Kultúra

A Petőfi Irodalmi Múzeum vette meg a Tandori-hagyatékot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 20. 16:36

Tandori Dezső kéziratai, rajzai, levelezése, használati tárgyai most a PIM-hez kerültek. Az intézmény azt ígéri, hogy teljes egészében kutathatóvá teszi a gazdag hagyatékot.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2021. december 20-án megvásárolta Tandori Dezső és felesége, Tandori Ágnes hagyatékát, közölte az intézmény hétfőn.

A számottevő mennyiségű dokumentumegyüttes az írói, költői és műfordítói életmű szinte egészét felöleli: műveinek autográf és gépiratos kéziratai, mintegy hatezer darabos levelezése, relikviái, személyes használati tárgyai, rajzai és képversei, közel háromszáz órát kitevő hanganyagai és az unikális bejegyzéseket és dedikációkat tartalmazó könyvtárának fontosabb darabjai képezik a gyűjtemény gerincét. 

– áll a múzeum honlapján olvasható közleményben.

Tandori Dezső író, költő, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb hatású alakja 80 éves korában, 2019. február 13-án halt meg. Tandori Dezső több évtizedes munkája alatt kiadott versesköteteket, ifjúsági regényeket, gyerekverseket és esszégyűjteményeket is, a 20. századi magyar költészet egyik megújítójaként tartják számon. 1998-ban Kossuth-díjat, 2007-ben a német Goethe-érmet, 2009-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta. 2014-től a nemzet művésze lett. Halála előtti években visszavonult a nyilvánosságtól, és keveset publikált.

Felesége és alkotótársa, Tandori Ágnes író, műfordító, az író hagyatékának őrzője 77 éves korában, 2020. január 1-én hunyt el. A Petőfi Irodalmi Múzeum vállalja, hogy a kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb egyéniségének hagyatékát teljes egészében kutathatóvá teszi.

#Kultúra#tandori dezső#hagyaték#tandori ágnes#petőfi irodalmi múzeum

Címlapról ajánljuk