Kultúra

„Te leszel a következő” – JK Rowling halálos fenyegetést kapott Salman Rushdie megkéselése után

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 13. 17:29

A Salman Rushdie életéért aggódó írónak üzent egy pakisztáni iszlamista.

Életveszélyes fenyegetéssel felérő nyilvános üzenetet kapott Twitteren JK Rowling brit írónő, írja a Daily Mail.

A Harry Potter könyvek világhírű szerzője pénteken a megkéselt Salman Rushdie életéért aggódva azt írta ki Twitterre, hogy teljesen rosszul lett a hír hallatán, és reméli, hogy Rushdie felépül. Erre válaszul érkezett a halálos fenyegetés:

ne aggódj, te leszel a következő.

A vérfagyasztó nyilvános üzenet Meer Asif Aziz pakisztáni radikális iszlamistától érkezett.

JK Rowling külön posztban foglalkozott a halálos fenyegetéssel, arra kérve a Twitter adminisztrátorait, hogy tegyenek valamit:


A Twitter illetékesei egyelőre nem reagáltak a 13,9 millió követővel rendelkező írónő kérésére, a 15 követős pakisztáni férfi fiókja még mindig elérhető.

Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai írót egy New York-i pódiumbeszélgetésen, nagy létszámú közönség előtt támadta meg késsel a New Jersey államban élő 24 éves Hadi Matar pénteken. A támadó elfogásáról videófelvétel is készült:


Salman Rushdie-ra 1989-ben Irán akkori vallási vezetője, Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki.

Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban, egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a vérdíjat.

JK Rowling népszerű varázslós sorozatát sem igazán szeretik az iszlám világ vallási vezetői, a Harry Potter-könyveket 2007-ben be is tiltották az Egyesült Arab Emírségek iskoláiban, mivel a bennük ábrázolt fantáziavilág és mágia ellentétes az iszlám értékekkel. Egy sor muszlim imám egyenesen fatvát hirdetett interneten a pogány Harry Potter-könyvek ellen.

#Kultúra#jk rowling#salman rushdie#twitter#halálos fenyegetés#iszlamista

Címlapról ajánljuk