Kultúra

Hallotta, hogy nepo baby-k lepték el Hollywoodot?

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. január 2. 14:29

Michael Douglas, Jane Fonda, Angelina Jolie – mindannyian világhírű, sikeres színészek, akikben van egy közös: már a szüleik is világhírű, sikeres színészek voltak. És a szemünk előtt újabb dinasztiák születnek, de vajon tényleg elég az érvényesüléshez a szórakoztatóiparban, ha valakinek híresek a szülei? Miért tűnik úgy, hogy ellepték a képernyőket a jó helyre született, középszerű emberek? És mit szól ehhez Jamie Lee Curtis?

Mintha most fedezte volna fel a világ, hogy Hollywood tele van a rég befutott zenészek, filmesek, színészek gyerekeivel, akik szüleik nyomdokain érvényesülnek a szórakoztatóiparban. A CNN szerint a Merriam-Webster szótárkiadó elhamarkodottan döntött, amikor a gaslightingot választotta a 2022-es év szavának, olyan szenvedélyes vitát váltott ki decemberben egy másik kifejezés.  

Ez a szenvedélyes vita azzal kezdődött, hogy a New York Magazine 2022-t a nepo babyk évének nyilvánította

A „nepo” tag a nepotizmusra, vagyis a rokoni kapcsolatok általi érvényesülésre utal, a „baby” pedig arra, hogy akire rásütik a kifejezést, az valakinek a gyereke. A hollywoodi sztárokkal foglalkozó hír- és közösségi oldalak december végén azzal voltak tele, hogy kik azok, akiknek a szüleik révén nem kellett megugraniuk az ismertséghez vezető úton azokat az akadályokat, amiket a „senkik”, legyenek bármennyire tehetségesek, csak komoly kitartással küzdhetnek le; illetve azzal, hogy mit szólnak mindehhez azok a sztárok, akiket nepo babyknek bélyegeznek.

A nepo babyzés egy ideje már megy a TikTokon, ahol ifjú tartalomkészítők könyörtelenül „lelepleznek” mindenkit, aki felbukkan a képernyőn és valamelyik szülője élete során bármikor Hollywood közelébe ment. A New York Magazine szerzője szerint néha már úgy tűnik, hogy bármely fiatal sztárt, akinek a szülei bármi érdekesebbet csináltak mondjuk a könyvelésnél, nepo babyként lehet megnevezni és megszégyeníteni, de még a könyvelők gyerekei sincsenek biztonságban: Jonah Hillre (Pénzcsináló, A Wall Street farkasa) és Beanie Feldsteinre (Rossz szomszédság 2., Éretlenségi, A Blake család) azért süthetik rá a kifejezést, mert apjuk a Guns N’ Roses könyvelője volt.

Ugyancsak a vitaindító cikk szerzője idézi fel, hogy Fran Lebowitz amerikai írónő 25 éve a Vanity Fair hasábjain nevezte nevetségesnek azt a védekezést, ami szerint a híres emberek gyerekeinek előnyük van ugyan a pályájuk kezdetén, de végül a tehetség fog győzni: aki ezt nem tudja felmutatni, az el fog tűnni, az igazán tehetséges „senkiket” pedig így is felfedezik, ha elég kitartóak.

Nagyjából az egész játék az ajtón való bejutásról szól

– állapítja meg Lebowitz, vagyis ebből kiindulva nepo babynek lenni, akit a szülei „beajánlanak”, a privilégiumok netovábbja.

Hallotta, hogy nepo baby-k lepték el Hollywoodot?
Colin Hanks – Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images

Az NBC reggeli műsora, a Today honlapján említ példákat híres nepo babykre: 

  • Colin Hanks (Narancsvidék, King Kong, Jumanji – Vár a dzsungel) Tom Hanks és Rita Wilson fia,
  • Lily-Rose Depp (Voyagers, The Idol) Johnny Depp és Vanessa Paradis lánya,
  • Miley Cyrus Billy Ray Cyrus countryénekes lánya,
  • Kate Hudson (Majdnem híres, Hogyan veszítsünk el egy pasit…) Goldie Hawn és Bill Hudson lánya, nevelőapja pedig Kurt Russell volt,
  • Dakota Johnson (A közösségi háló, A szürke ötven árnyalata) Melanie Griffith és Don Johnson lánya,
  • Zoë Kravitz (Kaliforgia, Hatalmas kis hazugságok, Batman) pedig Lenny Kravitz és Lisa Bonet gyermeke.

Aztán szerepelnek még a listán olyan nevek is, mint Michael Douglas (Kirk Douglas fia), Gwyneth Paltrow (Blythe Danner színésznő és Bruce Paltrow producer-rendező lánya), Jane Fonda (Henry Fonda lánya), Jamie Lee Curtis (Tony Curtis és Janet Leigh lánya), vagy Drew Barrymore és Angelina Jolie – csupa olyan név, akikről nem jutna eszünkbe azt feltételezni, hogy a rokoni szálak miatt jutottak oda, ahol tartanak.

Jamie Lee Curtis ugyanakkor egy Instagram-posztban „igazi nepo baby”-nek nevezte magát, mondván, hogy 19 éves kora óta hivatásos színésznő, és nincs olyan nap, amikor ne emlékezne arra, hogy filmsztárok lánya. Szerinte azonban a nepo babykről folytatott jelenlegi párbeszéd arról szól, hogy megpróbálják lekicsinyelni, becsmérelni, bántani őket. Érdekesnek nevezte, hogy az emberek úgy vonnak le rögtön következtetéseket és tesznek megjegyzéseket híres emberek rokonairól, mintha ők egyáltalán nem volnának tehetségesek, de Jamie Lee Curtis szerint ez egyszerűen nem igaz, és sokan vannak még, akik elkötelezettek a munkájuk iránt és büszkék az örökségükre.


A New York Magazine cikke szerint a nepo babyk útja a sztárság felé már akkor elkezdődik, amikor még valóban gyerekek, sőt már akkor a figyelem középpontjába kerülnek, amikor szalagcímek jelennek meg az anyjuk várandósságáról, majd a születésnapi bulijaikról vagy a nyaralásaikról. Ahogy nőnek, már az is elég ahhoz, hogy bekerüljenek a hírekbe, ha valamennyire hasonlítanak a híres szüleikhez (a People.com például öt év alatt tizenhét cikket írt arról, hogy Ava Philippe hasonlít az anyjára, Reese Witherspoonra).

Amikor a celebgyerekek létrehozzák a saját Instagram-oldalukat, már saját jogon válnak bulvárszereplőkké, de egy ambiciózus nepo babynek, ha a felszínen akar maradni felnőttkorában, be kell biztosítania a helyét Hollywoodban. És ahogy a cikk említi: Maya Hawke ugyan csak egy színésznő volt a sok közül, aki részt vett a meghallgatáson a Tarantino-féle Volt egyszer egy Hollywood egy kisebb szerepéért, de az egyetlen, akinek a bemutatkozó felvételén Ethan Hawke szerepelt.

Példaként hozza még a cikk Brooklyn Beckhamet, David és Victoria Beckham fiát, aki a focitól a modellkedésig mindenben szerencsét próbált, sőt fotósként és séfként is megpróbált érvényesülni, és bár ezek a próbálkozások önmagukban nem voltak sikeresek, közben csaknem 15 millió követőre tett szert az Instagramon, ahol az egyetlen fontos tényező az, hogy mennyire figyelnek oda az emberre – és ezt a nepo babyk számára a nevük már magában biztosítja. Ez például egy főzős videó tőle:


Egy casting director is megszólalt a New York Magazine cikkében, aki elárulta: előfordult már, hogy azt mondták neki, azért kérjenek fel egy adott személyt egy szerepre, mert akkor a szülei majd eljönnek a premierre. Sokszor találkozik híres emberek gyerekeivel a munkája során, de szerinte sokan közülük egyszerűen nem jók. Volt, hogy egy feltörekvő színésznőt, aki két filmsztár lánya, azzal utasított el, hogy nem érzi benne a küzdelmet. Máskor egy híres családból származó, de gyakori vezetéknevű fiatal színésznő érkezett válogatásra, és úgy kapta meg a főszerepet, hogy a casting directornak fogalma sem volt, hogy ki ő – így az ő nézőpontjából tisztességes úton kapta meg a szerepet, amiért aztán el is ismerték és nagy sztárrá vált.

A szakember szerint a nepo babyk felemelkedése az iparág változásai miatt vált lehetővé: szerinte az emberek már nem tudják vagy értik, hogy miről szól a színészet, a streaming és a közösségi média felívelésével pedig megszűntek a szabályok. Azt, hogy úgy tűnik, minden eddiginél több jó helyre született, középszerű ember tűnik fel, az is magyarázhatja, hogy a követelmények kisebbek lettek.

Hallotta, hogy nepo baby-k lepték el Hollywoodot?
Lloyd és Jeff Bridges – Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images

Ugyanakkor az 1980-as években megjelent Hollywoodi dinasztiák című könyvben az akkor a harmincas éveiben járó Jeff Bridges – Lloyd Bridges színész fia – úgy nyilatkozott, hogy nagy gondokat okozott számára, hogy nem tudta eldönteni, a saját tehetségének köszönheti-e karrierjét, vagy valamiféle nepotizmusnak.

A popsztár Lily Allen – Keith Allen színész és Alison Owen filmproducer lánya – viszont úgy véli: az ügyvédi irodáknál, a bankoknál és a politikában vannak azok a nepo babyk, akik miatt aggódni kellene, ha arról van szó, hogy kik azok, akiknek valóban hatásuk van a világra és másokat fosztanak meg a lehetőségektől.

Nyitókép: Maya Hawke, Ethan Hawke és Uma Thurman lánya – Fotó: Emma McIntyre/Getty Images for ABA

#Kultúra#nepo baby#nepotizmus#hollywood#hírességek#híres szülők#ma

Címlapról ajánljuk