Kultúra

Filmet készít a tatárjárásról az Űrgammák rendezője, Kevin Spacey lesz a főszereplő

Mohos MátéMohos Máté

2022. május 5. 14:35

Soós Péter rendező megerősítette a hírt, és kérdésünkre „zseninek” nevezte a zaklatási vádakkal bőven illetett színészt.

Egy olasz bíborost, a film főgonoszát fogja játszani Kevin Spacey a Soós Péter által rendezett 1242 – A nyugat kapujában című műben. A rendező lapunknak megerősítette, hogy már aláírtak a színésszel a szerződést.

Soós nem tartja aggályosnak azt, hogy egy olyan színésszel fog dolgozni, aki gyakorlatilag lenullázta hollywoodi karrierjét, miután többen is szexuális zaklatással vádolták meg. Zseninek nevezte a kétszeres Oscar-díjas színészt, az Amerikai szépség és a Kártyavár sztárját. Arról beszélt: azok, például Harvey Weinstein, akit sikeresen „meg tudtak támadni” zaklatásos vádakkal, már börtönben ülnek.

Mivel Spacey ellen nem született bírósági ítélet, nem tartja problematikusnak a közös munkát.

A Nemzeti Filmintézet 1,26 milliárd forintos támogatásával megvalósuló történelmi film a tatárjárás korszakát eleveníti meg. Korábban így írtak a filmről az alkotók: „egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilm feldolgozására vállalkozunk. Beláthatatlan következményekkel járt volna, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. Filmünk az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól. Büszkék vagyunk, hogy a teljes forgatási kreatív és szakmai magyar stáb mellett a szerepekre több neves külföldi színész és az utómunkára elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent.”

Spacey mellett a filmben Eric Roberts (A sötét lovag, Feláldozhatók) is játszik, ő egy megöregedett, megfáradt magyar vitéz bőrébe bújik. A film főhősének szerepével egy fiatalabb amerikai színészt kerestek meg, de ő időbeosztása miatt még nem biztos, hogy el tudja vállalni a szerepet. 

Soós Péter a Hacktion és a Tűzvonalban című sorozatokat rendezte, de az Űrgammák és a Jóban Rosszban egyes részeit is ő jegyzi. A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő film forgatása ősszel magyarországi helyszíneken, köztük a visegrádi Fellegvárban, a bélapátfalvai Ciszterci Apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz, a tervezett mozibemutató 2023 decembere.

Először Varga Ferenc újságíró tweetelt arról, hogy Spacey is szerepet kap a filmben:


Spacey-ről korábban a Fókusz azt tudósította: ejtették a szexuális zaklatás vádját ellene, mert eltűnt a fő bizonyíték. Kiderült ugyanis, hogy a sértett fiatalember adatot törölt a telefonjáról, miután pedig szembesítették azzal, hogy a bizonyítékok módosítása bűncselekmény, megtagadta a vallomástételt. A vád szerint a színész még 1986-ban leitatott egy 18 éves fiút, majd molesztálta.

A kétszeres Oscar-díjas színészt az utóbbi néhány évben többen is megvádoltál szexuális zaklatással, ő végig tagadott, de így is elvesztette számos munkáját. Heather Unruh, a filmkészítő Tony Montana, a színész Roberto Cavazos, Richard Dreyfuss Henry nevű fia és a Kártyavár című sorozatban dolgozó nyolc további személy is megvádolta.

Nyitókép: Stefano Guidi/Getty Images

#Kultúra#kevin spacey#tatárjárás#nfi#film#főszereplő#ma

Címlapról ajánljuk