Kultúra

Tündéri videó került elő a 11 éves Prince-ről: „több pénzt érdemelnek a tanáraink”

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 6. 19:55

Egy 52 évvel ezelőtti filmfelvétel került elő a 2016-ban elhunyt zenészlegendáról: a tévériporter egy 1970-es tanártüntetésen kérdezte a kis Prince Nelsont, aki karakánul kiállt a pedagógusok mellett.

Valóságos kincset talált az amerikai CBS News a hozzájuk tartozó WCCO televízió archívumában, írja a 24.hu. Az 1970-ben rögzített szenzációs felvételt a márciusi tanársztrájk apropóján ásták elő, és amikor az 52 évvel ezelőtti minnesotai tanársztrájkról szóló anyagot megnézte az egyik szerkesztő, feltűnt neki egy azon szereplő kisfiú.

A felvételen látható, amint a sztrájkolók Minneapolis egyik kertvárosi utcáján táblákkal vonulnak, majd a riporter megkérdez egy kisfiút, hogy mi a véleménye a tanárok munkabeszüntetéséről. A tízéves forma gyerek azt mondja (az alábbi videón 1:38 körül):

Szerintem nekik is járna a jobb oktatás, ööö, és szerintem több pénzt kellene kapniuk, mert dolgoznak, sokat túlóráznak értünk, meg ilyesmi.

Mintha csak azt mondaná, amit 2022 márciusában a sztrájkoló magyar tanárok támogatói: Fizessétek ki a tanárainkat! (Az alábbi videóban ez 1:40-től látható.)


A szerkesztőnek rögtön ismerősnek tűnt a srác, minneapolisiként azonnal felismerte, hogy nem lehet más, mint a város világhírű szülötte, a popzene ikonja, a 6 évvel ezelőtt elhunyt Prince. Körbekérdezte kollégáit, és mindenki rávágta, hogy ő az, semmi kétség. Egy gond volt csak, hogy a riporter nem kérdezte meg, hogy hívják a kisfiút, így ki kellett nyomozni, tényleg ő látható- és hallható-e a ritkaságszámba menő filmfelvételen.

Ebben végül egy zenetörténész, Kristen Zschomler segített, aki a felvételen látható részletek alapján határozottan kijelentette, hogy csakugyan a 11 éves Prince Nelsonról került elő egy mostanáig ismeretlen filmrészlet. Az azonosításhoz jól jött például egy fotó, ami a hatodikos Prince-ről készült (amin még a frizura is stimmelt), illetve hogy a felvételen látható annak az iskolának az épülete, ahová Prince járt. A történész szerint a felvétel igazi kuriózum, nem nagyon tudni hasonló mozgóképes anyag létezéséről, amin a gyerek Prince lenne látható.

Prince 1995-ben – Fotó: Rob Verhorst/Redferns

A CBS munkatársai megmutatták a felvételt Prince gyerekkori barátjának, későbbi zenésztársának, Terrance Jacksonnak, aki kapásból felismerte:

Ez Prince! Ő az ott, sapkával a fején, ugye? Az ott Skipper! Ó, Istenem!

Skipper Prince gyerekkori beceneve volt, és mint Jackson felelevenítette, a barátja ekkor már gitározott és zongorázott, mégpedig fenomenálisan.

Nyitókép: WCCO/CBS/YouTube

#Kultúra#pedagógus sztrájk#prince#usa#minneapolis#archívum

Címlapról ajánljuk