Külföld

Megpuccsolták a kormányt Nigerben, az EU leállította a támogatást, Szijjártó szerint támogatjuk az elnök visszatérését

rtl.hurtl.hu

2023. július 30. 21:04

Közben a franciák is leállították a támogatást az afrikai országnak, amely jelenleg egy tábornok irányítása alatt áll.

Katonai puccs következtében elvesztette hatalmát Mohamed Bazoum elnök Nigerben, írja az MTI. A puccsisták a hivatalából eltávolított Bazoum helyett Abdourahamane Tchiani tábornokot, az elnöki gárda korábbi vezetőjét nyilvánították államfővé.

Amadou Abdramane ezredes bejelentette, hogy az ország határait lezárták és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették.

A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól. Mindemellett hangsúlyozták, hogy Bazoumnak nem esik bántódása. Abdramane szót ejtett egy úgynevezett Országos Tanács a Haza Megmentéséért nevű testületről, amelyről azt mondta, hogy átvette a hatalmat az országban.

Egyelőre nem világos, hogy Abdramane ezredes az egész nigeri hadsereg nevében beszélnek-e. A bejelentés azt követően érkezett, hogy az elnöki gárda szerdán sikertelen tárgyalásokat követően őrizetbe vette az államfőt.

Az eseményekre a nemzetközi közösség is reagált. Az Európai Unió a Nigerben lezajlott katonai puccs miatt azonnali hatállyal leállítja a nyugat-afrikai országnak nyújtott támogatást, és megszünteti vele a biztonsági együttműködést, jelentette be szombaton Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Borrell közölte, hogy az EU kész támogatni a regionális szervezet döntéseit, beleértve szankciók elfogadását is.

A francia külügyminisztérium is bejelentette, hogy a nigeri katonai puccsot követően Franciaország felfüggesztette a nyugat-afrikai országnak nyújtott költségvetési támogatását. Hozzátették, hogy Franciaország az alkotmányos rend azonnali visszaállítását követeli Nigerben.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és több más ország is a demokrácia helyreállítását és Mohamed Bazoum elnök szabadon bocsátását követelték a Nigerben lezajlott katonai hatalomátvétel után. Niger jelentős nyugati segélyeket kapott, és együttműködött az Európai Unióval a szubszaharai Afrikából érkező migráció kezelésében. Az EU a 2021. és 2024. közötti időszak költségvetésből 503 millió eurót (193 milliárd forintot) különített el Niger számára.

Szijjártó Péter a magyar kormány álláspontját ismertette az ügyben. Azt írta: „Határozottan kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett és támogatjuk a hivatalába történő visszatérését”.

Hozzátette: „Afrika biztonsága, azon belül a Száheli-övezet biztonsága szorosan összefügg az európai biztonsággal. Mivel ez a térség könnyen válhat nagy migrációs hullámok forrásává, különleges érdekünk fűződik biztonságához és stabilitásához”.

Nyitókép: Miniszterekkel találkozik Tchiani tábornok, aki a puccs után az ország vezetője lett.  Fotó: REUTERS

#Külföld#Niger#puccs#eu#elnök#tábornok#szijjártó péter#reakció

Címlapról ajánljuk