Kultúra

Tönkretett gyerekkor: Spongyabob Rák ura egy vajszívű kapitalista, Dagobert bácsi nem ért a pénzhez

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2022. április 17. 11:22

A Spongyabob Kockanadrág Rák ura, és a Kacsamesék Dagobert bácsija a rajzfilmes világ két talán legzsugoribb karaktere. Mindketten szívtelen kapitalistaként jelennek meg a mesékben, holott a valóság ennél nem is állhatna távolabb. Rák úrnak valójában aranyból van a szíve, Dagobert bácsi pedig a világ legrosszabb befektetője.

A Spongyabob rajzfilm közismert karaktere Rák úr, aki Bikinifenék menő gyorséttermét, a Rozsdás Rákollót üzemelteti. Legnépszerűbb terméke a Herkentyűburger, amit egy titkos összetevő tesz ellenállhatatlanná. Bikinifenék lakói odáig vannak az ínycsiklandozó gyorskajáért, ezért azt gondolhatnánk, hogy a Rákolló zsugori tulajdonosa az isten pénzét is elkéri érte. Valójában azonban Rák úr nem is olyan szívtelen kapitalista alak.

Egy rajongó ugyanis kiszámolta, hogyan változott a Herkentyűburger ára a sorozat nagy része alatt (2002-2012), és ehhez képest hogyan alakult egy, a valóságban is létező gyorsétterem népszerű szendvicsének az ára.


Igen, jól látszik, a Herkentyűburger semmit sem drágult. Mintha Bikinifenéken nem létezne infláció. Pedig a zsugori rák megtehette volna, hogy az egekbe emeli a szendvics árát, főleg hogy annak túlzott fogyasztása könnyen függőséghez vezethet (ahogyan az a rajzfilmsorozat egyik epizódjából kiderült). Márpedig az ilyen típusú termékek kevésbé számítanak árérzékenynek. Elég csak megnézni, hogyan változott az érintett időszakban Magyarországon a cigaretta ára: több mint kétszeresére nőtt, ehhez képest a dohányosok aránya alig csökkent hazánkban.


A rajzfilmes világban azonban nem Rák úr az egyetlen, aki a fogához veri a garast. A műfaj koronázatlan királya a Kacsamesék zsugori nagybácsija, Dagobert.

Vagyonát 27 és 32 milliárd dollár közé becsülik a lelkes rajongók. Ezzel kényelmesen beférne a világ 50 leggazdagabb embere – pláne kacsája – közé. Adja magát a kérdés, hogy mégis hogyan, amikor valószínűleg ő a történelem egyik legrosszabb üzletembere.

Kezdjük ott, hogy a vagyonát készpénzben tartja. Aki már foglalkozott valaha 5 percnél többet a pénzügyeivel, jól tudja, hogy ez a lehető legrosszabb, amit tehet. Az egészet lényegében arra használja, hogy időnként megmártózzon benne, ami túl azon, hogy értelmetlen, még veszélyes is.

Persze valamennyit javít a helyzeten, hogy Dagobert bácsi vagyonának nagy része aranypénzben van. De ez tényleg csak sovány vígasz.

A karakter először 1947-ben bukkant fel, akkor az arany unciánkénti ára 413.7 dollár volt. Ma pedig már 1976 dollár. Vagyis 377 százalékkal érne többet az akkori pénze a híres pekingi kacsának. Csakhogy ezalatt volt némi infláció is az Egyesült Államokban, konkrétan 1190 százalékos. Tehát egyik oldalon a kacsa vagyona az arany árának emelkedése miatt 377 százalékkal nőtt, a másikon viszont az infláció miatt 1190 százalékkal csökkent. Vagyis, Dagobert bácsi megtakarításának értéke a harmadára esett vissza 1947 óta. Nem semmi egy ennyire zsugori alaktól.

Nyitókép: A Rák urat alakító Brian Ray Norris a Nickeloden Spongyabob Kockanadrág című musicaljének premierjén 2017. december 4-én – Fotó: enny Anderson / Getty Images for Nickelodeon

#Kultúra#spongyabob kockanadrág#arany#dagobert bácsi#kacsamesék#rák úr

Címlapról ajánljuk