Kultúra

Őket vesztettük el 2021-ben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 1. 14:31

Összegyűjtöttük azokat a magyar és külföldi hírességeket, akiknek halálhíre az elmúlt évben talán a legtöbbünket rendítette meg.

Ha valaki úgy érzi, hogy a mögöttünk hagyott év szinte végtelen hosszúságúnak tűnik, akkor szeretnénk megnyugtatni: nincs egyedül ezzel a furcsa érzéssel. Valószínűleg nagyban hozzájárult ehhez, hogy 2021-ben – jelentős részben a koronavírus okozta világjárvány hatására – rengeteg család szembesült egy vagy több hozzátartozó elvesztésével.

Bár a hírességek nem családtagjaink, mégis életünk részei. Gyakran főszereplői az általunk fogyasztott napi híreknek, ismerjük, kedveljük, tiszteljük őket, haláluk szomorúsággal tölt el, távozásukat meggyászoljuk. Az alábbiakban összegyűjtöttük az országot, illetve a világot talán leginkább megrendítő haláleseteket.

Őket gyászolta Magyarország

Január 16.: Sas József

Sajnos 2021-ben a koronavírus-járvány miatt jó néhány magyar művésztől kellett örökre elbúcsúznunk. Sas József színész, humorista, a Mikroszkóp színpad egykori igazgatója is a Covid-19 betegség áldozata lett. 2018 ősze óta betegeskedett, idén januárban koronavírus miatt szállították kórházba. „Az élete volt a kabaré, ezért is akart mindenáron visszatérni a színpadra” – emlékezett rá Nyertes Zsuzsa. Barátja, Heller Tamás pedig azt mondta, Sas Józsefet csak az érdekelte, hogy közönsége jól szórakozzon. Sas József 82 éves volt.

Január 28.: Börcsök Enikő

Hosszú, súlyos betegség után, 53. születésnapján hunyt el Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. „Egy zseni távozott közülünk, az egyik legnagyobb kortárs színésznő, aki a magyar színpadokon és a filmekben szerepelhetett” – mondta róla Hegedűs D. Géza. Utoljára szenteste beszélgettek, a színművész szerint akkor Börcsök Enikő még tele volt reménnyel. Halála az egész magyar színésztársadalmat mélyen megrázta.

Március 17.: Szersén Gyula

Hosszú betegség után, nyolcvanéves korában hunyt el Szersén Gyula Jászai Mari- és Tolnay Klári-díjas színművész. Gazdag pályafutása során negyven évig játszott a Nemzeti Színházban, tehetségét rengeteg szerepben mutatta meg az évtizedek alatt, nemcsak a színházban, hanem játék- és tévéfilmekben, a Magyar Rádió hangjátékaiban és különböző szinkronfeladatokban. Szerepelt többek között Gaál István Sodrásban című, 1964-es filmdrámájában, az 1972-ben bemutatott Hekus lettem című magyar krimiben, illetve abban az Álombrigád című filmben, amit 1983-ban a forgatást követően betiltottak, és csak hat évvel később, 1989-ben tudtak bemutatni. Szersén Gyula a legismertebb szinkronszínészek közé tartozott. Olyan sztároknak kölcsönözte a hangját, mint Terence Hill, Paul Newman, Charles Bronson, és az elmúlt években az ő hangján szólalt meg David Attenborough is. 2018-ban a magyar szinkronszakma életműdíjjal ismerte el Szersén Gyula munkáját.

Április 8.: Igaly Diána

Az olimpiai bajnok sportlövőt koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelték. Egy ideig úgy tűnt, jobban van, de aztán rohamosan romlani kezdett az állapota, végül pedig jött a lesújtó hír, ami szerint szervezetét legyőzte a vírus. Igaly Diána 2000-ben Sydney-ben bronzérmet szerzett női koronglövészetben, a 2004-es athéni olimpián pedig már aranyérmet nyert ugyanebben a számban. Ezeken kívül csak az Európa-bajnokságokon hat aranyérmet gyűjtött. Kollégái, sporttársai nagyszerű sportolóként, óriási ikonként, fantasztikus, mindig mosolygós emberként emlékeztek rá. Az olimpia bajnok sportoló 56 éves volt.

Április 16.: Törőcsik Mari

Az egész ország megrendülten fogadta, hogy 86 éves korában elment Törőcsik Mari, aki már régóta a magyar színjátszás legendája volt. Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb színésze több mint 100 filmben szerepelt, de színpadi alakításai miatt is a közönség ünnepelt kedvence volt. A magyar színházművészet legtöbb kitüntetését megkapta, tehetségét egyebek mellett Kossuth- Jászai Mari-, Balázs Béla-díjjal is elismerték, a Nemzet színésze és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. A Nemzeti Színháznál rengetegen rótták le kegyeletüket, kedvenc virágával, sárga rózsával emlékeztek rá tisztelői.

Április 24.: Monspart Sarolta

Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója tájfutóként kezdte a pályáját, 34-szeres magyar bajnok és világbajnok is volt. Kipróbálta magát sífutásban is, és ő volt az első európai nő, aki három órán belül futotta le a maratont. Sportkarrierjének egy kullancscsípés vetett véget. A betegsége után arra tette fel az életét, hogy minél több emberrel megismertesse a mozgás és az egészséges életet szeretetét. 76 éves volt.

Május 20.: Puhl Sándor

Idén elhunyt minden idők leghíresebb magyar futballbírója is. Ő volt az egyetlen magyar játékvezető, aki világbajnoki döntőt és Bajnokok Ligája finálét is vezethetett. Puhl 1970 óta vezetett mérkőzéseket, a 80-as évek végén már a nemzetközi bírói keret tagja volt. Karrierje csúcsán, az 1994-es világbajnokságon a brazil-olasz döntőn dirigált. Négyszer lett a világ legjobb játékvezetője. 65 éves volt.

Július 17.: Ráday Mihály

A legendás városvédő operatőrként és rendezőként kezdte pályáját a Magyar Televíziónál. Sok más műsor mellett ő forgatta a Keménykalap és krumpliorr című gyereksorozatot. Unokáink sem fogják látni című tévéműsora révén az ország elkötelezett építészeti örökségvédőként ismerte meg, ő alapította a Budapesti Városvédő Egyesületet. A Kossuth-díjas operatőr, rendező, városvédő, egykori országgyűlési képviselő 79 éves volt.

Szeptember 14.: Póka Egon

69 éves korában elhunyt Póka Egon, a magyar zenei élet egyik legismertebb alakja, basszusgitáros, zeneszerző. Több zenekarban is játszott, mielőtt 1978-ban csatlakozott a Hobo Blues Bandhez, aminek 15 évig volt tagja. 1997-től a P. Mobilban zenélt, majd saját zenekart alapított. Póka a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója és igazgatója volt. Zenésztársaival együtt olyan dalok kötődnek a nevéhez, mint a Kőbánya blues, a Hosszúlábú asszony, vagy a Kopaszkutya.

Október 22.: Venczel Vera

Kivételes ember és kivételes tehetségű színész volt – ezt mondták pályatársai a 75 éves korában elhunyt Venczel Veráról. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. A Jászai Mari-díjas színésznő több mint 50 éven át játszott a Vígszínházban, és már fiatalon legendás filmek főszerepeit alakította. Egy ország zárta a szívébe az Egri csillagok Vicuskájaként.

Október 29.: Oszter Sándor

Oszter Sándort a Rózsa Sándor című sorozat főszereplőjeként ismerte meg az ország 50 évvel ezelőtt. A Kossuth-díjas színész október végén kapott végzetes szívinfarktust. A következő héten Nyertes Zsuzsával állt volna színpadra, a színésznő könnyek között beszélt erről az RTL Híradójának. Oszter Sándor 73 éves volt.

November 24.: Csűrös Karola

Csűrös Karola színésznő, érdemes művész pályája során több mint kilencven színházi darabban, húsz mozifilmben és egy sor tévéjátékban szerepelt. Férje, Horváth Ádám teleregényében, a Szomszédokban lett országosan ismert és népszerű, ahol Etust, a bölcs, higgadt és empatikus kerámiaművészt alakította. Évtizedekkel a sorozat vége után is így szólították meg az utcán. Haláláról a Madách Színház adott hírt, ahol ötven évig volt a társulat tagja. Szirtes Tamás úgy búcsúzott tőle, hogy ő maga volt a kedvesség, a gondoskodás, az életigenlés és a humanizmus. Csűrös Karola 85 éves volt.

December 6.: Kóbor János

Az Omega alapítójának, énekesének halálhírét az együttes közösségi oldalán jelentették be. A Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zenész november 9-én került kórházba koronavírus-fertőzéssel, amelyet nem tudott legyőzni. A hazai könnyűzene egyik legnagyobb legendája volt, az Omega zenekarral több, mint fél évszázadot töltött a színpadon. Kóbor János „Mecky” 78 évet élt.

December 27.: Damu Roland

A színész pár hete, december elején került súlyos koronavírusos tünetekkel kórházba. Az utolsó napokban mélyaltatásban tartották és műtüdő segítségével lélegeztették, de szervezete hétfő hajnalban feladta a harcot.

Őket gyászolta a világ

Január 23.: Larry King

Életének 87. évében, koronavírus okozta betegségben meghalt Larry King. Az amerikai CNN hírtelevízió legendás műsorvezetője 25 éven keresztül vezette a Larry King Live című beszélgetős műsort, amelyben számtalan hírességet, politikusokat, film- és popsztárokat, sportolókat, neves és kevésbé neves közéleti szereplőket interjúvolt meg. Larry King több mint 6000 adás után, 2010-ben ment nyugdíjba, az utóbbi években több egészségügyi problémával is küzdött, a vírussal már nem bírt el szervezete.

Február 10.: Larry Flynt

A Hustler pornómagazin alapító-tulajdonosa 78 éves korában hunyt el. A szexiparból meggazdagodó amerikai milliomos 1974 júliusában indította útjára a Hustler magazint, amely azt megelőzően hírlevélként jelent meg. 1975 nyarán Flynt publikálta a meggyilkolt John F. Kennedy elnök özvegye, Jacqueline Kennedy Onassis meztelen lesifotóit, ezzel a húzással egymillió példányban adta el a lapot. Milos Forman cseh filmrendező 1996-ban Larry Flynt, a provokátor címmel filmet forgatott az ellentmondásos megítélésű Flynt életéről és legfontosabb bírósági ügyeiről, a szólás- és sajtószabadságért folytatott állandó küzdelmeiről.

Április 9.: Fülöp herceg

A brit uralkodónő, Erzsébet királynő férje, szívműtétje után egy hónappal távozott az élők sorából. Edinburgh hercegét életének századik évében érte a halál a királyi család windsori rezidenciáján. A királynő és különös humoráról ismert férje 2020 novemberében ünnepelték 73. házassági évfordulójukat, ezzel Fülöp herceg volt a világtörténelem legidősebb és leghosszabb ideig szolgáló királyi házastársa.

Augusztus 15: Gerd Müller

A világbajnok német labdarúgó és gólrekorder 75 éves korában hunyt el. A kivételes futballkarriert befutó támadó a Bayern München színeiben 607 térmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott, amivel toronymagasan a legeredményesebb játékos volt. A német bajnokságban hétszer volt gólkirály. A válogatottban, mellyel 1972-ben Európa-, 1974-ben pedig világbajnok lett, 62 összecsapáson 68 találatot ért el. A „nemzet bombázója” háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) és egyszer Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK). Négyszeres német bajnok és négyszeres kupagyőztes, 1970-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát, illetve abban az évben ő lett a világbajnokság gólkirálya is, hat meccsen tízszer vette be a kaput.

Augusztus 24.: Charlie Watts

A Rolling Stones legendásan faarcú dobosának távozása túlzás nélkül az egész világot megrendítette. Watts haláláról a zenészvilág legnagyobb sztárjai emlékeztek meg, többek között az egykori nagy rivális, a Beatles még élő két tagja is tisztelgett a 80 évesen elhunyt zenész előtt. Sir Paul McCartney nagyszerű fickónak és fantasztikus dobosnak nevezte Wattsot, aki megfogalmazása szerint szilárd volt, mint a szikla. Sir Ringo Starr ezt írta: „Isten áldja Charlie Wattsot, hiányozni fogsz nekünk, ember”. Sir Elton John szerint a dobos a legstílusosabb figura és briliáns társaság volt. Roger Daltrey, a Who frontembere tökéletes úriemberként jellemezte őt, aki „öltözködésében és dobolásában egyformán mesteri volt”.

Szeptember 6.: Jean-Paul Belmondo

Ha van valaki akit tényleg egy emberként gyászolt a világ, az a francia színészóriás volt. A francia mozi szupersztárja, rengeteg színdarab, művészfilm, akciófilm és vígjáték főszereplője nyolcvannyolc éves korában hunyt el párizsi otthonában. „Az utóbbi időben nagyon fáradt volt. Csendben ment el” – tudatta ügyvédje Belmondo halálhírét a világgal. Belmondo száz filmben játszott és több mint 40 színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította, Jean-Luc Godard rendezésében. 1989-ben a legjobb férfi színésznek járó César-díjat nyert az Egy elkényeztetett gyermek utazása című filmben nyújtott alakításáért, 2011-ben a cannes-i filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták, 2016-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját, 2018-ban a Lumiere Akadémia életműdíját vehette át. Művészetéért megkapta a Becsületrendet. „Örökre a Káprázatos marad. Jean-Paul Belmondóval egy nemzeti kincs távozik, ragyogó vidámságában és kitörő nevetéseiben. A nagy színészeink közül ő volt a közönség legnagyobb kedvence” – méltatta Emmanuel Macron francia államfő.

November 28.: Sir Frank Williams

A Williams Forma-1-es csapat alapító főnöke, a sportág egyik legismertebb és legsikeresebb csapatvezetője 79 éves hunyt el. A Williams-csapat a 80-as 90-es években szinte egyeduralkodó volt a F1-ben: Frank Williams irányítása alatt az istálló kilenc konstruktőri világbajnoki címet nyert, míg versenyzői hétszer szerezték meg a világbajnoki címet.

December 12.: Anne Rice

A Vámpírkrónikák című népszerű horrorsorozat irónője nyolcvanéves korában hunyt el, sztrók szövődményei következtében. Első, egyben leghíresebb, számára világhírt hozó könyve, az Interjú a vámpírral 1973-ban íródott, és húsz évvel később, 1994-ben kasszasiker film készült belőle Tom Cruise és Brad Pitt főszereplésével. Regényei csaknem százmillió példányban keltek el világszerte.

#Kultúra#2021 halottjai#összefoglaló#hírességek#elhunytak#halál#gyász

Címlapról ajánljuk