Kultúra

Elszomorító látvány: képeken az 55 milliárdból felújított, egy éve átadott Operaház hámló, málladozó falfestményei

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 14. 16:37

Olvasónk által küldött képek alapján úgy tűnik, hogy egy évvel az ünnepélyes átadás után sem sikerült még minden hibát kijavítani az Andrássy úti Ybl-palotában.

Tavaly március 11-én mutatták be a nagyközönségnek az 55 milliárd forintos beruházás keretében felújított Operaházat. Rétvári Bence, az (azóta megszűnt) Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. (W-É-L) konzorciuma által felújított Ybl-palotáról:

a világ bármely országa, bármely főváros szerte a világon büszke lenne egy ilyen operaházra, amelynek megújulása óriási eredmény.

Az öt évig tartó munkák során többek között megújult az épület teljes homlokzata, annak díszítése, a főhomlokzat és tető díszkivilágítása és a tető borítása. A műemléki közönségforgalmi tereiben helyreállították a homlokzat és a belső terek eredeti színeit és anyagait, megújult a belső terek világítása is.

Négy hónappal az átadás után, tavaly júliusban a Népszava arról számolt be, hogy gondok vannak a kivitelezéssel: elkezdett hámlani a vakolat a főlépcsőház mennyezetén, és a művészetek allegóriáját bemutató festmények egyikén beázásra, vizesedésre utaló hatalmas folt jelent meg, aminek következtében peregni kezdett róla a festékréteg. 

A Magyar Narancs tavaly novemberi cikke szerint az átadás után 1600 hibát számolt össze az Operaházban az Opera üzemeltetési igazgatósága. A lap információi szerint az Opera műszaki szakemberei hét hónappal az átadást követően szóvá tették a garanciális javítások késését, elhúzódását, sőt el nem készülését. A W-É-L konzorcium akkor elismerte a hibák számát, de azt állították, hogy azokat kijavították.

A fenti képre kattintva egy galéria nyílik, amiben megtekinthetik az egyik olvasónk által küldött friss fotókat. Ezek az Operaház főlépcsőházában és a Feszty Bárban készültek, és jól látszik rajtuk, hogy Than Mór és Feszty Árpád festményeinek egy része nincs jó állapotban, csakugyan beázásra utaló nyomok láthatók rajtuk, a festék nagy területeken lepergett róluk.

A festményekben keletkezett károkkal kapcsoltban kérdésekkel fordultunk az Operaházhoz, amennyiben válaszolnak, beszámolunk róla.

A W-É-L Opera Konzorcium cikkünk megjelenése után jelezte szerkesztőségünknek, hogy a teljes 55 milliárd forintos felújítás műszaki tartalmának kizárólag egy része képezte a konzorcium szerződéses feladatait, azaz nem felel meg a valóságnak az, hogy a teljes felújításért a konzorcium felelne. Mint közölték, a Feszty Bárban található büfé konyhatechnológiai kivitelezése nem tartozott a konzorcium vállalásába, erre a munkára közvetlenül a Magyar Állami Operaház szerződött egy számunkra ismeretlen kivitelezővel, a munkát pedig egy évvel az átadás után kezdték meg, ezért kerülhetett paraván a büfébe. A festményeken tapasztalható ázás a konzorcium szerint a Ill. emeleti cukrászda átalakítása miatt következhetett be, amihez a konzorciumnak szintén semmilyen köze nincs, vagyis a festmények ázása műszakilag semmiféle összefüggésben nem áll a konzorcium kivitelezésével - írják. Hozzáteszik továbbá, hogy a konzorcium korábban minden olyan hibát kijavított, ami a szerződése szerint a hatáskörébe tartozott. 

Nyitókép: olvasónk / rtl.hu

#Kultúra#operaház#képgaléria#beázás#felújítás#festmény#freskó#mennyezet

Címlapról ajánljuk