Külföld

Botrány New Yorkban: bődületes hazugságokkal nyert választást egy republikánus jelölt, évekbe telt, mire feltűnt valakinek

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. január 17. 13:16

Zsidó felmenők, a szeptember 11-i terrortámadásban elhunyt anya, summa cum laude diploma, fényes karrier, állatmentő alapítvány – George Santos republikánus jelölt mindent összehazudott, ami csak a választási győzelemhez kellett. Mindenkit meglepett, amikor kiderült, heroikus életrajza szemérmetlen hazugságokból áll. A csalás éveken át szinte senkinek nem tűnt fel, vagy ha igen, nem foglalkoztak vele. 

Első ránézésre úgy tűnt, hogy George Santos az amerikai álom megtestesítője. A szegény brazil bevándorlók gyerekeként született férfi a legjobb tanulók között végezte a főiskolát és az egyetemet, majd sikeres üzleti karriert futott be a Wall Streeten, és milliomossá vált, mielőtt nyíltan meleg republikánus jelöltként tavaly novemberben, 34 éves korában képviselővé választották.

Santos lenyűgöző életutat járt be. Egy alagsori albérletből indulva az egyik legjobb elit magángimnáziumba járt, amit szülei pénzügyi nehézségei miatt ott kellett hagynia. Ezután az évfolyam egyik legjobbjaként summa cum laude végzett a New York-i Baruch főiskolán, ahol a röplabdacsapat sztárjátékosa volt, majd a New York Egyetem mesterképzésén szerzett MBA diplomát. Ezután a Citigroupnál, majd a Goldam Sachsnál is dolgozott, és az utóbbinál olyan jó teljesítményt nyújtott projekt managerként, hogy megduplázta a bevételt.

Ezt követően sikeres üzleti karriert futott be. Egy ingatlanokkal foglalkozó céget vezetett, amivel több mint egymillió dollárt keres évente, 13 ingatlant ad bérbe, és két luxusvillája is van a választási körzetben, ahol indult. Emellett még arra is volt ideje és energiája, hogy egy állatmentő alapítványt vezessen, ami több ezer macskát és kutyát mentett meg.

Az amerikai álom megtestesítőjeként nyert választást, majd kiderült, szinte minden hazugság, amit tudtak róla
George Santos a választási kampány idején. Fotó: Jackie Molloy/Bloomberg via Getty Images

Életét ráadásul körbelengte a történelem. Anyai nagyszülei ukrajnai zsidók voltak, akik előbb Belgiumba, majd onnan a holokauszt elől Brazíliába menekültek, saját magát pedig egyszerre tartja zsidónak és római katolikusnak. Anyja a World Trade Center egyik tornyában volt a szeptember 11-ei terrortámadás idején, és a támadás miatt halt meg, cégének négy munkatársa pedig a floridai Pulse klubban történt mészárlásában vesztette életét. 

Mindez egészen lenyűgöző. Egy baj van csak vele: az egész hazugság.

Beteges hazudozó

Az amerikai sajtó csak az után kezdett el foglalkozni Santosszal, hogy a 2022 november elején tartott kongresszusi választásokon nyerni tudott egy olyan New York-i választási körzetben, ami a Demokrata Párt erősségének számított. Ráadásul történelmet írt: ő lett az első nyíltan meleg republikánus politikus, akit beválasztottak a képviselőházba.

Elsőként a New York Times leplezte le hazugságait egy december közepén megjelent cikkben, majd utána egymás után érkeztek a leleplezések az amerikai sajtóban. Kiderült, hogy 

  • egyáltalán nem járt az általa említett elit gimnáziumban, 
  • nem volt a Baruch fősikola hallgatója (és így a röplabdacsapat sztárja sem), 
  • és a New York Egyetemen sem diplomázott.
  • Nem dolgozott sem a Citigroupnál, sem a Goldman Sachsnál, 
  • állatmentő alapítványának pedig semmi nyoma sehol. 
  • Gazdag üzletembernek sem nevezhető. Annyira nem, hogy kétszer is kilakoltatták albérletéből több ezer dolláros tartozása miatt. 
  • Luxusvillái sincsenek.
  • A holokauszt elől menekülő zsidó nagyszülők is csak a képzelete szüleményei: anyai nagyszülei mind Brazíliában születettek még a nácik hatalomra kerülése előtt. 
  • Anyja 2016-ban halt meg, rákban. 
  • A Pulse klubban pedig egyetlen alkalmazottja sem volt áldozat.
george santos hazugságok
George Santos beszédet mond a Republikánus Zsidó Koalíció éves gyűlésén, Las Vegasban. Fotó: David Becker for the Washington Post

Cserébe kiderült róla, hogy Brazíliában csalás miatt emeltek vádat ellene, mert 19 éves korában ellopta betegápolóként dolgozó anyja egyik páciensének csekkfüzetét, és abból vásárolgatott magának. 

Ez, mármint a lopás, úgy tűnik, szokása volt. Volt lakótársai elmondása szerint rendszeresen lopott tőlük, amikor 2020-ban együtt éltek vele: elemelt egy ötszáz dolláros Armani inget és 520 dolláros Burberry sálat, amit egy évvel később egy Trump-párti kampányrendezvényen is viselt.


Emellett egy olyan pénzügyi cégnek is dolgozott, amit az amerikai hatóságok piramisjáték szervezésével vádolnak. Mindemellett szinte semmiségnek hat, hogy kampányadományokat fogadott el egy elítélt bűnözőtől, egy szankciók alatt álló orosz oligarcha unokatestvérétől és egy embercsempésztől is.

A könnyen ellenőrizhető hazugságok felvetették a kérdést, hogyan lehetséges, hogy mindez senkinek sem tűnt fel az elmúlt négy évben, amikor Santos kétszer is indult a Republikánus Párt jelöltjeként a képviselőválasztáson.

A hazugságvár összeomlása

A New York Times leleplező cikke látszólag mindenkit teljesen váratlanul ért. Meglepve állt előtte a Republikánus Párt helyi szervezete, a párt vezetése, a Demokrata Párt, Santos demokrata ellenfele és persze a választók is, akik erről semmit sem tudtak. Továbbá az amerikai média és az újságírók is, akik mindezt nem vették észre.

De nem mindenki volt teljesen meglepődve. A New York Times később kiderítette, hogy republikánus választási szakemberek és jó kapcsolatokkal rendelkező nagypénzű támogatók már egy évvel a 2022-es választás előtt gyanakodni kezdtek, és próbálták jelezni a párt egyes vezető politikusainak, hogy Santos csaló lehet, de mindhiába.

george santos hazugságok
George Santos a 2022-es képviselőválasztási kampányban. Fotó: Jackie Molloy/Bloomberg via Getty Images

Amikor 2020-ban először indult a képviselő-választáson, a helyi republikánus pártszervezet bemondásra elfogadta állításait, és áldását adta jelöltségére. A biztosan demokratának számító körzet nem volt fontos a számukra, így a jelölt leellenőrzésére sem szántak pénzt, időt és embert. A 2022-es választáson is hasonló volt a helyzet.

Santos még azt is megúszta, amikor saját kampánystábja végzett belső vizsgálatot, hogy megismerjék gyenge pontjait, és így jobban meg tudják védeni a demokrata támadásokkal szemben. 

A vizsgálat több hazugságát is leleplezte, és a rémisztő eredményeket látva a stáb megpróbálta rávenni, hogy vonuljon vissza a kampánytól, mert a nyilvános megszégyenítést kockáztatja, ha folytatja. Amikor erre nem volt hajlandó, a stáb több tagja inkább felmondott. 

A kampány idején a republikánus vezetés egyre több figyelmeztetést kapott Santos múltjával kapcsolatban, de a pártvezetők inkább elfordították a fejüket, és abban bíztak, hogy majd a demokraták vagy a sajtó leleplezi. Ez azonban nem történt meg.

2020-ban Santos demokrata ellenfele, Tom Suozzi annyira jelentéktelennek és esélytelennek ítélte a republikánus jelöltet, hogy egyáltalán nem foglalkozott vele, és nem szántak pénzt a kampányköltségvetésből arra, hogy támadási felületet keresve leellenőrizzék a múltját. Suozzi így is simán nyert.

2022-ben a Demokrata Párt országos kampányszervezete ugyan utánanézett, és találtak is gyanús részleteket, de igazán mély nyomozást már nem végeztek. A demokrata jelölt, Robert Zimmerman kampányának pedig nem volt elég pénze egy mindenre kiterjedő, átfogó vizsgálatra, bár tudták, hogy komoly kérdések merültek fel Santos múltjával kapcsolatban. 

george santos hazugságok
Robert Zimmerman demokrata képviselőjelölt elismeri vereségét George Santos republikánus jelölttel szemben Fotó: William Perlman/Newsday RM via Getty Images

Mindeközben hiába próbálták felhívni Santos hazugságaira a helyi és országos lapok figyelmét. Azt a választ kapták, hogy „nincs se idejük, se emberük, se pénzük” Santosra. Zimmerman a Timesnak elmondta:

Volt, aki azt mondta nekem, nagyjából 60-80 őrült jelölt is indult, nem nyomozhatják le az összeset.

Santos hamis állításairól egyedül egy kis helyi lap, a The North Shore Leader számolt be még a választások előtt, de ők sem tudtak meg mindent, így például azt, hogy iskolai végzettségéről és korábbi munkahelyeiről is hazudott. A nagy országos lapok és televíziók, amelyeknek lehetőségük lett volna igazán megvizsgálni a politikust, nem foglalkoztak vele: más jelölteket, és más választási körzeteket fontosabbnak tartottak.

A hazugságból épített kártyavár végül csak az után omlott össze, hogy a New York Times két riportere úgy döntött, pár nap alatt összedobnak egy portrét az érdekesnek tűnő győztesről, és hamar rájöttek, hogy rengeteg állítása nem igaz. Ekkor kezdték csak el igazán megvizsgálni Santost, és kideríteni a hazugságait.

Nem mond le

Lebukása után több vezető republikánus politikus is lemondásra szólította fel, Santos azonban közölte, hogy ezt nem teszi meg. Néhány hazugságot elismert, de szerinte mindössze csak „kiszínezte” az önéletrajzát, vagy „félreérthetően fogalmazott”. 

A képviselő közölte, hogy csak a választóknak felel, ők dönthetik el, hogy maradjon-e képviselő a két év múlva esedékes újabb képviselőválasztáson. Bár a képviselőház republikánus vezetésének – ha nagyon akarnák – lenne lehetősége Santos eltávolítására, egyelőre nem nagyon akarják.

Ahogy arra elemzők felhívták a figyelmet, a republikánusoknak csak nagyon kicsi többségük van a képviselőházban, és szükségük van minden egyes szavazatra. Ha pedig Santos lemond, új választást kell tartani, amit a demokraták könnyen meg is nyerhetnek.

Végül azonban lehet, hogy a széllel bélelt képviselő mégis kénytelen lesz idő előtt távozni a törvényhozásból. Szövetségi és helyi hatóságok ugyanis nyomozást indítottak ellene a kampányfinanszírozási szabályok megsértése, valamint egyéb pénzügyi bűncselekmények gyanújával, és ha megsértette a jogszabályokat, akkor le kell mondania.

Nyitókép: Riporterek üldözik George Santos republikánus képviselőt az amerikai kongresszus épületénél, Washingtonban, 2023. január 12-én. Fotó: Win McNamee/Getty Image

#Külföld#george santos#egyesült államok#republikánus párt#republikánus#választás#kongresszus#képviselő#hazugság#ma

Címlapról ajánljuk