Kultúra

„Erre vártam kisgyerekkorom óta” – a mellékszereplő, aki a Star Wars rajongók legnagyobb kedvence lett

Ignácz PéterIgnácz Péter

2021. december 28. 19:40

Boba Fett alig öt percet szerepelt az eredeti Star Wars-trilógiában, szövege is alig volt, de a rejtélyes fejvadász mégis a rajongók egyik legnagyobb kedvencévé vált. Most végre ő a főszereplő. 

A Star Wars ikonikus karakterek sorával ajándékozta meg a világot, akiket még azok is ismernek, akik soha egyetlen egy kockát sem láttak a filmekből: a fekete páncélt viselő gonosz Darth Vader, a laza csempész Han Solo, a hős Luke Skywalker, a „kakaóscsiga-frizurás”, fémbikinis Leia hercegnő, a szőrmók Chewbacca, a kis zöld manó Jedi-mester, Yoda, és persze a két droid, R2D2 és C-3PO.

Ám ha megkérdezünk egy Star Wars-rajongót, hogy ki a kedvence karaktere, nagy eséllyel nem az ő nevüket fogja mondani, hanem egy elsőre talán jelentéktelennek tűnő mellékszereplőt, aki csak két filmben tűnt fel, alig öt percet lehetett látni a vásznon, és mindössze öt rövid mondat (összesen 27 szó) hagyta el a száját. Ő Boba Fett, „mindenki kedvenc intergalaktikus fejvadásza”, akinek népszerűségéről sokat elárul, hogy a Rolling Stone magazin az előkelő 3. helyre rakta – közvetlenül Han Solo és Darth Vader után – az „50 legjobb Star Wars-karaktert” bemutató listáján.

Nem gondoltam volna, hogy több mint negyven évvel a karakter megalkotása után még mindig beszélni fogunk Boba Fettről

– mondta a Star Wars legendás hangmérnöke, Ben Burtt. Nem ő volt az egyetlen az eredeti trilógia alkotói közül, akiket meglepett az „arctalan” karakter hatalmas sikere. Maga George Lucas sem hitte, hogy sok rajongónak pont Boba Fett lesz a kedvence, és a fejvadász híressé vált páncélját és a középkori lovagokra emlékeztető sisakját megalkotó Joe Johnston látványtervező is elismerte a starwars.com-nak adott interjújában, hogy „egy kicsit meglepte” a karakter sikere.

Boba Fett az 1980-ban bemutatott A Birodalom visszavág című, második Star Wars-filmben tűnt fel a filmvásznon, de Johnston egyik kollégájával együtt már két évvel korábban elkészítette a fejvadász emblematikussá vált páncélját. Lucas eredeti tervei szerint a karakter még nem fejvadász volt, hanem a Birodalom haderejét alkotó rohamosztagosok egyik elit alakulatának vezette volna, ennek megfelelően az első verzióban még fehér volt a kütyükkel és rejtett fegyverekkel telipakolt páncélja.

Lucas végül úgy döntött, hogy Boba Fett fejvadász lesz, és Johnston ezután alakította ki a rajongók által jól ismert zöldes-barnás, sérülésekkel és horpadásokkal teli páncélruhát, ami úgy néz ki, mintha innen-onnan szerzett különböző páncélok darabjaiból eszkábálták volna össze. Johnston akkor már érezte, hogy valami igazán menőt alkotott, de a karaktert valakinek még életre kellett keltenie.

Clint Eastwood páncélban

Jeremy Bulloch szinte csak a véletlennek köszönhette, hogy ő játszhatta el Boba Fettet. A brit színészt A Birodalom visszavág forgatásán producerként dolgozó féltestvére hívta fel azzal, hogy van egy szerepe a számára, és Bulloch sokszor elismételt magyarázata szerint csak azért játszhatta el Boba Fett szerepét, mert tökéletesen illett rá a páncél.

Lucas ugyan azzal fogadta, hogy „üdv a fedélzeten, Jeremy, ez nem egy nagy szerep”, a végén az sokkal nagyobb szerep lett, mint amire a stábból bárki is számított, és ehhez kellett Bulloch visszafogottan tökéletes alakítása is. A színész csak a mozdulataival játszhatott: szövegét egy másik színész mondta fel, arcát pedig soha nem lehet látni, hiszen végig eltakarja „Boba Fett arca”, a sisak.

Fett karakteréhez a westernfilmek vadnyugati fejvadászai adták a mintát, és Bulloch ezen belül is a Dollár-trilógiában szereplő Clint Eastwood „névtelen” pisztolypárbajhősét utánozta le, aki finom, apró mozdulatokkal áraszt csendesen fenyegető aurát.

Úgy tekintettem Boba Fettre, mintha Clint Eastwood lenne, páncélban

– mondta.

Lucas értékelése szerint „Jeremy a vészjósló fenyegetés és rejtélyesség tökéletes elegyét vitte a szerepbe”, minden egyes kis fejbólintása emlékezetessé vált, és már az is gyilkos magabiztosságot sugároz, ahogy fegyverét laza könnyedséggel fogva semmi mást nem csinál, csak egyhelyben áll.

A rejtélyes fejvadásznak sikerül elfognia Han Solót, és szinte már-már egyenrangú félként, félelem nélkül beszél a rá látszólag tisztelettel tekintő Darth Vaderrel, A Jedi visszatérben mégis elég nevetségesen éri utol a végzete, amikor a félvak Solo harc közben véletlenül egy bottal megüti jetpackjét, és ő belesik a sivatagi szörny, Sarlacc szájába. Lucas később elismerte, hogy ezzel hibát követett el:

Ha tudtam volna, hogy ilyen népszerű karakter lesz, akkor valószínűleg egy kissé izgalmasabbá tettem volna Boba Fett halálát.

A karakter az 1990-es évektől kezdve lett igazán népszerű, tucatnyi könyvben, képregényben és videójátékban tűnt fel, az őt ábrázoló játékok a legkeresettebb és legdrágább gyűjtői darabok között vannak, és rendszeresen rekordáron kelnek el. Egy Boba Fett-figura, amiből csak nagyjából kéttucatnyi létezik, több mint 150 ezer dollárt (ötvenmillió forint) ér.

Közben popkulturális ikonná vált, számtalan filmben és sorozatban bukkant fel a neve az E.T.-től kezdve a South Parkon és Family Guy-on keresztül a Die Hard-filmekig. A karaktert aztán George Lucas is visszahozta a Star Wars-előzményfilmekben, amelyekben gyerekként tűnik fel apja oldalán, és a Clone Wars című animációs sorozatban is szerepet kapott. Amikor pedig a Disney megvásárolta a Star Warst, azonnal felmerült, hogy főszereplőként fog visszatérni egy egészestés saját filmben, és filmes szaklapok többször beszámoltak arról, hogy tervben van a Boba Fett-film.

Azokból végül nem lett semmi, de a Star Wars-rajongók végül évtizedekig tartó várakozás után megkapták, amire gyerekkoruk óta vágytak, a meglepően nagy sikert aratott The Mandalorian című sorozatban, aminek már az első szezonjában utaltak Fett visszatérésére, és a második szezonban ez meg is történt. A sorozatot készítő Jon Favreau elmondta:

Mindannyian imádtuk Boba Fettet, de soha nem kaptunk belőle annyit, amennyit szerettünk volna.

A szerepre az új-zélandi Temuera Morrisont választották, aki a Lucas által rendezett előzményfilmekben már eljátszott Boba Fett apját. A fejvadász visszatérést bemutató rész rendezőjének pedig az akciófilmjeivel ismertté vált Robert Rodriguezt bízták meg, aki igazi rajongóként látott neki a feladatnak.

Mindig is ő volt a kedvenc karakterem. Gyerekkorom óta vártam arra, hogy lássam Boba Fettnek ezt a verzióját. Végül egy háromoldalas akciójelenetből egy kilencperces akciójelenetet csináltam, mert annyira izgatott voltam, hogy visszahozhatom Bobát” 

mesélte a rendező.

Rodriguez azzal a hozzáállással készítette el a részt, mintha csak ez lenne az egyetlen jelenetet, amikor Boba Fettet láthatjuk, és ezért mindent beleadott. És sikerrel is járt. Star Wars-rajongók milliói ugráltak otthon a képernyők előtt széles vigyorral az arcukon, és meghatottságtól könnyes szemmel, hogy végre valaki megvalósította gyerekkori álmukat, és ereje teljében láthatják Boba Fettet. Valahogy így:

Fett ugyan végül nem kapott egész estés mozifilmet, de a The Mandalorian sikerén felbuzdulva a Disney saját sorozatot készített a számára, amiben a Star Wars-filmek hírhedt gengszterfőnöke, Jabba  szervezetének irányítását veszi át a Tatooine bolygón. A The Book of Boba Fett december 29-től lesz látható.

 

#Kultúra#boba fett#star wars#book of boba fett

Címlapról ajánljuk