Kultúra

Beperelték Mariah Carey-t a karácsonyi gigaslágere miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 4. 9:19

Andy Stone 20 millió dollár kártérítést követel, mert az énekesnő dalának ugyanaz a címe, mint az ő öt évvel korábbi szerzeményének.

 

Beperelte egy dalszerző Mariah Carey-t, írja a Reuters. A per tárgya a világhírű énekesnő 1994-es karácsonyi klasszikusa, az „All I Want for Christmas Is You”.

A New Orleans-i szövetségi bíróságra pénteken benyújtott keresetében Andy Stone legalább 20 millió dollár kártérítést követel Careytől, társszerzőjétől és a Sony Music Entertainmenttől többek között szerzői jogok megsértése és jogbitorlás miatt.

A dalszerző azt állítja, hogy ő öt évvel korábban társszerzője volt egy ugyanilyen című dalnak.

Stone, aki Vince Vance néven lép fel a Vince Vance & the Valiants nevű country-pop zenekarral, azzal vádolja az alpereseket, hogy jogtalanul kihasználták az ő népszerűségét és egyedi stílusát, és zavart okoztak azzal, hogy egy újabb dalt rögzítettek ugyanazzal a címmel az engedélye nélkül.

Carey és Stone dalának a címe megegyezik, viszont szövegük és dallamuk teljesen eltér.

Mariah Carey dala a „Merry Christmas” című albumon jelent meg, és azóta is megkerülhetetlen karácsonykor: naponta többször játsszák a rádiók az ünnepi időszakban. Az „All I Want for Christmas Is You” annyira a number one karácsonyi sláger, hogy 2019 óta minden decemberben vezeti a Billboard Hot 100-as listáját, annak ellenére, hogy negyedszázaddal korábban vették fel. YouTube-on a dalnak két hivatalos verzója van fent, együtt csaknem egymilliárdos nézettséget értek el.


Stone elmondta, hogy az ő dalát sokat játszották a rádiók az 1993-as karácsonyi szezonban, és a Billboard listáin is szerepelt. A panaszból nem derült ki egyértelműen, hogy Stone mikor hallott először Carey daláról.

A panasz szerint Stone ügyvédei először 2021 áprilisában vették fel a kapcsolatot az alperesekkel az állítólagos jogosulatlan felhasználás miatt, de „nem tudtak megegyezésre jutni".

A 24.hu a perrel kapcsolatban idézi a Deadline cikkét. A lap ugyanis megkérdezte Pamela Koslynt, és a hasonló szerzői jogi ügyekre szakosodott ügyvéd azt mondta, a dalcímek nem jogosultak szerzői védelemre, ezért van az, hogy 177 darab All I Want For Christmas Is You dalt írtak eddig a világon. Éppen ezért elég kevés esély van rá, hogy a bíróság Andy Stone-nak adna igazat.

Stone a perrel mindenesetre annyit elért, hogy hirtelen megugrott az érdeklődés a dala iránt. Ehhez most mi is hozzájárulunk.

Andy Stone dala:

#Kultúra#mariah carey#dal#szerzői jog#per

Címlapról ajánljuk