Kultúra

Fülhallgatóval, testdublőrrel és asszisztenssel segítették a beteg Bruce Willist a forgatásokon

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. március 31. 19:20

Már 2015-ben is láttak készüléket Bruce Willis fülében. A szakmában jó ideje nyílt titok volt, hogy a színész beteg, mégis nevetség tárgyává tették egy díjkiosztón. Van rá magyarázatuk.

Néhány napja jót nevetett azon a világ, hogy az egykor ünnepelt akciófilm-színész, Bruce Willis saját kategóriát kapott a legrosszabb filmes teljesítményeket elismerő vagy inkább kicsúfoló Arany Málna-díjon, amelyet egy nappal az Oscar-díj előtt adnak át. A viccesnek szánt lépést az indokolhatta, hogy Bruce Willis az utóbbi években gyakorlatilag csak alacsony költségvetésű, úgynevezett alsópolcos filmekben szerepelt, hasonló utat bejárva, mint a sokszor ugyancsak közröhej tárgyává tett Nicolas Cage. 

Az IMDB szerint 2022-ben 11 olyan, gyakorlatilag ismeretlen film jelenik meg, amelyben Bruce Willis szerepel. A kevésbé kidolgozott filmek mennyiségét jól mutatja, hogy az Arany Málnán a „Legrosszabb színészi játék Bruce Willistől 2021-ben” kategóriába a színész hét 2021-es filmje és egy 2022-es alkotása került be. A díjat kiosztó Razzie szerint azért volt szükség a külön Willisnek-kategóriára, mivel enélkül a színész leuralta volna az egész mezőnyt.

Jól mutatja Bruce Willis státuszát, hogy valójában az utóbbi időben egymást érő, gyengébb filmjei sem tudtak árnyékot vetni népszerűségére, 

amelyben a Die Hard keményfiújától az Armageddon jófiújától a Jól áll neki a halál szeretnivaló, butácska, de jólelkű plasztikai sebészéig ikonikus alakításokat tett le az asztalra. Ez a státusz azonban rendkívül jó alannyá tette az olcsó nevettetésre. Más nem igazán indokolhatja, hogy miért kellett az Arany Málna „nagy attrakcióját” éppen az ő kárára elsütni. 

Ekkor ugyanis már nyílt titok volt, hogy Willis beteg. 

Ha az egyébként a filmeket és szereplőiket vizsgáló szakemberek valamiért egy kő alatt éltek volna az utóbbi hónapokban, azok a cikkek minden bizonnyal eljutottak hozzájuk, amelyekben Willis mentális problémáiról írtak, természetesen meg nem nevezett forrásokra, kollégákra, stábtagokra hivatkozva. Egy ilyen helyzetben ugyanis csak akkor lehet kijelentő módban fogalmazni, amikor megdönthetetlen bizonyítékai vannak egy lapnak: orvosi dokumentumok – amelyek közlése jogilag és morálisan is elfogadhatatlan lenne – vagy az érintett nyilatkozata. 

Elsőként idén januárban, az az OK! című bulvármagazin szellőztette meg, hogy Willis emlékezetkieséssel küzdött és több időt szeretne tölteni családjával. A cikk azután jelent meg, hogy januárban egy gyógyszertárból kitessékelték a színészt, mivel a járványhelyzet miatt hozott intézkedések ellenére nem viselt maszkot. Később a gyógyszertáros bocsánatot kért és azt mondta, rosszul ítélte meg a helyzetet. Az OK! ezt követően egy bennfentes információi alapján arról írt, hogy Willis egyszerűen elfelejtette felvenni a kendőt, ami egyébként ott lógott a nyakában.

A lap forrása szerint ekkor még formálisan nem diagnosztizálták Willis betegséget, amellyel „néhány éve személyes háborút vív”. Hozzátette: a színész megpróbált több időt tölteni feleségével, Emma Heming Willisszel, kislányaikkal, Mabellel és Evelynnel, valamint igyekszik megerősíteni kapcsolatát volt feleségével, Demi Moore-ral és felnőtt gyermekeikkel, Rumerrel, Scouttal és Tallulah-val.

 Szomorú, hogy az emberek gúnyolódnak vele

– fogalmazott a lap forrása. 

Az OK! szerint Willis már 2015-ben, a Broadway-en bemutatott Misery című darabban is fülhallgatót hordott és komoly nehézségekkel küzdött M. Night Shyamalan 2019-es, Glass című filmjének forgatásán. Több stábtag segítette Willist, lerövidítették, átírták vagy újraszinkronizálták szövegeit, mert nem tudta megjegyezni, illetve átadni azokat. Arról is írt a lap, hogy Willis a film legtöbb jelenetében kapucnit viselt és számos jelenetben testdublőrt alkalmaztak, illetve egy asszisztens segítette a forgatáson.

Bruce Willis és felesége, Emma Haming Willis a Glass New York-i premierjén, 2019 januárjában. – Fotó: Dia Dipasupil / WireImage / Getty Images

Willis egészségügyi problémáiról februárban készített videót a népszerű Half in the Bag YouTube-csatorna, ebben is elhangzik, hogy iparági pletykák szerint Willist egy fülhallgatón keresztül segítik a forgatásokon, olyan súlyos gondjai vannak a szövegekkel. Matt Eskandari, aki több ilyen, nem a mozikba szánt Willis-filmet is rendezett – köztük a Hard Kill-t, a Survive the Night-ot és a Trauma Centert – a videó alatti kommenteknél reagált a színész emlékezetkieséséről szóló pletykákra. „Valahol azt olvastam, hogy Bruce Willis demenciában szenved, vagyis nincs igazán tudatában annak, hogy mi történik körülötte” – írta egy kommentelő. 

Eskandari így válaszolt: 

Igen, ez igaz, négy filmet rendeztem vele, így első kézből tudom. Szomorú helyzet, amikor azt látod, hogy egy olyan legenda, mint Bruce, a szemed láttára épül le. Láttam ezt, amikor vele dolgoztam (az elmúlt években).

Egy másik kommentelő felvetette, hogy Willis „kiesett a pixisből”, pedig olyan rendezőkkel dolgozott, mint Quentin Tarantino, Brian De Palma és Wes Anderson, Eskandari erre egyenesen azt írta: 

Demenciája van.

A hivatalos bejelentésre szerdáig kellett várni, a 67 éves színész lánya, Rumer Willis ekkor közölte, hogy édesapjánál afáziát diagnosztizáltak, ezért felhagy a színészkedéssel. Az afázia egy olyan agyi megbetegedés, amely erősen befolyásolhatja a beszéd-, írás- és nyelvértési képességeket. 

Mindez nem ingatta meg az Arany Málna-díj kiosztóit, a Razzie Twitter-posztjában arról ír, hogy együtt éreznek Willissel és a családjával, azonban nem fogják visszavonni a színésznek dedikált kategóriát.

John Wilson és Mo Murphy, a Razzie alapítói a The Wrap nevű filmes lapnak nyilatkoztak a Bruce Willis-kategóriáról, amely nagy felháborodást váltott ki a nézők és a szakma körében is, sokan egyszerűen etikátlannak nevezték, hogy Willis betegsége ellenére nem vonják vissza a kategóriát. Az alapítók a lapnak arról beszéltek, hogy bárki is kezeli Willis ügyeit, nem lett volna szabad hagynia, hogy ilyen rövid időn belül ilyen sok filmet elvállaljon, főleg ha tisztában voltak a helyzetével. 

A gondviselőinek meg kellett volna óvniuk a hagyatékát

– nyilatkozták. A kategória csak az idei évre szólt, tették hozzá. 

Nyitókép: Albert L. Ortega / Getty Images

#Kultúra#bruce willis#afázia#arany málna

Címlapról ajánljuk