Kultúra

Meghalt Gyarmathy Lívia filmrendező

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 14:57

A legendás rendező 90 éves volt.

90 éves korában elhunyt Gyarmathy Lívia rendező – írta az MTI.

Gyarmathy Lívia Budapesten született 1932. január 8-án. Az orvosi egyetemre nem vették fel, ezután járt a műegyetemre, a bölcsészkarra, majd a gépészkarra, végül vegyészmérnökként végzett. 

A kispesti textilgyárban dolgozott, amikor 1960-ban egy újsághirdetés nyomán jelentkezett Herskó János kísérleti filmrendezői osztályába a Színművészeti Főiskolára.

Időszerű közéleti gondokat feszegetett a hetvenes években forgatott Magányosok klubja és a Minden szerdán című filmje (utóbbiban Jirí Menzel Oscar-díjas rendező is látható volt). Az akkori kamaszok szipuzásáról szóló Kilencedik emelet (1977), amelyet ő maga a legkeményebb filmjének tartott, elnyerte az oberhauseni filmfesztivál nagydíját. 

A cigány témájú Koportos című filmet egy csángó fiú és egy német lány vegyes házasságának témáját középpontba állító Együttélés követte, az Egy kicsit én, egy kicsit te című vígjátéka a több nemzedék együttélésének problémájáról, A csalás gyönyöre pedig az érzelmi elbizonytalanodásról szól (ennek zenéjét az olasz Ennio Morricone komponálta).

A mi gólyánk című, 1998-ban készült, félórás, néma dokumentumfilmje a Somogy megyei Mesztegnyőn télre ott rekedt gólya és a falusiak között kialakuló különleges kapcsolatról szól. 

A tér című, 2013-ban készült dokumentumfilmje – amely a Budapest XII. kerületében épült Turul-szobor fogadtatását, politikai hullámveréseit és a tér életét követi nyomon – azt mutatja be, miként tör be a politika egy civil lakás ablakán keresztül.

Férjével, Böszörményi Gézával együtt több forgatókönyvet írt, első közös sikerük az Ismeri a szandi-mandit? című játékfilm volt 1969-ben. 1988-ban közösen rendezték a Böszörményi Géza internálásának körülményeit megidéző Recsk 1950-1953, Egy titkos kényszermunkatábor története című politikai dokumentumfilmet.

Nyitókép:  MTVA/Zih Zsolt

 

#Kultúra#gyászhír#filmrendező#gyarmathy lívia#böszörményi géza#ennio morricone

Címlapról ajánljuk