Kultúra

Bámulatos madzagszörny: új helyre költöztetik a világ legnehezebb gombolyagát, de ez nem is olyan egyszerű

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 16. 18:17

James Frank Kotera, a csaknem 11 tonnás bizarr wisconsini látványosság alkotója januárban elhunyt, a negyven évig hízlalt madzaggömböcét méltó helyen állítanák ki.

A vidéki Amerika egyik legizgalmasabb jellegzetessége, hogy rengeteg kis településen találni valami különleges, bizarr, mulatságos építményt, köztéri alkotást, amire a helybéliek nagyon büszkék, és olyan látványosságként tartják számon, amiért érdemes hozzájuk látogatni, de legalábbis átutazóban megállni.

Wisconsin államban, Highland városától nem messze lévő kis faluban, Lake Nebagamon-ban ez az idegenforgalmi jelentőségű látványosság nem más, mint a világ legnehezebb gombolyaga. James Frank Kotera (JFK) negyven évvel ezelőtt kezdte saját telkén gombolyítani a madzagot, azzal az eltökélt szándékkal, hogy ő nagyobbat és szebbet alkot, mint amilyet 1979-ben látott egy másik városban.

A következő több mint 40 évben a magának való agglegény szabadideje nagy részét azzal töltötte, hogy zsinegdarabokat szőtt az egyre csak hízó gombolyagra. Egy idő után kezdtek még külföldről is csodájára járni a népek, és egyre többen adományoztak is különféle zsinegeket az alkotás kiteljesítéséhez.

A 3 méter magassá, csaknem 7 méter szélessé terebélyesedett, még a Wikipédia által is számon tartott bámulatos madzagszörny mostanra 10 886 kilogrammot nyom, de sajnos tovább már nem hízik, ugyanis JFK, a zsinegember ez év január 14-én elhunyt.


Az országos ismertségű gombolyag megmentése érdekében néhány önkéntes összefogott, és kitalálták, hogy a család beleegyezésével méltó helyen kiállítják az alkotást. A highlandi önkormányzat, ahol JFK is dolgozott, vevő volt az ötletre, és felajánlották, hogy a városháza telkén legyen a gombolyag új otthona.

Ez persze nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. A csaknem 11 tonnás látványosságot megmozdítani sem könnyű, és a leendő kiállítóhelynek is bírnia kell a strapát. Mindenképp szükség lesz egy masszív betontalapzatra és hogy védjék az időjárás viszontagságaitól a gombolyagot, egy erre alkalmas pavilont is építeni kell köré.

A projekt megvalósítása érdekében gyűjtést is indítottak, hogy a célul kitűzött tízezer dollárból új otthont varázsoljanak JFK zsineggolyójának.

„Nagyon izgatott lenne, ha tudná, hogy az emberek szeretnék megtartani, és új helyen kiállítani a gombolyagot. Biztos vagyok benne, hogy mosolyog ránk, mert ez volt az élete” – mondta Terri Nelson, az egyik ötletgazda a Fox21-nek.

Nyitókép: Andrew Bogott / Wikimedia Commons

#Kultúra#egyesült államok#wisconsin#gombolyag

Címlapról ajánljuk