Kultúra

Lélegzetelállítóan gyönyörű képet festett egy mesterséges intelligencia, művészeti versenyt nyert vele

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 2. 18:08

Áll a bál amerikai képzőművész körökben, miután a coloradói képzőművészeti kiállításon első díjat nyert egy olyan kép, amit nem emberkéz alkotott.

Egy mesterséges intelligencia által generált műalkotás nyerte az egyik első díjat Colorado állam vásárán, és emiatt dühöng most sok művész, írja a Vice. Jason Allen „Théâtre D'opéra Spatial” című alkotása a digitális művészet kategóriában nyerte el az első helyezést a vásár képzőművészeti versenyén.

A Sincarnate művésznév alatt dolgozó Jason Allen az Incarnate Games nevű táblás játékokat fejlesztő cég elnöke. Az állami vásár művészeti versenyére benevezett, „Űroperaszínház” című alkotása egy különös hangulatú jelenetet ábrázol, amely ránézésre valóban olyan, mint egy klasszikus festmény: régies kosztümöket viselő alakok állnak egy hatalmas kerek ablak előtt, mintha a napsütötte, ragyogó tájban gyönyörködnének.

A kategóriadíjat elnyerő képet tehát nem ember készítette: Allen a Midjourney nevű mesterséges intelligencia szoftvert használta, az éteri látványt az AI generálta az ő utasításai alapján.

A kép díjazása heves kritikákat váltott ki Twitteren, művészek és művészetrajongók azzal vádolták Allent, hogy sietteti a művészet halálát. A kritikákra az alkotó azzal reagált, hogy most még heves vitákat vált ki, de a művészeti világ előbb-utóbb külön kategóriaként fogja elismerni a mesterséges intelligenciák által létrehozott műalkotásokat.


A kép díjazása egyébként nem csalás eredménye, Allen a Vice-nak elmondta, hogy az állami vásárra benyújtott pályázatát egyértelműen „Jason Allen via Midjourney” felirattal látta el, azaz nem titkolta a szoftveres generálást. Azt is elmondta, hogy az alkotás elkészítéséhez emberi hozzájárulásra is szükség volt: a képet a Midjourney-vel generálta, a gépi látványt Photoshoppal módosította, és a Gigapixel nevű program segítségével skálázta fel nagy felbontású, nyomtatható minőségű képpé.

Nyitókép: Théâtre D'opéra Spatial – Jason Allen / Sincarnate

#Kultúra#festészet#képzőművészet#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk