Kultúra

Mindjárt folytatást kap Al Pacino és Robert De Niro közös filmje, amitől Christopher Nolan is padlót fogott, de mozgókép egy szem sem lesz benne

Köves GáborKöves Gábor

2022. július 25. 12:04

Al Pacino és Robert De Niro nemrég leült egymás mellé, hogy megosszák emlékeiket a sokak által istenített Szemtől szemben című filmjükről. Azért pont most, mert hamarosan megjelenik a folytatás. Amiben ők már nem játszanak, sőt senki sem játszik benne. De miről is van szó valójában? Nemcsak ők, mi is felelevenítjük a Heat-sztorit.

A kilencvenes évek a nagy vágybeteljesülések évtizede volt a filmrajongók számára. Mert miről is álmodott a hollywoodi mítoszokon felnőtt cinephile? Arról, természetesen, hogy még az ő életében folytatódik a Star Wars, ami 1999-ben teljesült is (az eredményt most hagyjuk), és arról, hogy a két színészkirály, akik együtt játszottak A Keresztapa 2-ben, de közös jelenetük nem volt (nem is lehetett), egyszer valóban szembenéz egymással. 


Al Pacino és Robert De Niro szembenézésére 1995-ben került sor, ekkor került a mozikba Michael Mann filmje, a Heat, magyarul a Szemtől szemben. És valóban megtörtént a szembenézés: a szuperzsaru (Pacino), aki designer eleganciájával és robbanékony természetével tüntet a neonfényes Los Angeles-i éjszakában, és a konfekcióipar szürke öltönyeire és az elővigyázatosságra esküvő mesterbűnöző (De Niro) addig-addig kerülgetik egymást csapataik élén, mígnem két jelenetben tényleg szembenéznek egymással.

30 másodperc

Erre a szembenézésre gondolhatott a magyar címadó is, hiszen a film eredeti címe egészen másra utal. Robert De Niro előzékenyen el is magyarázza bandája házassági válságban lévő tagjának, Val Kilmernek (persze valójában nekünk, tudatlanoknak), hogy a bűnözői szakzsargonban mi a „heat” jelentése.

Remember what Jimmy McElwain used to say in the yard at Folsom: ‘On the street you wanna be makin' moves, you don't put anything in your life you can't walk out on in 30 seconds flat if you spot heat around the corner.

Vagyis, szabad fordításban a sikeres bűnözői életmód alapja, hogy semmi olyasmivel ne komplikáld az életed, amit ne tudnál 30 másodperc alatt otthagyni, ha forrni kezd a lábad alatt a talaj.

Úgy látszik, olyan igazságról van szó, amit nem lehet elégszer elmondani, a nyomaték kedvéért De Niro Pacinónak is elismétli a jól hangzó bölcsességet első találkozásuk során. És micsoda találkozás ez! 

Zsaru és a gengszter, választott szakmájuk legjobbjai rövid szünetet tartanak az élet-halál harcban, és egy útszéli kávézóban szakmai megbeszélést folytatnak a zsaru- és a gengszteréletmód buktatóiról. 

Egy árva ketchupos üveg választja el őket egymástól, ma már ez az üveg is a filmtörténet része, alighanem múzeumban őrzik. Ekkor talán még nem született meg a bromance kifejezés, pedig a filmtörténet legbromantikusabb jelenetének lehetünk tanúi.

Christopher Nolan, a rajongó

A Hollywood legnagyobb jelenkori zsenijeként elkönyvelt Christopher Nolan sosem csinált titkot abból, hogy a Heat egyike a meghatározó filmélményeinek, maga említette, hogy A sötét lovag elkészítésekor ugyanolyan fontos szereplővé akarta tenni Gotham Cityt, mint amilyen fontos szereplője Los Angeles Michael Mann filmjének. 

Nolan persze mást is eltanult Manntól, és talán nem minden (például a túltolt férfibú és komolykodás) vált az előnyére, de a hasonlóságok kimutatását hagyjuk az ítészekre, mi meghatottan állunk a híres filmrendező rajongása előtt, ami odáig fajult, hogy 2016-ban Nolan megvalósította minden újságíró álmát: leülhetett beszélgetni Mann-nal, De Niróval és Pacinóval. Természetesen szóba került, másképp nem is történhetett volna, az ikonikus kávézós jelenet is.

2022, a hőség éve

Idén ismét összeült Al Pacino és Robert De Niro, hogy felelevenítsék a forgatási élményeiket. Két ekkora színész, ráadásul két ekkora, a nyilvánosságért nem túlzottan rajongó színész nem ül össze csak azért egy színpadon, mert valamelyiküknek épp nosztalgiarohama támadt. Az 1995-ös filmnek még csak kerek évfordulója sincsen, a hirtelen aktivitás nem is a 27. évfordulónak köszönhető, hanem annak, hogy a rendező-forgatókönyvíró Michael Mann elkészítette a Heat folytatását. 

Premier: 2022. augusztus 9. 

Egyelőre azonban nem a mozikat, hanem a könyvesboltokat kell megrohamozni, mert Mann írott formában folytatta a sztorit, a Heat 2 című könyv a film előzményeit éppúgy taglalja, mint a végefőcím utáni időket. A Meg Gardinerrel közösen írt regény cselekménye egyrészt az 1989-es évig megy vissza, másrészt 2002-ig ugrik előre, vagyis valamit arról is megtudhatunk, mi történt a film életben maradt szereplőivel hét év elteltével.

Felkészül Timothée 

Már önmagában az, hogy Pacino és De Niro júniusban sztorizgatott egy kicsit (hol máshol, mint De Niro saját fesztiválján, a New York-i Tribeca filmfesztiválon), kellő reklámot csapott a Heat 2-nek, de Pacino olyat mondott az eseményen, ami azokhoz is eljutott, akik még meg sem születettek, amikor a Szemtől szembent bemutatták. Arra a kérdésre, hogy kit látna szívesen saját szerepében, vagyis a Vincent Hanna nevű zsaru fiatalabb kiadásaként, a 82 éves színész annyit mondott, idézzük:

Timothée Chalamet.

Sajnos De Niro, a páros szűkszavúbb tagja ezúttal sem nyilvánult meg, ezért csak találgathatunk, a 78 éves színész kit gondolna alkalmasnak rá, hogy eljátssza a gengszter Neil McCauley fiatalabb énjét, aki biztosan fontos szerepet játszik a regény előzményeket taglaló fejezeteiben. 

Mivel Chalamet júliustól ismét nálunk forgat (a Dűne 2-t), ha valaki netán belebotlik az ifjú sztárba, igazán megkérdezhetné, mit gondol Pacino ötletéről.

Hozzám beszélsz?

Ha a Szemtől szemben örökségéről beszélünk, szólnunk kell az Al Pacino- és Robert De Niro-paródiákról is, amelyek olykor szórakoztatóbbak, mint azok a filmek, amelyeket a két legenda nyugdíjas korában elkövetett. Kevin Pollack, a közismert karakterszínész például, aki minket is elszórakoztatott egy kis pacinós paródiával, amikor interjút készítettünk vele, Pacino utánzásáról ezt mondta:

Megkönnyítette a dolgomat, hogy az évek múlásával drámaian belassult a beszéde. Fogalmam sincs, mikor vált Al Pacino vén fekete blues-zenésszé, nem tudom, mikor kezdődött, de egyszer csak így kezdett beszélni.

Nos, ez a belassulás és az elalpacinosodás egyre szélesebb gesztusai már a Szemtől szembenben is tetten érhetőek, de a komikusok De Nirót is előszeretettel karikírozzák, sőt van, aki az egész kávézós jelenetet egy személyben hozza. Például Tom Hiddleston, aki hódolata jeléül elő is adta a duplaszámot egy kanapén ülve De Niróval.

A törvény megfáradt emberei

Amikor bemutatták, mi magunk is rajongtunk a Heatért, és bár rajongásunk korántsem bizonyult olyan tartósnak, mint Christopher Nolané (igaz, nem is rendeztünk egyetlen Batman-filmet sem), nem az udvariasság mondatja velük, hogy a Szemtől szemben jól öregedett, Mann filmje 2022-ben sem okoz csalódást. Nem úgy a folytatás. Nem a Heaté, hanem a Pacino-De Niro együttműködésé.

 

2007-ben mutatták be a Törvény gyilkosát, ami azzal szeretett volna kitűnni a B-kategóriás zsarufilmek közül, hogy ebben Pacino és De Niro alakította a zsarukat. 

Ismét együtt a két istenkirály, és nem is csak két jelenetben, hanem szinte végig: két veterán New York-i zsaru egy sorozatgyilkos nyomában, hát mi romolhat itt el?

Épp csak minden. A Törvény gyilkosa nem más, mint a keserű szájíz filmes megfelelője: ha legalább igazán pocsék lenne, de még csak az sem, csak egy középszerű, megfáradt zsarufilm, igazi pénzes rutinmeló, méltatlan folytatása a Heat szembenézős jelenetének. De arra legalább jó volt, hogy a forgatás connecticuti sajtónapján egy Heat-képeslapot (és egy alkoholos filctollat) nyújtsunk át a távozni készülő sztároknak. Amilyen profik, rögtön tudták, mi a dolguk: így tettünk szert Robert De Niro és Al Pacino aláírására.

Pacino De Niro Heat Szemtől szembe Michael Mann
Al Pacino és Robert De Niro dedikációja Fotó: Köves Gábor / rtl.hu

Nyitókép: Yui Mok - PA Images / PA Images via Getty Images

#Kultúra#al pacino#robert de niro#michael mann#heat#szemtől szemben

Címlapról ajánljuk