Kultúra

Korszakalkotó filmek, amiknek a folytatására évtizedeket kellett várnunk

Dési ÁronDési Áron

2022. május 22. 16:33

Az emberiség mohóságát talán nem kell bizonygatni senkinek. Mindig mindenből folyamatosan többet akarunk, legyen szó pénzről, szabadságról, vagy akár filmekről. Így aztán a stúdiók a nagy kasszasikerekről rendszerint le is húznak annyi bőrt, amennyit csak lehetséges. Előfordul azonban olyan is, hogy egy-egy klasszikus mozi csak évtizedekkel később kap folytatást, az új Top Gun-filmre például nem kevesebb mint 36 évet kellett várni. A közelgő magyarországi bemutató apropóján összeszedtünk néhány hasonló példát.

Dirty Dancing

Sok ember van szerte a világon, akiknek bizseregni kezd a lába, amikor meghallja az ikonikus film valamelyik dalát. Az 1987-ben bemutatott mozi több rekordot is megdöntött, ez volt például az első film, amit több mint egy millió példányban adtak el VHS-kazettán, népszerűsége pedig mit sem kopott azóta. 

2004-ben kiadtak egy előzménytörténetet Havannai éjszakák címmel, majd 2017-ben készült egy tévéfilm is azonos címmel, mérsékelt sikert aratva. 2020-ban jelentették be, hogy a tánc még nem ért véget, és új epizódot kap a Dirty Dancing. Jelen állás szerint 2024-ben fogják bemutatni a folytatást, amelyben 

az eredeti főszereplő, Jennifer Grey ismét Baby szerepébe bújik. 

Filmbéli partnere, Patrick Swayze sajnos nem érte meg, hogy újfent tánccipőt húzzon, 2009-ben hunyt el hasnyálmirigyrákban, de az alkotók ennek ellenére valamilyen formában szeretnék majd megjeleníteni a folytatásban is. Jonathan Levine, a második rész rendezője azt reméli, hogy az általa életre hívott film rezonálni fog az eredeti alkotással. Céljuk, hogy egy új generáció számára is bemutassák a romantikus történetet, persze új környezetben. Az egyik legkardinálisabb kérdés természetesen, hogy milyen zenékre ropják majd a szereplők. Az alkotók azt ígérik, lesznek olyan klasszikusok, amik újra felcsendülnek majd, és persze „újdonságok” is, például a '90-es évek hip-hop zenéi.

Szárnyas fejvadász

 Sunset Boulevard/Gettyimages

Mai szemmel visszatekintve nehezen érthető, hogy a később igazi kultfilmmé váló Szárnyas fejvadász kezdetben nem aratott osztatlan sikert. Pedig a film bemutatásakor Harrison Ford hollywoodi csillaga már magasan ragyogott, és Ridley Scott sem volt ismeretlen név a szakmában, hiszen ekkorra már bemutatták A nyolcadik utas: a Halál című filmjét is. 

Az eredeti 1982-es film 2019-ben játszódott, ezért ahogy közeledett az ominózus dátum, egyre nőtt a nyomás a készítőkön, hogy itt az ideje egy második résznek (habár a rajongókat addig sem hagyta magára Ridley Scott, hiszen az évek alatt többféle vágott verziót is közzétett az eredeti műből). Végül 2017-ben mutatták be a második részt, ennek Scott már csak producere volt, a rendezői székben Deni Villeneuve ült. Az új alkotásban Ryan Goslingé a főszerep, de természetesen az eredeti film meghatározó alakjai is feltűnnek a Szárnyas fejvadász 2049-ben, sőt Harrison Ford továbbra is a történet központi figurája maradt.

Star Wars

A Csillagok háborúja annyira elsöprő erejű volt, hogy még a vasfüggöny sem tudott neki megálljt parancsolni. Az USA-ban 1977-ben bemutatott első film, az Egy új remény itthon két évvel később került vászonra.

 Gustavo Caballero/Gettyimages

George Lucas kezdettől fogva egy folytatásos űrregényt álmodott meg, olyannyira, hogy elsőként a formabontó módon a negyedik részt forgatta le, amikor pedig a Luke Skywalkert alakító Mark Hamill-lel egyeztetett szerepéről 1976-ban, azt kérdezte tőle, hogy rá fog-e érni 2011-ben, mert akkor forgatnák a kilencedik részt. 

1978-ban az Egy új remény sikerén felbuzdulva Lucas azt nyilatkozta a Time magazinnak, hogy további tíz részt tervez, összesen pedig négy Star Wars-trilógiát. Ehhez képest akár meglepetésként is lehet értékelni, hogy bár az első három részt hat éven belül bemutatták, az előzménytrilógia első részére, a Baljós árnyakra tizenhat évet, 1999-ig kellett várniuk a rajongóknak. Hasonló „veszély” ma már persze nem fenyeget, hiszen amióta Lucas eladta a jogokat a Disney-nek, a stúdió bőszen készíti a franchise újabb és újabb darabjait.

Bambi

Az árván maradt négylábú történetét feldolgozó alkotás rekordernek számít a folytatásos filmek világában. Az eredeti változatát 1942-ben mutatták be, és óriási sikert aratott. A történet alapja Felix Salten magyar származású osztrák író regénye.

LMPC/Gettyimages

A könyvet nem más, mint Thomas Mann ajánlotta Walt Disney figyelmébe. Az eredeti műben Bambi egy európai őzgida, ezt azonban Disney megváltoztatta a filmben, és egy Amerikában is őshonos fajra, öszvérszarvasra osztotta a főszerepet. A Bambi II-t 2006-ben mutatták be, így az első és a második produkció között 64 év telt el – ilyen nagy kihagyással még sosem készült folytatás egyetlen filmhez sem. 

T2 Trainspotting

Vannak a kultfilmek, és van a Trainspotting. Danny Boyle alkotása egy igazi remekmű, ami huszonhat évvel később kapott egy második felvonást. A T2 néven futó film 20 évvel játszódik később, mint az eredeti. 

Hiába telt el azonban két évtized, a főszereplők inkább csak korosabbak lettek ez idő alatt, bölcsebbek nem.

Boyle elmondása szerint már 10 évvel a második rész megjelenése előtt volt egy első vázlatuk, hogyan is kéne folytatódnia a történetnek, de nem akartak semmit sem elsietni, vártak, amíg a kirakós minden egyes darabja a helyére került. Boyle ezalatt az idő alatt sem tétlenkedett, többek között bezsebelte az Oscart a Gettómilliomossal és megkomponálta a 2012-es olimpiai játékok nyitó ceremóniáját. Az első rész 20 éves jubileumán aztán összeült a film alkotóival, és elkezdődött az igazi munka. Ekkor kezdett el kikristályosodni bennük, minek is kell történnie a folytatásban.

Ragyogás - Álom doktor

Stephen King munkássága sok filmest megihletett már, a Ragyogás pedig egy igazi horrorfilm-klasszikus. 

 Sunset Boulevard/Gettyimages

A film elkészültéhez nagyban hozzájárult – még ha akaratán kívül is – Garrett Brown amerikai feltaláló. Az ő nevéhez köthető a steadicam megalkotása. A Jack Nicholson fémjelezte Ragyogásban rongyosra használták a technológiát, több mint hetven jelenetet rögzítettek vele. A történetet folytató Álom doktor szintén egy Stephen King-regényen alapszik.  

„Az eredeti olyan mélyen égett be a moziszerető közönség tudatába, ahogy nagyon kevés film. Ha valaki azt mondja, Messzelátó Hotel, megelevenedik a szemünk előtt a baljós jelenet. Bennünk él Stanley Kubrick munkássága” – válaszolta  Mike Flanagan rendező arra a kérdésre, hogy miért akarta filmre vinni a Ragyogás folytatását. 

Macskafogó

Megannyi szállóigével lettünk gazdagabbak Nepp Józsefnek és Ternovszky Bélának köszönhetően. Kinek ne hagyta volna már el a száját, hogy „nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében”. Egyszerre szorítottunk Grabovszkiért és a négy gengszterért, hogy ne kelljen visszamenniük a balettbe ugrálni.

 

És persze sajnáljuk Safraneket, akinek nemcsak a becsületét, de a feleségét is elcsaklizta f Mr. Teufel. Az 1986-os film folytatását 2007-ben mutatták be Macskafogó 2: A sátán macskája címmel. Ez már nyomába se tudott érni az első rész sikerének, a bemutatót ráadásul botrányok is kísérték

Top Gun

Vadászrepülők+Tom Cruise = kasszasiker. Nem bonyolult képlet. Mégis harminchat évet kellett várni, hogy folytatást kapjon a Top Gun, a második részt május 26-tól játsszák a magyar mozik.  Az első film azért is volt a megszólalásig élethű, mert a forgatásokon tanácsadói szerepkörben részt vett az amerikai haditengerészet is. Ez azonban sokszor gúzsba kötötte a készítők fantáziáját,bizonyos történetszálakat meg kellett változtatni a hadsereg kérésére.

A második rész sokáig késlekedett, a covidjárvány többször is hátráltatta a stábot a munkában. Bennfentes információk szerint Lewis Pullman, aki Bobot alakítja a filmben, többször nem tudott uralkodni magán és gyomra tartalmán, amikor a repülős jeleneteket rögzítettek.

Nyitókép:  Sunset Boulevard/Gettiyimages

#Kultúra#star wars#csillagok háborúja#lucas#macskafogó#ragyogás#topgun#bambi#jurassic park#madmax

Címlapról ajánljuk