Kultúra

Soha ember nem egykerekezett még ilyen magasan, ilyen sok keréken

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 10. 19:09

Guinness-rekord született hétfőn a Fővárosi Nagycirkuszban: egy cseh artista 17 biciklikereket gyömöszölt függőlegesen maga alá, és úgy tekert körbe-körbe a porondon.

Guinness-rekordot állított fel az egykerekezés egy különleges változatában Pavel Valla Bertini, a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál résztvevője – adta hírül a Fővárosi Nagycirkusz. A cseh artista a fesztivál hétfői nyitányán új világrekordot állított fel: 17 keréken, 9 méter és 8 centiméter magasan 20,3 méter távolságot tett meg a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

A trükk nehézségét leginkább az adta, hogy az egymáson súrlódó, ellentétes irányba forgó kerekeket erre alkalmas lánchajtás híján mozgásba lendíteni egyáltalán nem könnyű. A rekordkísérlet sikeres volt, ezt Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke hitelesítette.

Az egykerekűzés eddigi magassági csúcstartója Wesley Williams amerikai artistaművész volt, aki a Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 8,87 méter magas egykerekűjével 2020. március 11-én állította fel a világrekordot. Pavel Valla Bertini ezt a világcsúcsot döntötte meg, de az ő esetében egész más volt a meglovagolt szerkezet: míg Williams egy darab lánccal hajtott kereken egyensúlyozott, addig cseh kollégája 17 egymáshoz rögzített keréken mutatta be produkcióját.

Pavel Valla Beritini a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál „B” versenyprogramjában háromszor is bemutatja rekorder műsorszámát a közönségnek. Az RTL Fókusz riportja rekordkísérletről:


Nyitókép: Pavel Valla Bertini Guinness-rekordkísérlete a Fővárosi Nagycirkuszban 2022. január 10-én – Fotó: Balogh Zoltán/MTI 

#Kultúra#pavel valla bertini#fővárosi nagycirkusz#artista#guinness rekord

Címlapról ajánljuk