Külföld

Mérgező örök vegyi anyagokat találtak tudósok vécépapírokban világszerte

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 17:55

Mindez nem azt jelenti, hogy azonnal el kell dobnunk a gurigákat. 

Mérgező „örök vegyi anyagokat” vagy úgynevezett PFAS-t (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil) találtak tudósok a WC-papírban a világ minden táján – írja a Guardian.

A kutatás szerint a vécén lehúzott és szennyvíztisztító telepekre küldött hulladék valószínűleg jelentős vízszennyezésért lehet felelős, a szennyvíztisztító telepre kerülve ugyanis a vegyi anyagok a szennyvíziszapban lerakódnak, amelyet végül műtrágyaként a termőföldekre szórnak vagy a folyókba öntenek. A lap szerint a világszerte ellenőrzött összes vécépapír tartalmazta a mérgező vegyületeket. 

A WC-papírt a szennyvíztisztító rendszerekbe kerülő PFAS-ok potenciálisan jelentős forrásának kell tekinteni

– írták a tanulmány szerzői.

A vegyületeket azért nevezik őket „örök vegyi anyagoknak”, mert a természetben nem bomlanak le, és összefüggésbe hozhatók a rákkal, magzati szövődményekkel, májbetegségekkel, vesebetegségekkel, autoimmun rendellenességekkel és más súlyos egészségügyi problémákkal.

A tanulmány 21 nagy észak-amerikai, nyugat-európai, afrikai, közép- és dél-amerikai WC-papírmárkát ellenőrzött, de a márkákat nem nevezte meg.

A Floridai Egyetem által készített, szakmailag lektorált jelentés nem vette figyelembe annak az egészségügyi következményeit, hogy az emberek szennyezett vécépapírt használtak: a PFAS-anyagok ugyan a bőrön keresztül felszívódhatnak, de nem létezik kutatás arra vonatkozóan, hogy a törlés során hogyan kerülhetnek a szervezetbe. Ezt azonban „mindenképpen érdemes megvizsgálni” – mondta David Andrews, egy közegészségügyi non-profit szervezet, az Environmental Working Group vezető kutatója.

A tanulmány vezető szerzője, a Floridai Egyetem végzős hallgatója, Jake Thompson elmondta, hogy az újrahasznosított papírt használó márkák termékei is ugyanannyi PFAS-t tartalmaztak, mint a nem ezzel dolgozó márkák. 

„Nem sietek lecserélni a vécépapírt, és nem mondom, hogy az embereknek abba kellene hagyniuk a vécépapír használatát vagy csökkenteniük kellene a használt vécépapír mennyiségét” – tette hozzá. „A kutatás arról szól, hogy a PFAS egy újabb forrását azonosítottuk, és ez rávilágít arra, hogy a vegyi anyagok mindenütt jelen vannak”. 

Thompson szerint a kimutatott PFAS-szintek elég alacsonyak ahhoz, hogy elképzelhető legyen, hogy a vegyi anyagokat a gyártási folyamat során adják hozzá, megakadályozva ezzel a papírpép gépekre való tapadását. A PFAS-okat gyakran használják kenőanyagként a gyártási folyamat során, így a vegyi anyagok egy része általában a fogyasztási cikkek felületén marad. 

A floridai WSVN-nek küldött nyilatkozatában a WC-papír-ipart képviselő kereskedelmi csoport azt mondta, hogy a WC-papírhoz nem adnak PFAS-t. Thompson szerint „a bizonyítékok mást sugallnak”, bár lehet, hogy igaz, hogy a PFAS-t nem szándékosan adják hozzá. „A vállalatok talán nem is tudnak róla, hogy használják, mert lehet, hogy az anyag az általuk használt eszközök gyártójától származik” – magyarázta. 

Nyitóképünk illusztráció: Kovács Tamás / MTI

#Külföld#vécépapír#wc papír#pfas#örök vegyi anyagok#mérgező#tanulmány#floridai egyetem

Címlapról ajánljuk