Külföld

Újabb csapás a világgazdaságra, feltámadt a kalózkodás

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 11:49

November óta két teher- és tizenkét halászhajót foglaltak el a kalózok Szomália partjainál.

Ha nem lenne elég a nemzetközi kereskedelemnek a húszik rakétatámadásai a Vörös-tengeren, a szomáliai kalózok is kihasználják a zavaros helyzetet és újraindították tíz éve szünetelő tevékenységüket – derült ki a Reuters riportjából.

November óta több mint 20 hajó elleni támadás történt a térségben, ami alaposan megemelte a biztosítási díjak árait, és megnövelte a kockázatot arra, hogy váltságdíjakat kelljen kifizetni a hajótársaságoknak. Legutóbb az Abdullah nevű hajó esett áldozatul a kalózok támadásának, a hajó és a legénysége most arra vár, hogy kiváltsák őket.

Egy másik hajót, a Ruent hetekig tartották megszállva a támadók, azonban elkövették azt a hibát, hogy kimerészkedtek a hajóval a nyílt tengerre, ahol aztán az indiai haditengerészet egységei visszafoglalták. 35 kalóz a fedélzeten megadta magát, a 17 túsz pedig sérülés nélkül megúszta a kalandot.

Az Európai Unió kalózellenes missziója, az EUNAVFOR adatai szerint november óta legalább két teherhajót és 12 halászhajót sikerült elfoglalniuk a kalózoknak.

A Reutersnek nyilatkozott két kalóz, ők azt mondták, kihasználják a több száz tengeri mérföldre északra húzódó húszi csapásokat, ami eltereli róluk a figyelmet és tíz év után ismét hajókra vetik magukat. Az egyik kalózbanda finanszírozója azt mondta a hírügynökségnek, hogy azért melegítették fel az üzletet, mert a nemzetközi erők csökkentették a jelenlétüket Szomália partjainál. Regionális tisztviselők attól tartanak, ugyanolyan rossz lesz a helyzet, mint 2008-2014-ben volt.

Eddig 5 csoportot azonosított az EUNAVFOR, ők az Ádeni-öböl keleti részén és a Szomáliai-medencében tevékenykednek. A tapasztalatok szerint őrökkel sikeresen el lehet rettenteni a támadókat, azok viszont egyre többet kérnek a veszélyes munkáért. Februárban havi összevetésben 4 és 15 ezer dollár közötti összeget kell nekik fizetni.

Ugyanakkor megéri. A 2011-es csúcson a szomáliai kalózok 237 támadást indítottak és több száz túszt tartottak fogva. Abban az évben az Oceans Beyond Piracy megfigyelőcsoport becslése szerint tevékenységük mintegy 7 milliárd dollárjába került a világgazdaságnak, beleértve a váltságdíjak százmillióit is.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#húszi#szomália#kalózok#támadás#hajó#kereskedelem

Címlapról ajánljuk