Külföld

Szakértő: Az ukrajnai háborúban már egyik félnek sem elég a szolid győzelem

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 15. 14:04

Péter Tamás szerint a hidegháborúval ellentétben most nem játszik nagy szerepet a diplomácia.

Még a hidegháború alatt sem volt jellemző az a fajta hozzáállás és hangnem, mely az orosz–ukrán háború kapcsán eddig tapasztalható, írta Péter Tamás politikai tanácsadó a HVG-ben. Szerinte habár a háború elején láttunk tárgyalásokat, mára már egyik fél számára sem elegendő a „szolid győzelem”.

Emlékeztet: már az oroszokat és az ukránokat is egyre inkább éri olyan nyomás más országoktól, hogy vessenek minél előbb véget a háborúnak. Az oroszok az indiaiaktól, Kínától és Brazíliától kaptak erre vonatkozóan „visszafogott, de világos jelzéseket”.

Az ukránok támogatásával kapcsolatban pedig az amerikai politikában jelentek meg törésvonalak: a republikánusok frakcióvezetője, Kevin McCarthy konkrét lépéseket is ígért arra az esetre, ha ők nyernek az alsóházban. Többször is azt mondta, hogy az ukránok ezen esetben több nem kapnak „biankó csekket” a háború költségeire az USA-tól.

Az ukránok kezdetben még hajlandóak lettek volna beérni egy semleges státusszal, de azóta már egyre inkább a nyugati intézményrendszerekhez csatlakoznának, és még a Krímet is vissza akarják foglalni. Közben pedig az oroszok sem érhetik be egy szolid győzelemmel, ha meg akarják üzenni a világnak, hogy eddigi katonai kudarcaik ellenére ők továbbra is egy katonai nagyhatalom maradtak.

Péter szerint közben az USA étvágya is megnőtt, és most már az a célja az amerikai vezetésnek, hogy tartósan kiüsse Oroszországot a nagyhatalmak köréből. Úgy véli, „eszkaláció ráadásul nemcsak szándékosan, hanem akaratlanul is előidézhető, hiszen minél kiterjedtebb egy háború, annál nehezebb kontrollálni a folyamatokat.” 

Azt sem tartja blöffnek, hogy az oroszok atomfegyvert vetnének be.

Korábban Rácz András Oroszország-szakértő azt mondta a Reggeliben: egy NATO-orosz háborút Moszkva nem tudna megnyerni és ezt Putyin is tudja. Ezért a szakértő szerint az orosz-ukrán háborúból nem lesz világháború. Ha Moszkva az ukránok ellen vetne be atomfegyvert, arra az USA komoly választ ígért, emellett pedig Kína és India is jelezte Putyinnak, hogy nem szeretnék a tömegpusztító fegyver bevetését.


Nyitókép: Kyodo News via. Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#győzelem#atomfegyver#hidegháború#fenyegetés

Címlapról ajánljuk