Kultúra

Hétszázmillió forintot utalt át az állam a Rákóczi-filmre, de egyelőre nincs kinek odaadni

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. március 13. 9:38

Pro Libertate! címmel készítenek történelmi játékfilmet II. Rákóczi Ferenc életéről és korának eseményeiről, az alkotást 700 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – derült ki a megállapodást rögzítő szerződésből. Egyelőre azonban senki nem pályázott a film elkészítésére. Erre pedig nincs sok idő, májusig be kell nyújtani a szükséges dokumentumokat, ráadásul az alkotásnak is készen kell lennie a jövő év végéig.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 700 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől arra a történelmi játékfilmre, amely II. Rákóczi Ferenc életét és korának eseményeit dolgozza fel – tudta meg az rtl.hu. Információink szerint a megállapodás értelmében már át is utalták ezt az összeget.

A Pro Libertate! című film gyártását legkésőbb 2024 végéig kell befejezni, azaz – ha elkészül – várhatóan 2025-ben lesz látható az alkotás. 

A támogatás összegét valamint a kamatait kizárólag erre a filmre lehet felhasználni. 

Az rtl.hu megkereste a Nemzeti Filmintézetet, hogy megtudjuk, pontosan kik vesznek részt a készítésben, de a szervezet azt felelte, hogy a filmszakmai döntőbizottság még nem határozott a Rákóczi-film támogatásáról. A szervezetnek átutalt az állam 700 millió forintot, de miután nem érkezett be ilyen témájú pályázat a filmintézethez, egyelőre nincs kinek odaadni.

Az NFI támogatási eljárása ugyanis általában úgy zajlik, hogy a filmkészítőknek kell pályázatot benyújtaniuk egy alkotás elkészítésére, és ha a bizottság azt állapítja meg, hogy érdemes azt szponzorálni, akkor megítéli a gyártási költségek 50-100 százalékának megfelelő összeget. Jelenleg tehát arra vár a szervezet, hogy valaki beadjon Rákóczi-témában pályázatot.

Erre egyébként nem maradt sok idő, a támogatásról szóló megállapodás ugyanis azt is rögzíti, hogy a szerződés aláírásától számítva hat hónapon belül meg kell kezdeni a gyártást. Ha ez nem történik meg, akkor vissza kell fizetni a pénzt. A szerződést tavaly novemberben írták alá.

Az NFI 2020-as közleménye szerint egyébként támogattak már egy Rákócziról szóló filmkezdeményezést, bár akkor még sorozatról lett volna szó. Akkor tartalomfejlesztésre ítéltek meg néhány millió forintot: a történet szerint a Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelem visszaemlékezik a kalandos életére a gyermekkortól a kuruc szabadságharc végéig. A szintén a Pro Libertate! címet viselő sorozat rendezője Vidnyánszky Attila lett volna, őt kerestük is kérdéseinkkel, miszerint tervezi-e, hogy ebben a témában filmet készít, de cikkünk megjelenésééig nem érkezett válasz.

Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora lenne a most tervezett Rákóczi-film teljes költségvetése, de az biztos, hogy az elmúlt időszakban a hasonló nagyságú történelmi filmeket milliárdos nagyságrendben támogatta az állam.

  • A tatárjárásról szóló, 1242 – A Nyugat kapujában című filmre csaknem 2,5 milliárdot adott a Nemzeti Filmintézet;
  • a Petőfi Sándor életéről szóló alkotást 4,7 milliárddal támogatták (ennek egy részét egyedi kormányhatározat alapján ítélték meg);
  • a Hunyadi-sorozat legalább 15,7 milliárdba kerül;
  • a Hadik Andrásról szóló film csaknem 2 milliárdot kapott az NFI-től;
  • és 692 millió forintnyi állami pénzt kapott a Rákay Philip-féle Aranybulla-sorozat is.

A II. Rákóczi Ferenc életéről szóló film ötlete egyébként 2021-ben is felmerült, akkor Káel Csaba filmügyi kormánybiztos beszélt erről a Képmás Magazinnak.

Nyitókép: Pásztor János szobrászművész és Györgyi Dénes építész 1937-ben felállított II. Rákóczi Ferenc lovasszobra a Kossuth Lajos téren – Fotó: Juhász Gábor/MTVA

#Kultúra#Rákóczi-film#támogatás#magyar nemzeti vagyonkezelő#ma

Címlapról ajánljuk