Külföld

Liechtenstein magyarázkodásra kényszerítheti a nagyhatalmakat

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 21:24

Elfogadták a miniállam javaslatát, ami szerint az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjainak meg kell magyarázniuk, ha vétót emelnek egy döntés ellen.

A világ legnagyobb országai felett aratott győzelmet a kevesebb, mint negyvenezer lakosú Liechtenstein az ENSZ-ben, amikor a világszervezet közgyűlése elfogadta azt a javaslatot, ami alapján a Biztonsági Tanács állandó tagjainak – Oroszországnak, Kínának, Amerikának, Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak – indokolniuk kell, ha megvétóznak egy döntést.

Christian Wenaweser, Liechtenstein ENSZ-nagykövete az Euronews-nak elmondta: egyre nagyobb aggodalommal figyelték, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudja ellátni feladatát. A fejedelemség határozati javaslatához az Egyesült Királyság, Franciaország és az Egyesült Államok is csatlakozott nyolcvan másik országgal egyetemben, Oroszország és Kína viszont nem támogatta azt.

Az elfogadott határozat szerint tíz munkanapon belül össze kell hívni az ENSZ Közgyűlését, ha a Biztonsági Tanács bármely állandó tagja vétót emel egy döntés ellen, és meg kell vitatni a helyzetet. Arra ugyanakkor nem lehet kényszeríteni egyik országot sem, hogy megmagyarázza, miért vétózott.

Az Euronews megjegyzi, hogy Oroszország 143-szor élt vétójogával a Biztonsági Tanácsban, jóval többször, mint a második Egyesült Államok (86 alkalom), az Egyesült Királyság (30 alkalom), valamint Kína és Franciaország (18-18 alkalom).

Bár a határozati javaslat még az Ukrajna elleni orosz támadás előtt született, Liechtensteinnek jól jött a háború miatti felháborodás, hogy keresztülvigye a javaslatot. A Crisis Group szakértője ugyanakkor nem számít nagy változásra: Richard Gowan azt mondta, Oroszország ugyanúgy élni fog vétójogával, az orosz diplomaták pedig mindig lesöprik magukról a kritikákat.

Nyitókép: cristianl / E+ / Getty Images

#Külföld#ensz#liechtenstein#vétó

Címlapról ajánljuk