Kultúra

Új magyar árverési csúcs: rekordáron kelt el egy Csontváry-kép

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 20. 15:30

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb leütési árát elérve, 460 millió forintért kelt a Virág Judit Galéria téli aukcióján. Minden idők legsikeresebb magyar árverésén még egy életműrekord született: Kádár Béla Zene című alkotása 140 millió forintért cserélt gazdát. 

A Virág Judit Galéria téli árverésének fő szenzációja Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye volt. Az árverés különlegességét az jelentette, hogy Csontváry művei közül nagyon kevés (alig több mint egy tucat) van magángyűjteményben.

2000 óta mindössze négy Csontváry-alkotás szerepelt árverésen, és ezidáig a legdrágábban, 240 millió forintért, a Traui tájkép naplemente idején című festmény kelt el a Virág Judit Galéria 2012-es téli aukcióján, ezzel az árral közel 10 évig tartotta a magyar aukciós rekordot.

A most árverésre bocsátott, Titokzatos sziget című festmény szimbólumokban gazdag műalkotás, intenzív, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzik. A Titokzatos sziget a festőművész egyik legtalányosabb alkotása, mely 160 millió forintos kikiáltási árról indulva, izgalmas online, telefonos és helyszíni licitharcot követően végül magyarországi aukciós rekordot jelentő, 460 millió forintért kelt el.

Az árverés négy percig tartott, és végül egy telefonos lictáló lett a nyertes, nyilatkozta az RTL Híradójának Kelen Anna művészettörténész.

A lehető legjobb helyre került a festmény, egy olyan nagy gyűjtőhöz, aki már régóta vágyott erre, és biztos vagyok benne, hogy nagyon gondját fogja viselni, és esetleg a későbbiekben kiállításokra is kölcsön fogja adni

– árult el pár részletet a szerencsés licitálóról Kelen Anna. A művészettörténész ezen kívül további kulisszatitkokat is elárult az RTL Híradónak.

 

A Budapest Kongresszusi Központban kiemelt érdeklődés mellett zajlott aukción 206 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők, az árverésen gazdára talált még jó néhány kiemelkedő alkotás is:

  • Kádár Béla Zene (1926) című festményét 55 millió forintról indulva életműrekordot jelentő (a művész egyetlen alkotásáért sem fizettek még ennyit), 140 millió forintért vásárolták meg.
  • Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony a kertben (1909) című olajképe 95 millió forintért kelt el.
  • Vaszary János Akt Buddhával (1926 körül) című festménye 50 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 85 millió forintnál állapodott meg.
  • Bortnyik Sándor Geometrikus kompozíció (1925) című festménye 80 millió forintért cserélt gazdát.
  • Schönberger Armand 1932-es Aktok gyümölccsel című alkotása 40 millió forintért kelt el.
  • Egry József Hableány-kikötő 30 millió, Batthány Gyula Vízhordók című műve 22 millió forintért kelt el.

Magyarországon kívül egyébként Németországból, Svájcból és Amerikából is licitáltak. Minden idők legsikeresebb magyar aukciójának teljes leütési értéke megközelítette az 1,7 milliárd forintot. 

#Kultúra#aukció#rekord#csontváry kosztka tivadar#festmény#titokzatos sziget#virág judit galéria#árverés

Címlapról ajánljuk