Kultúra

Klímaaktivisták nyolc kiló lisztet szórtak az Andy Warhol által kifestett világhírű BMW-re

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 18. 16:55

Az amerikai pop art művész alkotása jelenleg Milánóban van kiállítva, Utolsó Nemzedék elnevezésű csoport aktivistái péntek délelőtt támadták meg a nevezetes versenyautót.

Klímaaktivisták nyolc kiló lisztet szórtak péntek délelőtt az Andy Warhol amerikai művész által kifestett, Milánóban kiállított BMW M1 versenyautóra, írja a Milano Today. A versenyautót 1979-ben festette ki a világhírű pop art művész, és jelenleg a Fabbrica del Vapore galéria kiállítóterében látható a „Andy Warhol: A forma nyilvánossága” című kiállítás részeként.

Az Ultima Generazione, azaz Utolsó Nemzedék elnevezésű csoport aktivistái délelőtt 11 óra körül körbevették a híres BMW-t, majd a kordonon átbújva teleszórták liszttel az autót, teljesen beborítva a fehér porral azt. Ketten közülük az autó ablakához ragasztották magukat, míg a többiek festékkel teli lufikat dobáltak szét, és a padlóra vetették magukat, ellenállva a biztonsági őrök intézkedésének.


A fiatalok a csoport Instagram-oldalára feltöltött videóhoz azt írták, hogy akciójukkal a széntüzelésű erőművek újraindítása és az újonnan tervezett olaszországi földgázfeltárások ellen tiltakoztak, és azt követelték, hogy az olasz kormány növelje a megújuló energiaforrásokból előállított energia arányát.


Az Utolsó Nemzedék egyike azon euópai klímaaktivista szervezeteknek, amelyek a klímaválságot okozó emberi tevékenyég elleni tiltakozásként akcióznak, az utóbbi időben főként múzeumokban. Novemberben Rómában egy Van Gogh-festményt, Bécsben egy Klimt-festményt öntöttek le, a bécsi Természettudományi Múzeumban pedig odaragasztották magukat egy talapzathoz a dinoszauruszok termében. Általában ezek az akciók nem járnak komolyabb kárral, mivel a kiállított műalkotások megfelelő védelemmel vannak ellátva.

Nyitókép: Ultima Generazione / Twitter

#Kultúra#klímaaktivista#milánó#bmw#Andy Warhol

Címlapról ajánljuk