Kultúra

Állami támogatással vitték színpadra az Orbánról és Antallról szóló darabot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 10. 20:11

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma segített, hogy „A miniszterelnök és a fiú” című drámát bemutathassák április végén a Thália Színház stúdiószínpadán. Igaz, az Ivancsics Ilonáék által igényelt összegnek csak a töredékét adták meg.

 

Hatszázezer forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), „A miniszterelnök és a fiú” című dráma színrevitelét, írja a Magyar Hang. Pozsgai Zsolt drámája Antall Józsefnek, a rendszerváltás utáni első magyar kormány miniszterelnökének és az akkor ellenzékben politizáló Fidesz-elnöknek, azaz az ifjú Orbán Viktornak elképzelt találkozásáról és párbeszédéről szól.

Az Ivancsics Ilona és Színtársai nevű társulat színdarabját a szerző rendezte, Antall Józsefet Szabó Sipos Barnabás, Orbán Viktort a Party Maffia zenekar énekese, Fecske Dávid alakítja. A 80 perces kamaradráma 1990 őszén, a taxisblokád idején játszódik. Ekkor ragad benn véletlenül az Országgyűlés liftjében a két politikus, a kormányfő és az ellenzéki pártvezér:

Egy viharos parlamenti ülés után vannak, ahol a Fiú hazugsággal vádolta meg a Miniszterelnököt. Szenvedélyes vita kezdődik meg közöttük, a vita nyomán felsejlik a rendszerváltás történelmi és politikai háttere, személyes szerepük az átalakulásban és a jövő

– olvasható a darab leírásában.

A történelmi játékként emlegetett színmű a két emelet között rekedt Antall és Orbán beszélgetésén keresztül szeretné a mai fiatalokat megszólítani, akik az alkotók szerint „keveset tudnak az akkori bonyodalmakról, a rendszerváltozás ellentmondásairól”.

„A miniszterelnök és a fiú” premierje április végén lesz a Thália Színház Arizona stúdiószínpadán (a Thália igazgatója Kálomista Gábor, az Elkxrtuk című film producere). Pozsgai Zsolt a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy a darabban Antall József az általa képviselt értékrendszer örökösét Orbán Viktorban látja, akit szinte fiának tekint, és karaktereiket szeretettel írta és formálta.

Az Emmi által közölt adatokból (.pdf) egyébként kiderül, hogy a 2020 novemberében lezárult, 36 millió forintos keretösszegű „Katona József produkciós pályázat” hozta az alkotóknak a minisztériumi támogatást. A szentendrei székhelyű Ivancsics Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a dráma színpadra állításának teljes, 3,1 millió forintos költségéből 2,95 milliót szeretett volna nyerni, de az Emmi – Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár döntése értelmében – végül csak 600 ezer forintot látott jónak odaítélni.

Nyitókép: thalia.hu

#Kultúra#antall józsef#orbán viktor#színház#színdarab#dráma#thália színház#emmi

Címlapról ajánljuk