Oroszország Szeverodoneck elfoglalásával csak csatát nyerhet, háborút nemMárpedig Vlagyimir Putyin döntéseiből az látszik, hogy a luhanszki város elfoglalásában utóbbit látja és nem az előbbit.
Külföld

Oroszország Szeverodoneck elfoglalásával csak csatát nyerhet, háborút nem

Dévai LászlóDévai László

2022. május 30. 17:35

Márpedig Vlagyimir Putyin döntéseiből az látszik, hogy a luhanszki város elfoglalásában utóbbit látja és nem az előbbit.

Az elmúlt hetekben nagyot fordult Vlagyimir Putyin háborúja a konfliktus kezdeti szakaszához képest. Az orosz elnök elsődleges célja az egész ország elfoglalása volt, de erről időközben le kellett tennie. Az ukrán hadsereg sikeresen megvédte Kijevet, arra kényszerítve ezzel Putyint, hogy átrendezze az offenzíva frontvonalait. Az új ütközésvonalak Ukrajna déli és keleti részén alakultak ki. A keleti harcok során az oroszok a háború kezdete óta először sikereket tudtak elérni, véres, pokolian nehéz harcok árán bevették Mariupolt és most minden erejükkel Luhanszk megyére koncentrálnak.

Akárhogy is, mára oda jutottunk, hogy az oroszok Ukrajna lefegyverzéséről letettek és minden erejüket arra összpontosítják, hogy el tudják foglalni Luhanszk megye teljes területét.

Vlagyimir Putyin rengeteg katonát vezényelt Szeverdoneckbe, ahol a hírek szerint sikereket tudnak elérni. Bár a várost még nem tudták teljesen körbevenni, de az oroszok már most betörtek és arra készülnek, hogy napokon belül teljes Luhansz megyét elfoglalják. Az orosz vezetés úgy önti az erőforrásokat a Liman-Szeverodoneck-Popaszna háromszögbe, mintha a város elfoglalása a háború sorsát döntené el.

Miért fontos Szeverodoneck?

Vlagyimir Putyinnak azért fontos ez az alig több mint 100 ezer lakosú város, mert ezen a területen kívül már szinte egész Luhanszk megyét az ellenőrzésük alá vonták. Az orosz elnök egy teljes ukrán megye elfoglalását már be tudná állítani fényes győzelemnek, még akkor is, ha ez elképesztően sok pénzbe és emberéletbe kerül. Szeverodoneck emellett fontos közigazgatási központ is, a 2014-es konfliktus után egy ideig itt volt Luhanszk megye közigazgatási központja.

Putyin eladhatja rövid távon sikernek Luhanszk megye elfoglalását, de hosszútávon nem biztos, hogy képesek lesznek megtartani a teljes területet. Ha a szeverodonecki csata véget ér, az orosz offenzíva valószínűleg eléri az operatív és stratégiai tetőpontját – függetlenül attól, hogy melyik oldal fogja ellenőrizni a várost. Ezen a ponton lényegében arról lesz szó, hogy melyik oldal fogja jobban bírni a háborút erőforrásokkal. Arról már korábban lehetett tudni, hogy az orosz hadsereg ellátási és logisztikai gondokkal küzd. Az ukrán hadseregnek nyújtott nyugati szállítmányok továbbra is érkezni fognak, az viszont kérdéses, hogy a szankciókkal sújtott Oroszország mennyire fogja bírni az ezen a ponton értelmetlenül drága háborút.

Az Understanding War szaklap elemzése szerint Szeverdoneckben dúló harcok hasonlítani fognak a mariupoli ütközethez. A kikötővárosban az orosz erők csak nagy erőfeszítések árán tudtak részsikereket elérni.

Az oroszok minden jel szerint olyan árat fognak fizetni taktikai sikerükért, ami nem áll arányban az általuk remélt valós műveleti vagy stratégiai haszonnal. Maga Szeverodoneck elsősorban azért fontos a háborúnak ebben a szakaszában, mert ez az utolsó jelentős település Luhanszk megyében, amelyet még nem az oroszok ellenőriznek. Elfoglalásával Moszkva kijelentheti, hogy Luhanszk megyét teljes mértékben bekebelezték, de ezen kívül semmilyen más jelentős katonai vagy gazdasági előnyt nem ad.

Ha az oroszok elfoglalták a várost és a teljes megyét, akkor onnan támogathatnák a későbbi nyugati offenzíváikat, viszont ez a gyakorlatban nem fog ilyen könnyen menni. Már csak azért sem, mert az orosz hadsereg akkora katonai erőt mozgósított a város elfoglalásának és körbevételének érdekében, hogy egy esetleges középső- és nyugati frontvonal kialakítása nagyon messzi célnak tűnik.

Ehelyett inkább a védekezésre kell majd összpontosítaniuk, mert az ukrán erők nagy valószínűséggel megpróbálják visszafoglalni a várost.

Nyitókép: Szeverodoneck városképe 2022. május 28-án. Rick Mave / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#luhanszk#szeverodoneck

Címlapról ajánljuk