Külföld

Soros György kihagyta a világelit éves seregszemléjét Davosban, a feketeöves összeesküvéselmélet-hívők rögtön vad találgatásokba kezdtek

Mohos MátéMohos Máté

2023. január 19. 11:04

Ismét összegyűlt a világelit a svájci Davosban, hogy a Világgazdasági Fórum konferenciáján megvitassa a legfontosabb nemzetközi problémákat: főszerepben a háború és a klímaváltozás. Az emberek fantáziáját azonban mégsem ezek, hanem a fontos távol maradók izgatják, közülük is elsősorban Soros György. Az összeesküvéselmélet-hívők hajmeresztő teóriákkal álltak elő, amiben az új világrend kiépítése még a finomabban közül való. 

De hol van Soros György? Többek között ez a kérdés foglalkoztatja a közvéleményt a Világgazdasági Fórum (WEF) davosi konferenciájával kapcsolatban. Az éves eseményen a világ vezetői és az üzleti élet krémje vitatja meg a legfontosabb társadalmi problémákat: idén az orosz-ukrán háború, a nemi egyenlőtlenség és a klímaváltozás vannak a középpontban.

A milliárdos hiánya azért furcsa, mert az eddigi években Soros rendszeres résztvevője volt a konferenciának, ahol beszédeket is tartott. 

Idén egy „elkerülhetetlen, időbeosztással kapcsolatos konfliktus” miatt hagyja ki a fórumot. Ennek nyomán jobboldali, összeesküvéselmélet-hívő körökben megindult az elméletgyártás arról, hogy a milliárdos egy fontos lépéshez ért az új világrendhez vezető úton, és hogy „valami készül”.

De nem csak Soros miatt érdekes az idei konferencia: azon először vesz részt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer, miközben a világelitet elszállásoló hoteleket szép lassan megszállják a prostituáltak, a kriptópénzek tavalyi lejtmenete pedig kínos pillanatokat okoz több befektetőnek is. Összeszedtük, hogy miért érdemes figyelni az idei konferenciára.

Prostik vannak, Soros nincs, Szijjártó is csak először – viszont nem tudni, tartogat-e megoldásokat a davosi konferencia
Fotó: MTI / EPA / Keystone / Gian Ehrenzeller

Hova tűnt Soros György?

Soros György rendszeres résztvevője a WEF eseményének, éppen ezért vonhatták fel többen is a szemöldöküket amiatt, hogy idén mégsem jelent meg. Ezt egy január 10-i tweetben indokolta meg, ahol azt írta: idén egy egy „elkerülhetetlen, időbeosztással kapcsolatos konfliktus” miatt nem tud megjelenni, viszont egy hónap múlva beszédet mond majd a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián.


A Newsweek összeállítása szerint a bejelentés komolyan felkavarta az állóvizet. A hírre elsősorban az amerikai konzervatívok ugrottak, ami nem meglepő: a novemberi időközi választásokon Soros az alapítványain keresztül 32 millió dollárral támogatott demokrata jelölteket, ezzel ő volt a kampány legnagyobb egyéni adományozója. A republikánusok pedig a vártnál rosszabbul teljesítettek.

Most James Bradley kaliforniai jelölt reagált azzal Soros bejelentésére, hogy „Valami készül…” és több párttársa is azt sugallta, hogy a milliárdos valamilyen drasztikus lépésre szánhatta el magát. Hogy pontosan mire? Erre a „választ” nem a párt emberei, hanem a jobboldali véleményvezérek adták meg. Josh Read, a Redpill Project vezetője szerint „egy óriási biztonsági, vagy terrorkrízisre lehet számítani Davosban a héten”.

Egy másik összeesküvéselmélet-hívő pedig azt válaszolta Bradley tweetjére, hogy „egy false flag jön hamarosan”. (A false flag egy megrendezett, majd másokra kent hadműveletet, terrortámadást jelent)

Kérdés azonban, hogy miért akarná Soros megtámadni a davosi konferenciát úgy, hogy azon fia, Alexander Soros is részt vesz. Ráadásul nem is ő az egyetlen fontos figura azonban, aki nem jelenik meg a WEF eseményén: távol marad Joe Biden, érthető okokból Vlagyimir Putyin, Hszi Csinping, valamint Emmanuel Macron és a frissen megválasztott brazil elnök, Lula is.

Prostik vannak, Soros nincs, Szijjártó is csak először – viszont nem tudni, tartogat-e megoldásokat a davosi konferencia
Soros a WEF májusi konferenciáján. Fotó: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Klímaváltozás és a gazdagok megadóztatása

A konferencia második napján az ENSZ főtitkára, António Guterres állt bele az olajvállalatokba, akik szerinte „klímakatasztrófákkal flörtölnek”, és minden héten közelebb viszik a világot egy „új horrorsztorihoz”. Beszédében figyelmeztetett, hogy a világ hőmérsékletének 1,5 Celsius-fokos csökkentésének célja mára szinte teljesen lehetetlennek látszik, és ha nem teszünk többet a kibocsátások ellen, az sokak számára egyenlő lesz a halálos ítélettel.

Azt is felidézte: nem meglepő, hogy nemrég kiderült, hogy az Exxon olajvállalat már a hetvenes években bizonyítékokat talált a globális felmelegedésre egy belső jelentésben, ám ennek ellenére jelentős összegeket költött arra, hogy a következő évtizedekben a jelenségre figyelmeztető tudósokat és szervezeteket sározza a nyilvánosság előtt.

Guterres szerint az ilyen vállalatok üzleti modellje „nem összeegyeztethető az emberi túléléssel”. 

Az olajcégek gyakorlatát olyan „őrültségnek” nevezte, aminek szerinte a sci-fi műfajában van a helye, nem pedig a való életben. Csütörtökön Greta Thunberg is beszédet mondhat a konferencián, akit nemrég tartóztattak le a német hatóságok. A konferencia résztvevői közül többen magánrepülőgéppel érkeztek a rendezvényre.

A nyerészkedő cégek mellett a nyerészkedő egyének is megkapták a magukét. Több mint kétszáz milliomos írt nyílt levelet a konferencián résztvevő elitnek, amiben arra kérték őket, hogy „kezdjenek valamit az extrém vagyonokkal” és „adóztassák meg az ultragazdagokat”. Amiatt is kritizálták a WEF-et, hogy jelenleg nem terveznek konkrét lépéseket erre vonatkozóan.

Ez egyszerű, józan ésszel felfogható közgazdaságtan. Ez egy befektetés lenne a közjóba és egy jobb jövőbe, amelyet mindannyian megérdemelünk. Mi milliomosokként szeretnénk ebbe fektetni

– szólt a levél, amelyben kiemelték az extrém vagyonbéli különbségeket is a világban. Egy globális minimumadó ötlete már az USA-ban és az EU-ban is komoly támogatókra talált, de az Unióban a magyar kormány ellenzi azt, mondván, hogy a minimumadó Magyarországon elbocsátásokhoz vezetne. Egyelőre kérdéses, hogy Davosban sikerülhet-e közelebb kerülni ezeknek a problémáknak a megoldásához.

Szijjártó első megjelenése

Sorossal ellentétben viszont megjelent a konferencián Szijjártó Péter, aki hivatalban töltött ideje alatt először képviselte a magyar kományt Davosban. A külügyminiszter részt vett a Deglobalizáció vagy reglobalizáció? című panelbeszélgetésen, ahol a Kelet és a Nyugat közti ellentétről beszélt. Azt mondta: hazánknak és a közép-európai térség egészének alapvető nemzetbiztonsági és gazdasági érdeke lenne a pragmatikus, kölcsönös tiszteletre és előnyökre alapuló együttműködés Kelet és Nyugat között.

Ám kitért arra is, hogy ez az együttműködés mára „távoli álommá” vált. „A globalizáció árnyoldalairól” azt mondta, hogy azt a nagyhatalmak eszközként használták fel „politikai narratívájuk agresszív terjesztésére” világszerte, és ennek keretében erősen stigmatizálták a nemzetközi fősodortól valamelyest eltérő véleményeket.

Szijjártó Pétertől a közönség soraiból megkérdezték, hogy azzal akarja-e elfogadtatni a szabadságjogok csorbulását (amire korábban a Freedom House figyelmeztetett), valamint a magyar politikai modellt a kormány, hogy Magyarország megkerülhetetlenné válik az európai autóiparban.

Ez a politikai vita 2010 óta tart. Kormányunk egyértelműen nem a liberális mainstreamet képviseli, hanem jobboldali, patrióta és kereszténydemokrata, ami nem szokványos jelenség Európában

– válaszolt. Szerinte „a liberális fősodor ezért mindig is bírálni fogja a vezetést, de azt tiszteletben kell tartani, hogy az utóbbi négy választást a kormánypártok toronymagasan megnyerték”. Szijjártó később külügyminiszterekkel és vállalatvezetőkkel is tárgyalt.

A külügyminiszterrel a CNBC is interjút készített, akik a „meglehetősen irányított kérdésekkel” operáló nemzeti konzultációról faggatták a politikust. 

Még pár érdekesség a konferenciáról:

  • Prostituáltak mindenhol: ahogy már korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, a WEF konferenciája minden évben óriási löketet ad a helyi szexmunka-iparnak. A világelit tagjai gyakran veszik igénybe a helyi luxusprostituáltak szolgálatatásait, akik közül sokan akár száz kilométereket is utaznak, hogy Davosban legyenek a héten. Idén is már több tucat prostituált kapott szállást azokban a hotelekben, ahol a cégvezérek és a nemzeti delegáltak szállnak meg a konferencia idejére. A szexmunkásokat azért nehéz kiszúrni, mert elegáns, formális öltözetben járnak-kelnek, hogy el tudjanak vegyülni a résztvevők között.
  • Kriptósok sehol: az elmúlt évben összesen 1,4 billiárd dollár tűnt el a kriptópénzek piacáról. Ez Davosban is meglátszik. Az elmúlt években a WEF eseményein egymást érték a digitális pénzekkel foglalkozó cégek pavilonjai, ám idén a CNBC beszámolója szerint érezhetően kevésbé képviselték magukat az ilyen vállalatok. Cliff Sarkin, az egyik kriptócég vezetője, aki idén is jelen van a konferencián, arról beszélt, hogy „óvatos optimizmussal” tekint a jövőbe a piac bezuhanása után. A kriptómilliárdosok tavalyi kudarcaival korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk.
  • Katasztrofális kibertámadás két éven belül: kiderült, hogy a legtöbb üzleti vezető fél attól, hogy a geopolitikai instabilitásnak köszönhetően a következő két évben egy óriási kibertámadás rázhatja meg a világot. A WEF felmérése szerint a kiberbiztonsági szakértők 93 százaléka és az üzleti vezetők 86 százaléka szerint történik majd ilyen támadás.

Nyitókép: Soros György a 2020-as davosi konferencián – Fotó: Simon Dawson / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#davos#konferencia#wef#szijjártó péter#soros györgy#prostituált#globális felmelegedés#kriptó#ma

Címlapról ajánljuk