Külföld

45 évet töltött a halálsoron a világ legrégebben halálra ítélt bűnözője, most újratárgyalják az ügyét

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 13:36

A japán férfit több évtizeddel ezelőtt ítélték el. 

Újratárgyalást engedélyezett a japán bíróság annak a férfinak, akit egy négytagú család majdnem hat évtizeddel ezelőtti meggyilkolásáért akasztásra ítéltek – írja a Guardian

A tokiói legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, hogy a 87 éves Iwao Hakamadát újra bíróság elé kell állítani a bűncselekmények miatt, és az ügy pártolói szerint ez a döntés „lépés az igazságszolgáltatás felé”.

Hakamadát 1968-ban ítélték el a gyilkosságokért, és 45 évet töltött a halálsoron, mielőtt 2014-ben új bizonyítékok alapján szabadon engedték. Szabadulása idején ő volt a világ leghosszabb ideje halálra ítélt rabja. 

Az egykori bokszoló kezdetben beismerte a gyilkosságokat, de később visszavonta aa vallomását, és a kétéves tárgyalás során végig kitartott ártatlansága mellett. Halálos ítéletét 1980-ban véglegesítették.

Hakamada húga a hétfői ítélet után megkönnyebbülését fejezte ki, hogy az évtizedek óta tartó nyomásgyakorlás sikerrel járt. „57 évet vártam erre a napra, és most elérkezett” – mondta a 90 éves nő, aki azért kampányolt, hogy bebizonyítsa bátyja ártatlanságát. „Végre lekerült egy teher a vállamról”.

Japán, amely az Egyesült Államok mellett az egyetlen G7-ország, amely fenntartja a halálbüntetést, számos nemzetközi bírálatot váltott ki a „titkos” kivégzések miatt. A kampányolók Hakamada ügyét arra használták fel, hogy a japán hatóságokat azzal vádolják, hogy a foglyokat őrületbe kergetik, és „kegyetlen, embertelen és megalázó” bánásmódnak vetik alá.

A halálraítélteket csak a kivégzésük reggelén értesítik, és a családjukat általában csak a kivégzés után tájékoztatják. Hakamada állítólag a halálsoron töltött ideje nagy részét magánzárkában töltötte.

A halálbüntetést ellenző csoportok üdvözölték a legfelsőbb bíróság döntését, és azt mondták, hogy a perújrafelvételt addig kell lefolytatni, amíg Hakamada, aki már rossz egészségi állapotban van, még részt tud venni a tárgyalásokon.

Nyitókép: Kyodo News Stills via Getty Images

#Külföld#halálra ítélt#életfogytiglani#büntetés#börtön#tárgyalás#japán

Címlapról ajánljuk