Külföld

„Putyin el akar pusztítani” – milliomos autókereskedőből lett az orosz elnök egyik legnagyobb ellensége

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. február 6. 10:15

Vlagyimir Oszecskin megtehette volna, hogy egész életét luxuskörülmények között tölti Moszkvában. Az Oroszországot átszövő korrupció miatt börtönbe került, majd onnan a rabok jogaiért küzdő aktivistaként került ki, és mostanra már folyamatos rendőri védelem alatt él menekültként családjával Franciaországban. És nem adja fel a harcot. 

Amikor meglátta a felé mozgó vörös pöttyöt, Vlagyimir Oszecskin azonnal tudta, hogy mit kell tennie.

Különleges kiképzést kaptunk, és gyakorlatoztunk, hogy ne csak tanácstalanul ácsorogjunk, miközben golyókkal lyuggatnak ki minket.

A feleségével és két gyerekével együtt Franciaországba menekült 41 éves orosz aktivista a spanyol határ közelében lévő Biarritz kikötővárosban él. Családjával éppen vacsorázni készültek, amikor Oszecskin észrevette az erkély falán közelítő lézerirányzékot. Azonnal lekapcsolták a lámpákat, feleségével és gyerekeivel együtt a padlóra vetették magukat, leeresztették a redőnyöket, majd egy biztonságos helyre kúsztak, és értesítették a hatóságokat, miközben már hallani is lehetett a lövéseket.

Ez volt az a pillanat, amikor ráébredtem, hogy milyen nagy veszélyt jelent a családomra a küldetésem, hogy másokon segítek

mondta el a CNN-nek a 2022 szeptemberében történt esettel kapcsolatban Oszecskin, aki milliomos autókereskedőből lett börtönreformokért küzdő aktivista, majd az ukrán háború kitörése óta az Oroszországból menekülő emberek segítője. Hálózata legutóbb a Wagner-csoport egyik volt parancsnokának segített Norvégiába szökni.

Nem fizetett, megfizetett érte

Oszecskin előtt ott volt a lehetőség, hogy sikeres üzletemberként luxuskörülmények között élhesse le életét Moszkvában, csak annyit kellett volna tennie, hogy kenőpénzt fizet a rendőrségnek. Ő azonban inkább az ügyészségnél tett panaszt, és ez örökre megváltoztatta az életét.

A Szamara városában, egy kardiológus és egy újságíró gyerekeként született Oszecskin 2003-ban költözött Moszkvába, ahol a húszas évei elejére már sikeres autókereskedővé vált. Egy barátjával amerikai aukciókon vásároltak luxusautókat, azokat Finnországba hajózták, majd onnan sofőrökkel Moszkvába vitték, hogy eladják.

vlagyimir oszecskin
Vlagyimir Oszecskin egy, a Washington Post számára készült felvételen, 2011-ben. Fotó: Kathy Lally/The Washington Post via Getty Images

A húszas évei közepére már több autószalonja volt Moszkvában, tulajdonosa volt egy paintballklubnak és egy quadokkal foglalkozó cégnek, továbbá volt egy ötszázas Mercedese és egy több százmillió forintot érő luxuslakása az orosz főváros központjában. 

Aztán 2007-ben egyik szalonjából elloptak két Porsche Cayenne-t, ő pedig feljelentést tett a rendőrségen. Ez fordulópontot jelentett az életében. 

Ott ugyanis közölték vele, hogy bizonyos összegű kenőpénzért cserébe meg tudják oldani a problémát. Amikor az ügyészséghez fordult, rendőrök jelentek meg a szalonjaiban, lefoglalták számítógépeit, munkatársait megfenyegették, majd amikor ettől sem tört meg, csalás gyanújával letartóztatták, azt állítva, hogy csak megjátszotta az autók ellopását.

Bár csak nyomoztak ellenem, mégis úgy kezeltek, mintha már elítéltek volna.

Többször is tudatták vele, hogy pár millió forintnak megfelelő összegű kenőpénzért cserébe az egész ügy könnyen megoldható lenne, de ő továbbra sem volt hajlandó a korrupcióra, és végül négy évet töltött el különböző börtönökben. Saját bevallása szerint több mint 150 alakalommal ült rabszállítókban, és drogdílerekkel, alkoholistákkal, egy esetben pedig egy pszichopata gyilkossal ült egy cellában.

Mire végül kiengedték, mindenét elveszítette: autókereskedését, luxuslakását és autóit is. Megtehette volna, hogy visszatér az üzleti élethez, de a börtönévek nem törték meg. 

Éppen ellenkezőleg: megkeményítették, elszánttá tették, és életcéljává vált, hogy leleplezze az orosz börtönök szörnyűségeit.

Világítótorony a menekülőknek

Létrehozta a gulagu.net („Nem a Gulágra”) című oldalt, ami ártatlanul elítélt, valamint megkínzott és megölt raboknak és rokonaiknak segített igazságot szolgáltatni, és hamar befolyásos hálózattá nőtte ki magát. Munkájára hamar felfigyelt a hatalom is, de eleinte nem voltak ellenségesek vele szemben: 2013-ban még egy börtönreformmal foglalkozó parlamenti munkacsoport vezetésével is megbízták.

Két évvel később azonban megváltozott a helyzet. Ahogy egyre több és több bizonyítékot szerzett a börtönhatóságok korrupciójáról, egyre több és több nagy hatalmú ember szemében vált szálkává. Észrevette, hogy gyanús alakok kezdték el követni, majd lakásán a rettegett Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB tartott házkutatást, az ebben részt vevő ügynökök pedig nemi erőszakkal fenyegették feleségét.

Tudva, hogy bármikor „érheti egy baleset”, 2015-ben Törökországon és Cipruson keresztül Franciaországba menekült családjával, ahol menekültstátuszt kapott. Oroszországban „árulónak” bélyegezték, barátai pedig arra figyelmeztették, vigyázzon, mert az FSZB bármikor megtalálhatja, és megrendezheti öngyilkosságát.

Aktivista munkáját azonban továbbra sem hagyta abba. Neve 2021-ben vált világszerte ismertté, amikor a gulagu.net videókat hozott nyilvánosságra arról, hogyan kínoztak elítélteket a szaratovi börtönkórházban. A felvételeket egy rab másolta le magának a börtön belső rendszeréből, majd kicsempészte.

A brutális felvételeken egyebek mellett azt lehet látni, hogyan erőszakolnak meg seprűnyéllel rabokat, hogy beismerő vallomást csikarjanak ki belőlük, megfélemlítsék, és együttműködésre bírják őket. A nemzetközi sajtót is megjárt felvételek olyan hatalmas közfelháborodást okoztak Oroszországban, hogy a botrányt nem lehetett szőnyeg alá söpörni, és az orosz büntetés-végrehajtás több tagja, köztük magas rangú tisztségviselők ellen is eljárás indult, és kirúgták őket. A szálak azonban Oszecskin szerint egészen az FSZB-ig vezettek.

Egy hónappal az első felvételek nyilvánosságra kerülése után az orosz hatóságok a legkeresettebb orosz bűnözők listájára rakták fel Oszecskint, akit még 2020-ban távollétében csalás vádjával tartóztattak le a hatóságok. Idén januárban pedig „külföldi ügynökké” nyilvánították.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete után Oszecskin az arcvonalra küldött rabok sorsával kezdett el foglalkozni, és a nyugati hatóságokkal és hírszerző szervekkel jó kapcsolatot ápoló aktivistaként egyre több és több embernek segített Nyugatra menekülni. Elmondása szerint mindennaposnak számít, hogy valaki segítségért jelentkezik hálózatánál. A többségük egyszerű katona, de volt köztük egykori miniszter, háromcsillagos tábornok és volt FSZB-tiszt is, akik mind az Ukrajna ellen indított háború miatt döntöttek a menekülés mellett.

Ő és hálózata segítette Norvégiába jutni a Wagner-csoport egyik volt tagját is, aki egy kisebb egység parancsnokaként vett részt az ukrán háborúban. Andrej Medvegyev januárban az orosz-norvég határon szökött be az országba, ahol menekültstátuszért folyamodott, és felajánlotta, hogy mindent elmond az oroszok által elkövetett háborús bűnökről.

Oszecskin a háború kitörése óta szó szerint az orosz hatóságok célkeresztjébe került. Állítása szerint legalább két alkalommal sikerült megúsznia egy merényletet kapcsolatainak köszönhetően, akik előre figyelmeztették a veszélyre. 

A tavaly szeptemberi esetről nem lehet tudni, hogy csak elbaltázott merényletkísérlet volt, vagy pedig figyelmeztetés, amivel mindössze jelezni akarták neki, hogy bármikor megölhetik. A francia hatóságok az ügyben nem gyilkossági kísérlet, hanem halálos fenyegetés gyanújával indítottak eljárást.

Az aktivista jelenleg folyamatosan a francia állam által biztosított fegyveres testőrök védelme alatt áll, lakcímét és napi rutinját pedig titokként kezelik. Ennek ellenére a férfi közölte, tovább folytatja munkáját, mert „Vlagyimir Putyint és totalitárius rendszerét meg kell állítani”.

Nyitókép: Vlagyimir Oszecskin egy, a Washington Post számára készült felvételen, 2011-ben. Fotó: Kathy Lally/The Washington Post via Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#vlagyimir oszecskin#ma#vlagyimir putyin#oligarcha#fszb

Címlapról ajánljuk