Kultúra

Szívfájdító megemlékezést rejtettek el a Blaha Lujza téren a felújítás során

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 13. 18:15

Aki arra jár, megtalálhatja a II. világháborúban megrongálódott, majd 1965-ben, a 2-es metró építésekor lebontott Nemzeti Színház körvonalait.

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze kedd este egy facebookos posztban mutatta meg, hogy milyen geget rejtettek el a Blaha Lujza tér felújítása során.

Valószínűleg kevesen veszik észre, vagy ha észre is veszik, nem jönnek rá rögtön, hogy mit jelölnek a tér burkolatába pár helyen hosszan beillesztett egyenes vonalak.

A tervezők az 1965-ben máig vitatott okokból lebontott – sokak által azóta is siratott – Nemzeti Színház emlékét több módon is megidézték a Blaha felújításakor: a Janus-arcú rekonstruált szobor, az ülőtámfalba rögzített kisplasztikák, és a forgószékek színe és formája is a Nemzetit idézi, írja Bardóczi, akinek posztjából kiderül, hogy 

a tér kövezetével azonos színű és anyagú, vékony burkolati vonalak a Népszínház egykori alapját rajzolják ki. 

Az alábbi animációval mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni a téren járva:

Szívfájdító megemlékezést rejtettek el a Blaha Lujza téren a felújítás során
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a Metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban. Mivel a kontúr a mai Rákóczi út aszfaltsávjába is belóg, ott ez a vonal megszakad

– írja a főtájépítész a Blahán elrejtett népszínházas utalásról.


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Kultúra#nemzeti színház#blaha lujza tér#felújítás#budapest#bardóczi sándor

Címlapról ajánljuk