Kultúra

Él és virul a francia rocksztár, aki megölt egy színésznőt, és öngyilkosságba kergethetett egy magyar műfordítót

Dévai LászlóDévai László

2022. július 8. 15:38

Betrand Cantat egy vilniusi hotelben dulakodás közben végzett Marie Trintignant-nal, de rövid idő után kiengedték a börtönből. Magyar felesége néhány évvel később akasztotta fel magát. A francia ügyészség hiába nyitotta újra Rády Krisztina öngyilkosságának ügyét, Cantat továbbra is szabadlábon van, és zenél.

Mariane Hoepfner Trintignant június 17-én jelentette be, hogy férje, Jean-Louis Trintignant 91 éves korában a családja körében elhunyt. Trintignant a második világháború utáni francia film- és színművészet egyik legkedveltebb és leghíresebb színésze volt. A számos francia és olasz filmben játszó Trintignant életének legnagyobb tragédiája volt, hogy 2003-ban elveszítette a lányát, Marie-t, akit egy népszerű francia együttes, a Noir Désir frontembere ölt meg egy vilniusi hotelben.

Az 58 éves Bertrand Cantat a francia közélet egyik legmegosztóbb személyisége. A kilencvenes években nagy népszerűségre szert tévő Noir Désir énekesét kivételes adottságokkal, ellenállhatatlan sármmal rendelkező zenésznek tartották. Cantat zenekara egy időben Franciaország legnépszerűbb együttese volt, a csúcs után azonban nem kényelmes levezető évek következtek, hanem a teljes megsemmisülés.

 

A különleges dalszövegeiről és előadásmódjáról ismert Cantat 1997-ben összeházasodott Rády Krisztinával, a Párizsi Magyar Intézet akkori művészeti vezetőjével.

A párnak két gyereke született, Milo 1998-ban, Alice pedig 2003-ban. Rády francia és portugál nyelv és irodalom, valamint kultúra szakon szerzett diplomát. Az 1990-es évek elején részt vett a rendszerváltás utáni kulturális mozgalomban, a Tilos az Á programszervezői csapatának tagja volt, 1993-ban többek között ő rendezte a Zene ünnepét a budapesti Francia Intézetben. Bertrand Cantat-val az 1997-es Szigeten ismerkedett meg, amikor a Noir Désir fellépett a fesztiválon, és még abban az évben összeházasodtak.

Magánéletükről viszonylag keveset lehetett tudni egészen 2003-ig, amikor Cantat összejött Marie Trintignant színésznővel.

A rövid, viharos afférnak egy litván hotelben lett vége még 2003 nyarán, amikor a részeg Bertrand Cantat veszekedés közben megverte Trintignant-t. A színésznő a dulakodás közben beverte a fejét, és elvesztette az eszméletét. Cantat 2013-ban így idézte fel a vilniusi éjszakát:

Nem emlékszem, milyen állapotban voltunk, és nem csak érzelmileg. Miután Marie-t elkísértem a kórházba, visszamentem a lakásba, hogy végezzek magammal.

Erre végül nem került sor. Marie édesapja, Jean-Louis Trintignant színészlegenda erről később azt mondta, hogy

nem tette meg, ez már az ő baja.

Amikor Trintignant-t 2013-ban a lánya gyilkosáról kérdezték, azt mondta, hogy nem gyűlöli a zenészt, de nem akarja soha többé látni.

Továbbra is él és virul a francia rocksztár, aki megölt egy francia színésznőt és az öngyilkosságba kergetett egy magyar műfordítót
Marie Trintignant az édesapjával, Jean-Louis Trintignant-nal.  Fotó: James Andanson/Sygma via Getty Images

Cantat jó magaviselet miatt mindössze 4 évvel később, 2007-ben szabadult, ami felháborította a francia közvéleményt. Nőjogi aktivisták azt akarták elérni, hogy Nicolas Sarkozy lépjen közbe, és akadályozza meg a korai szabadon bocsátást. Cantat azért töltött ilyen kevés időt börtönben, mert mind a zenésztársai, mind a felesége azt vallották, hogy soha, egyszer sem emelt kezet senkire.

Rády Krisztina a zenészt pozitív fényben feltüntető vallomása is kellett ahhoz, hogy Cantat rekordidő alatt szabadulhasson.

Miután Cantat kijött a börtönből, hazament a családjához, Rádyhoz és a két gyerekéhez. A pár magánéletéről évekig nem lehetett sokat tudni, de a pletykák szerint amikor Cantat megtudta, hogy Rádynak új barátja lett, megfenyegette a nőt. Évekkel később az egyik volt zenésztárs elmondta, hogy a Trintignant-gyilkosság után Rády azt kérte zenekartól, hogy ne tanúskodjanak a férje ellen, pedig mindannyian tudták, hogy Cantat világ életében durva volt a nőkkel.

Továbbra is él és virul a francia rocksztár, aki megölt egy francia színésznőt és az öngyilkosságba kergetett egy magyar műfordítót
 Lionel FLUSIN/Gamma-Rapho via Getty Images

Rády Krisztina felakasztotta magát

Három évvel Cantat szabadulása után, 2010 januárjában Rády Krisztina öngyilkos lett. A magyar műfordító rábízta a gyerekeit a szomszédra, majd véget vetett az életének. Az ügyben nyomozást indított a rendőrség, de kizárták az idegenkezűséget. Cantat előélete miatt a rendőrség azt is vizsgálta, hogy Rády lehetett-e bántalmazás áldozata. A vizsgálat gyorsan lezárult, a hatóságok nem találtak arra utaló nyomot, hogy Cantat terrorizálta vagy bántalmazta volna a feleségét.

Továbbra is él és virul a francia rocksztár, aki megölt egy francia színésznőt és az öngyilkosságba kergetett egy magyar műfordítót
Rády Krisztina a férje 2004-es vilniusi perén. MTI/EPA/Saulius Venckus 

A zenész számára kedvező bírósági döntés után Yael Mellul ügyvédnő kezdeményezte a perújrafelvételt, de Rády Krisztina szülei ezt nem akarták. Cantat védője szerint a vizsgálat alapos volt, a benne részt vevők kompetenciáját nem lehetett megkérdőjelezni.

Lehetséges, hogy a zenész börtönbe kerülhetett volna, de nem sikerült rábizonyítani a bántalmazást.

2013-ban a bordeaux-i ügyészség új bizonyítékokra hivatkozva újra vizsgálni kezdte Rády Krisztina öngyilkosságának ügyét. Akkor nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyen Rády Krisztina a szüleinek arról beszél, hogy retteg erőszakoskodó férjétől.

Az elmúlt években előkerültek olyan levelezések is, amelyek Rády és a barátja között zajlottak. Rády ezekben az üzenetekben azt írja, hogy fél a férjétől, valamint beszámol rendszeres bántalmazásokról is.

Az ügyészség utoljára 2018-ban foglalkozott Rády öngyilkosságának ügyével, de az új bizonyítékok ellenére vádemelés nélkül zárta le a vizsgálatot.

Az elmúlt közel 20 évben a Noir Désir belerokkant a frontember botrányaiba, de Cantat ennek ellenére a pályán maradt. A gyilkossági ügye és bántalmazásról szóló vádak ellenére továbbra is zenél, 2012-ben és 2017-ben is kiadott új albumokat.

Továbbra is él és virul a francia rocksztár, aki megölt egy francia színésznőt és az öngyilkosságba kergetett egy magyar műfordítót
Feminista aktivisták tiltakoznak Cantat fellépése ellen. Nicolas Liponne/NurPhoto via Getty Images

Cantat ugyanakkor az elmúlt években már nem nagyon kap felkéréseket, amikor valahol megpróbál fellépni, tüntetnek a szerepeltetése ellen. 2017-ben a Les Inrockuptibles című magazin címlapján szerepeltette az énekest, de a felháborodás miatt kénytelenek voltak bocsánatot kérni.

Az egyik utolsó nagy fellépése 2018-ban volt, akkor a Papillons de Nuit fesztivál szervezői azt mondták, művészi szempontokat vettek figyelembe, amikor összeállították a programot, így sok más fesztivállal ellentétben nem mondják vissza Cantat koncertjét.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Wikipédia, RFI, BBC; nyitókép: Andres Herrnandez / Getty Images

#Kultúra#rády krisztina#marie trintignant#jean-louis trintignant#bertrand cantat#noir désir#ma#bántalmazás

Címlapról ajánljuk