Kultúra

4,5 milliárdból forgat filmet Petőfiről Rákay Philip

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 26. 14:04

A Filmintézet zöld utat adott a legdrágább magyar filmnek.

A Megafon kormánypárti influenszere, Rákay Philip fog filmet készíteni Petőfi Sándorról, pontosabban a költő március 15-i szerepvállalásáról Most vagy soha! címmel, írja a film.hu. Az alkotók 4,5 milliárd forintot kaptak a projektre.

Ezzel a Rákay-féle film lehet az ország rendszerváltás utáni történelmének legdrágább mozifilmje. A Nemzeti Filmintézet viszont osztott már ki ennél nagyobb támogatást: Hunyadi János életéből 10 milliárd forintos sorozat készülhet.

A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írja. A producerek Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip lesznek, az operatőr Dobos Tamás, a film rendezője pedig Lóth Balázs (Pesti balhé).

Az áprilisban induló forgatást 106 naposra tervezik, a film Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján, 2023-ban érkezik a mozikba.

Nem ez az első próbálkozás

A költőről eddig hat film, vagy sorozat készült. Köztük az első volt az 1943-as szeptember végén. A legismertebb talán az 1952-es Föltámadott a tenger, amelynek forgatókönyvét Illyés Gyula írta, a költőt pedig Görbe János játszotta.

Jelenleg készülőben van egy félamatőr film is Petőfi – Legenda születik címmel, amit nagyrészt az SZTE hallgatói gyártanak, és ami a költő magánéletét mutatja be személyesebb hangvételben.

Szilasi Larion rendező azt mondta erről a projektről a Pécsi Egyetemisták Magazinjának:

A legtöbb művészeti inkarnációja Petőfinek az útjának a beteljesedésénél, a története csúcsán van megjelenítve. Ezzel együtt én azt gondolom, hogy fontos volna jobban ismerni azt az utat is, ami elvezetett idáig. Megmutatni milyen mélyről indult, mennyire keményen kellett megdolgoznia azért, hogy egy ország megismerje a nevét és azt a lángoló lelket, ami benne munkálkodott.

Hajdu Szabolcs szerint Petőfinek szlovákul kellene beszélnie

A Fehér tenyér rendezője, Hajdu Szabolcs elvből nem pályázik a Filmintézethez, már jó ideje kis költségvetésből, diákjaira is támaszkodva készíti filmjeit.

Azonban korábban voltak nagyobb szabású tervei, és a kétezres években Petőfiről is szívesen készített volna filmet. Varga Ferenc, az Origo filmrovatának volt vezetője ásott elő egy 2007-es interjút, amiben Hajdu arról beszél, szerinte hogyan lehetne hitelesen bemutatni a költő életét.

Ha ebben a jelenlegi politikai zűrzavarban, amikor mindenki mindent próbál kihasználni, történelmi személyeket felhasználni, ha most elkezdünk deheroizálni egy ilyen nemzeti hőst… hát az egy céltábla. Ha elkezded hangsúlyozni, hogy van egy család, ahol az anya az nem beszél magyarul, egy Hrúz Mária nevezetű nő, az apa pedig töri a magyart, egy Petrovics Sándor nevezetű illető, tehát egy ízig-vérig tót gyerekről van szó, mint a legnagyobb magyar költőnk. Hajlamosak vagyunk ezeket elfelejteni. Ha én meg akarom teremteni ezt a családi miliőt, akkor egyszerűen szlovákul kell csináljak egy csomó jelenetet benne

– mondta ekkor Hajdu. Arról, hogy hogyan képzeli el a Nemzeti dal felolvasásának perceit, azt mondta ekkor: „Át kellett kiabálnia egy zúgolódó tömeget és gyakorlatilag, mint egy sakál, úgy üvöltött. Ezek nagyon érdekes adalékok, mert eddig mindig úgy volt ábrázolva, hogy nagy pátosszal szavalja a Nemzeti dal-t. De nem pátosszal szavalta, hanem tébolyultan, sikítva, megpróbálta átordítani a tömeget.”

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Kultúra#rákay philip#petőfi sándor#film#forgatás#nfi#támogatás

Címlapról ajánljuk