Külföld

Kivirágzott a sivatag – lélegzetelállító fotókon a ritka jelenség, ami megmutatja, milyen volt Kalifornia, mielőtt az ember kopár sziklahalommá változtatta

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. május 9. 18:41

Éveken át vártak az aszályos időszakban a föld alatt a magok, hogy idén végre „felrobbantsák” a mezőket a színpompás sivatagi virágok. Az úgynevezett szupervirágzás jelensége egyben megmutatja, milyen volt a nyugat-amerikai táj, mielőtt az európai telepesek sivár pusztasággá változtatták a mezőgazdasággal az egykor buja földeket. A mostani „virágrobbanást” is fenyegeti az ember: annyi turista özönlik a térségbe, hogy félő, hogy letapossák a növényeket, mielőtt azok elszórhatnák a magjaikat. 

Kalifornia az extrém időjárás hazája, ahol egymást érik a különböző természeti katasztrófák. A pusztító erdő- és bozóttüzeket okozó meleg, száraz, aszályos éveket, súlyos áradásokat okozó heves, végeláthatatlannak tűnő esőzések váltják fel. Ez utóbbi történt januárban is, amikor rendkívül erős széllel és felhőszakadással érkező viharok árvízeket, sárlavinákat és földcsuszamlásokat okoztak, fákat csavartak ki és épületeket döntöttek össze. 


Az esőzéseknek több halálos áldozata is volt, sok helyen ki kellett telepíteni az embereket, mások hetekre az otthonaikban rekedtek, több ezren maradtak áram nélkül, és több út is járhatatlanná vált.


A januári viharoknak és az azt követő esőzéseknek azonban volt egy jó oldala is. Annak köszönhetően ugyanis tavasszal kivirágozhatott a sivatag, a világ egyik legszebb látványosságával ajándékozva meg a kaliforniaiakat.

Szupervirágzás

Egy csodálatos természeti jelenség, amikor több egynyári vadvirág egyszerre virágzik

– így jellemezte a Kalifornia Botanikus Kert egyik igazgatója, Naomi Fraga a Washington Postnak, hogy mi is az milliókat lázban tartó „szupervirágzás”, amikor Kalifornia sivatagos területei hirtelen virágba borulnak. A kifejezés nem egy tudományos név, és csak 2016 környékén kezdték el használni a látványosságra, ami csak nagyon ritkán fordul elő.

Kalifornia szupervirágzás
Szupervirágzás Kaliforniában. Fotó: George Rose/Getty Images

A jelenség kialakulásához több tényező együttállására is szükség van. A legfontosabb, hogy a tél kellően csapadékos legyen, ami vízzel tölti fel a talajt, és nem árt, ha a tavasz sem túl meleg. Ilyenkor az aszályos évek alatt, a kiszáradt földben megbújó magokból egyszerre kelnek ki a virágok.

Az idei „szupervirágzás” pedig még a korábbiaknál is látványosabb. A kaliforniai völgyekben olyan hatalmas virágerdők jelentek meg, hogy még az űrből is látszanak.


Ennek egyik oka lehet, hogy az előző években tapasztalt történelmi szárazság miatt kipusztultak az invazív fajok, és nem nyomták el az aszályos éveket jobban tűrő kaliforniai virágokat, amik így szokatlanul nagy számban bújtak elő a földből.

Kalifornia szupervirágzás
Szupervirágzás Kaliforniában. David McNew/Getty Images


A virágtenger – ami emlékeztető arra, hogyan nézett ki szinte egész Kalifornia mielőtt megérkeztek a telepesek, és a mezőket mezőgazdasági területek és városok foglalták el – turisták százezreit vonzza. Az egyik legnépszerűbb virágnéző terület a Carrizo Plain nemzeti park.

Kalifornia szupervirágzás
Szupervirágzás Kaliforniában. Fotó: Mario Tama/Getty Images

A Tűz Földje

Egy másik kedvelt turistacélpont a szupervirágzás alatt az Antelope-völgy, ahol az 1970-es években hozták létre a kaliforniai pipacsrezervátumot, ahova a szupervirágzások idején rendszeresen százezer ember látogat el.

Kalifornia szupervirágzás
Kaliforniai kisegyerek sétál egy pipacsmezőn, 2023 április 10-én. AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Itt szabadon nőhet Kalifornia hivatalos virága, amiből régen olyan sok volt, hogy az állam partjait először látó spanyol tengerészek a területet a „tűz földjének” nevezték el a vöröslő pipacsmezők miatt.

Kalifornia szupervirágzás
Látogatók a kaliforniai pipacsrezervátumban, 2023 április 10-én. Fotó: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

A szupervirágzás nem csak Kaliforniát érinti. A sivatagjairól híres Arizonában a téli esőzések miatt szintén kivirágzott a sivatag. A látszólag élettelen hegyek között, ahol csak kövek között növő száraz bokrokat és kaktuszokat látni, most színpompás virágmezők nőttek ki a földből. 

Kalifornia szupervirágzás
Az arizoniai Golden Valley, 2023 április 12-én. Fotó: AP Photo/Ty O'Neil

A népszerűség ára

A virágzások olyan sok turistát vonzanak, hogy az előző alkalomkor, 2019-ben egy Los Angeles közelében lévő kisváros vezetése „pipacsapokalipszisről” kezdett el beszélni, miután a települést több tízezer mezőnéző lepte el, olyan „közbiztonsági krízist” okozva, hogy már a város lezárását tervezték. 

A város vezetése idén már előre készült erre, és még februárban, a virágzás korai szakaszában bejelentették, hogy lezárják a látogatók elől a közelükben lévő Walker kanyont, hogy ne ismétlődjenek meg a négy évvel korábbi kaotikus állapotok, amikor a lakók az autópályára sem jutottak fel, a turistainvázió okozta dugók miatt. 

A virágözönben gyönyörködő emberek áradata közben a virágokat is veszélyezteti. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a mezőkön sétáló nézelődők még azelőtt letaposhatják a virágokat, hogy azok magokat hoznának, biztosítva a következő virágerdőt. Naomi Fraga a Postnak elmondta:

Ez nem csak szórakoztatásunkra van, nem csak látványosság, hanem zajlik az élet. És az élet folytatásához pedig észben kell tartani, hogy a cél nem a virágzás. A magok a cél.

Kalifornia szupervirágzás
Fotó: George Rose/Getty Images

Nyitókép:AP Photo/Marcio Jose Sanchez

#Külföld#kalifornia#sivatag#virágzás#szupervirágzás#ma

Címlapról ajánljuk