Külföld

Politico: Szankciókat kell kivetni a magyar oligarchák ellen, akik lepaktáltak az oroszokkal

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 12:18

Zgut-Przybilska Edit, a CEU kutatója a cikkben Mészáros Lőrincet is megemlítette.

A CEU politológus kutatója, Zgut-Przybilska Edit szankciókat javasol magyar tisztségviselők és oligarchák, például Mészáros Lőrinc ellen, akik orosz üzletekben érdekeltek, írja a HVG360 a Politico cikkét szemlézve.

A lengyel-magyar szakértő úgy véli, hogy meg kell akadályozni Magyarország és Oroszország kapcsolatainak mélyülését, mivel Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin nacionalista politikai rendszereiket összekapcsolva bírálják a nyugati liberalizmust. Orbán gazdasági kapcsolatokat épít Moszkvával és Pekinggel, remélve, hogy ez növeli politikai befolyását.

A Gazprom Fradiba való befektetése és Mészáros Lőrinc Paks II. projektben való részvétele példák arra, hogyan kerül Magyarország egyre inkább orosz befolyás alá. 

Zgut-Przybilska szerint az orosz befolyás megerősíti a klientelizmust (azt a jelenséget, amikor állami erőforrásokat használnak fel szervezetek vagy egyének szavazatszerzésére), és elősegíti az orosz propaganda terjesztését. Emlékeztetett, hogy a Voice of Europe hírportál orosz propaganda terjesztése mellett politikusokat is pénzelt több európai országban.

A magyar kormány orosz kémeknek nyújt menedéket, és akadályozza Ukrajna támogatását, miközben a magyar közmédia az orosz álhíreket terjeszti. 

Orbán Kirill pátriárkát levetette a nyugati szankciós listáról, és jelentős támogatást nyújt az orosz ortodox egyháznak. Brüsszel és Washington tanácstalan az ügyben, miközben az orosz befolyás erősödik – teszi hozzá. A szakértő a Magnyickij-törvény alkalmazását javasolja, hogy szankciókkal sújtsák azokat a magyar tisztségviselőket és oligarchákat, akik orosz üzletekben érdekeltek. Kiemelt példa erre Mészáros Lőrinc, aki bankja révén pénzügyi támogatást nyújtott Marine Le Pennek.

Mi a Magnyickij-törvény?

A törvény alkalmazása lényegében azt jelenti, hogy beutazási tilalommal büntethetik azokat a külföldi politikusokat, akiket korrupcióval vagy emberi jogi visszaélésekkel vádolnak. A törvény az orosz ügyvédről és emberi jogi aktivistáról Szergej Magnyickijről kapta a nevét, akit halála előtt nem sokkal bántalmaztak, megbilincselték, és gumibottal verték a börtönben. Az eset miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Oroszországot. A bíróság szerint Magnyickij nem kapott megfelelő orvosi ellátást, ezért belehalt a sérüléseibe.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Külföld#Zgut-Przybilska Edit#ceu#szankció#oroszország#magyar#tisztségviselő#oligarcha#külföldi lap#vélemény#Politico#Európa

Címlapról ajánljuk