Kultúra

Nem taníthat tovább a tanárnő, aki megengedte diákjainak, hogy félmeztelenül fotózkodjanak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 16. 22:00

A 41 éves Emma Wright hagyta, hogy egy projektmunkához diákjai alsóneműre vetkőzve, cigarettázást, italozást mímelve fényképezzék egymást. 

Eltiltották a tanítástól az egyik northamptonshire-i iskola művésztanárát a diákok botrányos fotói miatt, írja a Northampton Chronicle. A Tanügyi Szabályozó Ügynökség szerint a 41 éves Emma Wright súlyosan megsértette a szakmai normákat és rossz hatással lehetett a tanulók fejlődésére.

Emma Wrightot az iskola jelentette fel a tanügyi hatóságnál, miután kiderült, hogy tizenegyedikes diákjai szexuális töltetű fotósorozatokat készítettek magukról egy művészeti órai projekt keretében. A tanárnő egy meg nem nevezett, de állítólag szuggesztív alkotásairól ismert művészről tartott órát a tanulóknak. Diákjainak azt a feladatot adta, hogy készítsenek magukról hasonló stílusban fotókat.

A projektmunka eredményeképp a javarészt 16 év alatti gyerekek iskolai egyenruhában vagy alsóneműre, fürdőruhára vetkőzve, cigarettázást, italozást mímelve, trágár mozdulatokat téve pózoltak egymásnak. Közülük néhányan félmeztelenül álltak modellt társaiknak, voltak lányok, akik kezükkel mellüket takarva szerepeltek a képeken.

A hatóság szerint a csaknem ruhátlan, alkoholos poharakat, üvegeket tartó gyerekekről készült fotók „rendkívül helytelenek” voltak, amivel a tanárnő megszegte az iskolai biztonsági szabályokat.

A múlt hónapban tartott fegyelmi meghallgatáson Emma Wright elmondta, hogy amikor az új művészt bemutatta a diákoknak, közölte velük, hogy nekik nem feltétlenül kell hasonlóan provokatív képeket készíteniük. Wright szerint a művész munkái alapvetően nem szexuális jellegűek, de utólag elismerte, meg kellett volna mondania a diákoknak, hogy a leadott képeik nem megfelelőek.

A tanárnő tapasztalt tanár volt, 2004 óta dolgozott az iskolában, és mostanáig nem volt rá semmilyen panasz. A fegyelmi testület szerint azonban Emma Wright nem gondolta át, milyen következményekkel jár a tanulókra nézve, ha engedélyezi, hogy a tanulók meztelenül fényképezzék magukat vagy másokat. A tanárnőt ezért határozatlan időre eltiltották attól, hogy Anglia területén bárhol tanítson, és 2024-ig nem is kérheti az eltiltás felülvizsgálatát.

Nyitókép (illusztráció):  Zbynek Pospisil / iStock / Getty Images Plus

#Kultúra#egyesült királyság#tanár#eltiltás#meztelenkedés

Címlapról ajánljuk