Kultúra

Kalapács alá kerül Elvis egykor fényűző magángépe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 5. 20:57

A rock'n'roll királya 1976-ban vásárolta meg a Lockheed Jetstar típusú gépet, aminek faburkolatú utasterében vörös bársonyülések, szőnyeg, videomagnó és mikrohullámú sütő is volt.

Január elején Floridában elárverezik Elvis Presley egyik magángépét, írja a The Drive. A rock'n'roll királyának több repülőgépe is volt, az aukció tárgyát képező 1962-es Lockheed 1329 Jetstar típusú sugárhajtású gépet 1976-ban vásárolta 840 000 dollárért.

A Mecum aukciósház árverésén felbukkant gép sajnos nincs valami jó állapotban, így aki megveszi és használni is szeretné, többek között például hajtóműveket is kell, hogy szerezzen rá, mivel az eredeti Pratt & Whitney jetmotorokat valamikor leszerelték. A gép jelenleg az új-mexikói Roswell International Air Center betonján várja, hogy új, törődő gazdára leljen:


Elvis Lockheed Jetstar gépe meglehetősen fényűző volt: az utastérben mindenütt faburkolatok, vörös bársony ülések és vörös bársonyszőnyeg, és még fedélzeti videomagnó és mikrohullámú sütő is volt benne. Mind a hat különálló széke forgatható és dönthető volt, a '60-as évek szokása szerint a székek karfájába kihúzható hamutartók voltak beépítve.

Kalapács alá kerül Elvis egykor fényűző magángépe
Fotó: Mecum

Elvis 1977-ben eladta a gépet, ami azóta többször is gazdát cserélt. A belső tér nagy része ennek ellenére jó állapotban van, a bársony ülések jobbára sértetlenek és a faburkolatokat se ette meg a szú. Nehéz megjósolni, hogy mennyiért kelhet majd el a különleges festésű gép, de elképzelhető, hogy akad olyan repülés- és zenerajongó miliárdos, aki lát fantáziát a licitálásban és a legendás királyi magángép várhatóan igen költséges helyreállításában.

Nyitókép: Mecum

#Kultúra#elvis presley#magángép#aukció#árverés

Címlapról ajánljuk