Kultúra

Lovaggá ütötte Károly király a Queen gitárosát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 14. 20:54

Sir Brian May, a Queen együttes gitárosának vállát a zene szolgálatában kifejtett munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért illette karddal a király.

Átvette lovagi kitüntetését III. Károly királytól kedden Sir Brian May, a Queen együttes gitárosa, számol be az MTI. III. Károly király trónra lépése óta először részesítette elismerésben és a velük járó címekben az erre érdemesnek talált jelölteket.

A kitüntetettek listáját az elmúlt évtizedekben évente kétszer, az uralkodó júniusi „hivatalos” születésnapján és újév előtt hirdették ki. Az utóbbi hetven évben hivatalosan II. Erzsébet királynő, Károly édesanyja adományozta ezeket a kitüntetéseket és címeket a kormány felterjesztése alapján, ám ő tavaly szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt. Halála óta elsőszülött fia, Károly az Egyesült Királyság uralkodója, és az idén először ő adományozta az újévi kitüntetéseket.  

Brian Mayt, aki az 1707 nevet tartalmazó lista világhírű kitüntetettjei között szerepel, a király a hivatalos indoklás szerint a zene szolgálatában kifejtett munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért emelte a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.

Lovaggá ütötte Károly király a Queen gitárosát
Fotó: Victoria Jones / MTI/AP/Pool/PA

A hivatalos ceremóniát kedden tartották a londoni Buckingham-plaotában, ahol Sir Brian Mayt az uralkodó személyesen ütötte lovaggá. Az ünnepség után a Daily Mail beszámolója szerint a Queen 75 esztendős zenésze azt mondta, elképzelhető, hogy zenésztársaival turnéra indul.

Sir Brian évtizedek óta szoros kapcsolatban áll a brit királyi családdal. A néhai II. Erzsébet királynő 21 évvel ezelőtti aranyjubileuma, vagyis trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat máig emlékezetes mozzanata volt, amikor May a Buckingham-palota tetején gitározta el a brit nemzeti himnuszt.

May a lovaggá ütés keddi ceremóniája után elmondta: Károllyal is fenntartott „bizonyos szintű kapcsolatot” az elmúlt években, és mivel „egyidősek vagyunk, erőteljes érzések fűznek hozzá”.

„Beszéltünk arról is, hogy egyidősek vagyunk, érdeklődött, hogy a térdem bírta-e a ceremónia térdeplős részét. Mondtam, hogy épphogy” – mondta nevetve a lovagi rangra emelt gitáros.

Kedden átvett lovagi címével Sir Brian May brit zenei élet igen rangos társaságának tagja lett: a korábbi években hasonló elismerésben részesült mások mellett Sir Elton John, Sir Paul McCartney, Sir Ringo Starr, Sir Mick Jagger, Sir Rod Stewart és Sir Tom Jones.

Nyitókép: Jonathan Brady / MTI/AP/PA

#Kultúra#brian may#lovaggá ütés#károly király#queen

Címlapról ajánljuk