Belföld

Nehéz elvárni attól, hogy öntudatos legyen, aki nem evett semmit aznap

rtl.hurtl.hu

2022. február 16. 11:51

Két választás között alig látni politikusokat a romák közt, a választások előtt azonban felértékelődnek.

A választások közeledtével felértékelődnek a romák a politikusok szemében – derül ki a Házon kívül riportjából. A műsor stábja a Budapesttől negyven kilométerre lévő Domonyban járt.

– Nem tudom, hogy most kire szavazzak, hát most, aki van, Orbán Viktor, csak arra szavaz az ember.
– Mert? Jó neked az Orbán Viktor? Őszintén?
– Hát őszintén megmondom, rosszat még nem tett nekem.

Ez a beszélgetés a domonyi cigánytelepen hangzott el. A Civiltanács Egyesület évek óta járja a cigánytelepeket és segíti az ott élőket. A szervezet vezetője, Radics József a Házon kívülnek azt mondta:

Már több mint két hónap óta Radics úrnak szólítanak, mert nagyon sokan hívnak telefonon, dicsérik a munkámat, sok sikert kívánnak a munkámhoz, és kapok olyan megkereséseket, hogy álljak be egy-egy politikai szervezet mögé és segítsem a munkájukat. Szóval mostanra úr lettem, eddig csak civil voltam.

Pedig két választás között sosem látnak politikusokat a romák közt, a civil vezetőkkel sem áll szóba szinte senki. Most viszont hívják őket, kormányoldalról és ellenzékből egyaránt.

Fontosak lettünk, mert tudunk hozni szavazatokat.

Radics József

Sok helyen akár el is döntheti az eredményt a több százezer roma szavazat.

Kijött személyesen autóval és pénzt kínált, volt, akinek 500 forintot, volt, akinek ezret, ugye itt szegény családok vannak, és persze hogy meg is lettek fenyegetve, hogy ha nem rám szavaztok, nem kaptok semmit

– állítják a helyiek egy meg nem nevezett politikusról.

A Párbeszéd roma származású jelöltje, Berki Sándor szerint a Fidesz nagy nyomást gyakorol a roma közösségekre.

 A mi dolgunk pedig az, hogy ezt ellensúlyozzuk és elmondjuk, hogy mi miért történik, tehát én is azt mondom: fogadj el mindent, amit adnak, de gondold át: azt most megkaptad, az a tied, de mi fog történni az elkövetkezendő években?

Berki Sándor

Radics József szerint ezt nem könnyű megértetni a nagyon nagy szegénységben élőkkel.

Idejönnek egy zsák krumplival vagy ezer forinttal, és nehezen tudom elvárni, hogy „tesóm, legyél öntudatos, húzd ki magad, szavazó állampolgár vagy”, ha azt mondja nekem: „bátyja, nem ettem semmit ma”. Ezt kihasználják.

A civilek és a politikus is egyetértenek abban, hogy nincs igazi, hatékony képviselete a cigányságnak.

Nem láttunk ez idáig romaprogramot, és nem tudjuk teljes szívvel azt mondani, hogy igen, ez biztos jobb lesz a magyarországi cigányságnak. Most nehéz helyzetben vagyunk, mert nem lesz nemzetiségi lista sem 

– árulta el Radics József. Január végén ugyanis szinte csak veszekedés és kiabálás volt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ülésén, ahol listát kellett volna állítani.

Az előző két választáson Farkas Félix vezette a roma nemzetiségi listát. Ő a Fidesszel évekkel ezelőtt választási szövetséget kötött Lungo Drom jelöltje. Képviselő ugyan nem lett belőle, parlamenti szószóló volt: nem szavazhatott, de a kisebbségi bizottságban dolgozhatott és felszólalhatott az országgyűlésben. A roma önkormányzat azonban novemberben úgy döntött, hogy ne ő, hanem Agócs János, az ORÖ elnöke kerüljön a nemzetiségi lista élére.

A Lungo Drom megtámadta a döntést, végül az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szavazás eredményét, így azt meg kellett ismételni. Mint Hidvégi B. Attila, a Romnet újságírója magyarázta: az utolsó ülésen a Fidesszel szövetséges Lungo Dromhoz addig ellenzéki képviselők is átálltak.

Azért tették, mert a kormányoldaltól jön a pénz, a támogatás, a politikai elismerés, és megpróbálnak igazodni ehhez a helyzethez

– mondta.

És mivel nem az lett, amit a Fidesz mondott, ezért nem lett semmi

– tette hozzá ehhez Berki Sándor. Az eddigi szószóló, Farkas Félix nem tagadta, hogy lojális a kormányhoz.

Nézze, ha valami jól működik, azt nem kritizálni kell. Dicsérni sem álltam ki, de ami jól működik, azt igenis el kell fogadni. A miniszterelnök úr munkaalapú társadalmat jelentett be, és ezáltal a romák a túlnyomó többsége dolgozhat, tanulhat és képezheti magát, mi a rossz ebben? Fel kellett volna álljak a kormánnyal szemben, és mondani azt, hogy nem, köszönjük szépen, mi ezt nem kérjük?

– kérdezte.

Farkas Félix

Hidvégi B. Attila viszont úgy látja: még az ORÖ képviselői közt is ritka, aki két választás közt kijár a cigánytelepekre, beszél az emberekkel, meghallgatja a problémájukat és elviszi a döntéshozókhoz az emberek panaszát.

Én azt hiszem, hogy Magyarországon a hátrányos helyzetben élő embereknek nem egy szatyor krumplira vagy élelmiszercsomagra van szüksége és néhány ezer forintra, hogy a választások napján megvegyék a szavazatát, és ezzel a jövőjét, hanem biztos, kiszámítható jövőt kellene adni az embereknek. De sajnos nem ez történik

– vélte.

Berki Sándor szerint teljes mértékben meg kell újítani a romapolitikát, rombolni már nincs hová, építkezni kell. Radics József pedig úgy látja:

A romaprobléma nem csak a romák problémája. Ha az én gyerekem nem kap megfelelő képzést, a te gyerekednek az adójából kell majd eltartani. Kinek jó ez?

#Belföld#választás#Választás 2022#romák#országos roma önkormányzat

Címlapról ajánljuk