Kultúra

Csodás ókori Herkules-szobrot vakartak ki egy római csatornából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 27. 18:21

Az életnagyságú márványszobor a Via Appia közelében végzett csatornamunkák során került elő a föld mélyéből.

Egy márványból faragott, életnagyságú Herkules-szoborra bukkantak Rómában, a Scott parkban, az ókori Via Appia közelében végzett munkák során, közölte az Ansa olasz hírügynökség.

A területen hónapok óta folyik a munka egy múlt századi szennyvízcsatorna nagyjavításán és helyreállításán. A régi szennyvízvezeték ugyanis több helyen beomlott, ami veszélyes gödrök megnyílásához és a domboldal megcsúszásához vezetett.

A nagy mennyiségű földmozgással járó munkát folyamatosan felügyelte Federica Acierno régész, aki szerint a húsz méteres mélységből kiemelt márványszoborról egyelőre túl korai lenne bármit is mondani. Mivel az alak kezében dorong, a fején pedig oroszlánbőr van, annyit ki lehet jelenteni, hogy a mű egy Herkulesnek öltözött embert ábrázol.


A szobrot egy raktárba szállították, ahol megtisztítják, majd megpróbálják meghatározni korát és eredetét.

A Via Appiát időszámításunk előtt 312-ben kezdte el építtetni Claudius Appius római konzul. Útvonala mentén számos történelmi emlék található különböző korokból. Az 540 kilométer hosszú Via Appia a Római Birodalom egyik legfontosabb kereskedelmi és hadi útja volt, amely Rómát kötötte össze Brindisi kikötőjével, ahonnan Görögországba lehetett eljutni. Egyben itt volt a keletről érkező áruk és rabszolgák egyik legfontosabb átrakodó helye. Olaszország azon fáradozik, hogy a Via Appiát a világörökségi helyszínként ismertesse el az UNESCO-val, írja az MTI.

Nyitókép: Parco Archeologico dell'Appia Antica / Facebook

#Kultúra#róma#ókori Róma#olaszország#régészet#herkules

Címlapról ajánljuk