ki közösségi oldalára, hogy elmenne filmes vagy színházi statisztának, de bármilyen fizikai munkát elvállal, legyen az filmipari munka, vagy akár gépkocsi vezetés, építőiparban rakodás, betonozás.


A hvg.hu kérdésére Jeles megerősítette, hogy munkát keres, mivel évek óta mellőzik, azaz nem kap munkalehetőséget a magyar színházi és filmipari szektorban, független alkotóként nem tud megélni.

Mint azt a hvg.hu-nak elmondta, mindkét szakmában azt a „csúcsot” érte el, hogy több rendszer is indexre tette.

A kis Valentino (1979), az Álombrigád (1983), az Angyali üdvözlet (1984), a Senkiföldje (1993) és a József és testvérei (2003) rendezője legutóbb 2016-ban kapott állami támogatást, Rossz Árnyék című filmjére. Fia, Nemes Jeles László a Saul fia című 2015-ös filmjével számos nemzetközi díjat nyert: a 2015-ben megkapta cannes-i fesztivál nagydíját, majd 2016-ban a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe és Oscar-díjat is.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Kultúra#jeles andrás#filmrendező#megélhetés

Címlapról ajánljuk