Török-szíriai földrengés: ötezer fölött a halálos áldozatok számaA mentőalakulatok és az otthonaikat vesztett lakosok puszta kézzel kutatnak túlélők után a romok közt a fagyban.
Külföld

Török-szíriai földrengés: ötezer fölött a halálos áldozatok száma

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 7. 5:54

A mentőalakulatok és az otthonaikat vesztett lakosok puszta kézzel kutatnak túlélők után a romok közt a fagyban.

4300 fölé emelkedett a megerősített halálos áldozatok száma Törökországban és Szíriában a hétfő hajnali 7,8-as földrengés és az azt követő csaknem kétszáz utórengés következtében. Az AFAD török segélyszervezet kedd reggel azt közölte, hogy Törökországban 2921-en haltak meg, míg szíriai közlés szerint Szíriában legkevesebb 1444 ember vesztette életét – ezzel a megerősített szám 4365-re nőtt.

Frissítés: Törökországban a halálos áldozatok száma 3419-re emelkedett, jelentette be Fuat Oktay török alelnök. Szíriában már 1602 halálos áldozatot tartanak számon, így kedd délelőttre 5021-re nőtt a földrengés halottjainak száma.

Törökországban eddig több mint 14 ezren sérültek meg, míg Szíriában legalább 3411 ember sérült meg.

A hétfő esti, éjszakai hírek háromezer halottról szóltak, de a halálos áldozatok száma várhatóan drámai mértékben emelkedik továbbra is, mivel rengetegen rekedtek az összeomlott épületek romjai alatt. Az Egészségügyi Világszervezet tisztviselői szerint akár 20 ezren is meghalhattak.

Elkeseredett küzdelem a túlélőkért

A legsúlyosabb pusztítás a földrengés epicentruma közelében, Kahramanmaras és Gaziantep között történt, ahol egész várostömbök hevernek romokban a hóban.

Az AFP jelentése szerint a mentőalakulatok és a lakosság puszta kézzel kutattak éjszakai fagyban túlélők után az összeomlott épület romjai között.

Török-szíriai földrengés: 4300 fölött a halálos áldozatok száma
Túlélők és áldozatok után kutatnak Adanában – Fotó: Halil Hamra/AP/MTI

A helyzetet nagy mértékben súlyosbítja, hogy emberek ezrei maradtak fedél nélkül, miközben a katasztrófa sújtotta török tartományokban, amelyek szíriai menekültek millióit fogadták be, fagypont körüli értékre süllyedt a hőmérséklet éjszaka. A térséget időközben egy hóvihar jéggel és hóval borította be.

A mentőalakulatok mozgását nehezíti, hogy számos út járhatatlanná vált a térségben, és további utórengésekkel is számolni kell a török-szír határ térségében, a kelet-anatóliai törésvonalnál. A térség három nagy repülőtere működésképtelenné vált, ami szintén megnehezíti a létfontosságú segélyek szállítását.

A CNN Türk török hírtelevízió szerint a katasztrófavédelmi hatóság felszólította az érintett térségekben élő embereket, hogy tartsák magukat távol a megrongálódott épületektől. A rengések következtében több mint 5600 épület omlott össze, köztük rengeteg sokemeletes lakóház, alvó lakókkal együtt. Szíriában több mint 200 házomlásól tudni.

Nemzetközi segítség

A térséget hétfőre virradóan rázta meg több erős földrengés, a legnagyobb földmozgás egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földrengés a törökországi Kahramanmaras tartományban, Gaziantep város közelében pattant ki, ahol körülbelül kétmillió ember él. A rengés akkora volt, hogy a szeizmológiai műszerek még Grönlandon is érzékelték.

Az első nagy rengést több mint 180 kisebb-nagyobb utórengés követte. Déltájban egy második nagy, ezúttal 7,5-ös erősségű rengés is történt, a földrengés epicentruma ezúttal is Kahramanmaras volt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki egyhetes gyászt hirdetett hazájában, 1939 óta a legsúlyosabb földrengésről beszélt.

Török-szíriai földrengés: 4300 fölött a halálos áldozatok száma
Túlélők és áldozatok után kutatnak Adanában – Fotó: Halil Hamra/AP/MTI

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország azonnal részvétét fejezte ki, és segítséget ajánlott fel. Ukrajnától Új-Zélandig több tucat ország jelezte, hogy segítséget küld. Magyarország az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapatát küldi a térségbe: a HUNOR Mentőszervezet 50 fős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával segíti a mentést. A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport is Törökországba tart.

Szíriában a politikai helyzet is nehezíti a mentést

A földrengés sújtotta észak-szíriai terület nagy részét már letarolta a több éve tartó polgárháború, a szíriai és orosz erők által végrehajtott, otthonokat, kórházakat és klinikákat leromboló bombázások.

Szíria ENSZ-megbízottja, Bassam Sabbagh kizárta a határátkelőhelyek újranyitását, amelyek lehetővé tennék, hogy a segélyek eljussanak a lázadó csoportok által ellenőrzött területekre.

A szíriai egészségügyi minisztérium szerint Aleppo, Latakia, Hama és Tartus tartományokban keletkeztek a legnagyobb károk, ahol Oroszország haditengerészeti létesítményt bérel.

Török-szíriai földrengés: 4300 fölött a halálos áldozatok száma
Helybéliek áldozatok után kutatnak az észak-szíriai Haremben 2023. február 6-án – Fotó: AP/MTI

A hatóságok elővigyázatosságból leállították a földgáz- és áramellátást a régióban, az iskolákat is bezárták két hétre.

Egy északnyugat-szíriai börtönben, ahol többségében az Iszlám Állam csoport tagjait tartják fogva, a foglyok fellázadtak a földrengések után, és legalább húszan megszöktek, mondta az AFP-nek egy forrás a létesítményben.

Nyitókép: összedőlt épületek a dél-törökországi Adanában 2023. február 6-án – Fotó: Halil Hamra/AP/MTI

#Külföld#törökország#szíria#földrengés

Címlapról ajánljuk