Külföld

Betiltanák a laboratóriumi húst Olaszországban, óriási bírság járna a törvényszegőknek

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 19:04

A módszer támogatói szerint viszont a tenyésztett hús ígéretes és innovatív megoldásnak tekinthető, egészséges, ráadásul környezetbarát is.

Az olasz jobboldali kormány támogatta azt a törvénytervezetet, amely betiltaná a laboratóriumban előállított húst és más szintetikus élelmiszereket. A kabinet így támogatná az olasz élelmiszer-hagyományokat – írta a BBC.

Ha a törvényt elfogadják, akkor a tilalom megszegése akár 60 000 eurós (23,5 millió forintos) pénzbírságot vonhat maga után.

A gazdalobbi elégedett a tervezettel, de az állatjóléti csoportok nem fogadták örömmel a javaslatot. Szerintük ugyanis a laboratóriumi hús alkalmazásával csökkenhet a károsanyag-kibocsátás.

Korábban egyébként több rendeletet is alkottak, amelyek megtiltották a rovarokból, például tücskökből és sáskákból származó liszt használatát pizzában vagy tésztákban.

Tavaly novemberben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a sejttenyésztett csirkét emberi fogyasztásra. 

Az Európai Unió még nem hagyta jóvá az ilyen élelmiszereket, de az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egyértelművé tette, hogy 

a sejtalapú mezőgazdaság, mint például a tenyésztett hús, ígéretes és innovatív megoldásnak tekinthető, egészséges, ráadásul környezetbarát is.

Olaszország ugyanakkor az áruk és szolgáltatások szabad mozgása miatt nem tudná kizárni a szintetikus hús értékesítését, ha az Uniós jóváhagyja az eljárást.

A Nemzetközi Állatvédelmi Szervezet szerint a laboratóriumban előállított hús megfelelő alternatíva, amely nem árt az állatoknak és a környezetnek, valamint az élelmiszerbiztonságnak is kedvez. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#olaszország#élelmiszer#mesterséges élelmiszer

Címlapról ajánljuk